Реклама / Ads
0| 19496 |01.05.2022 ПОЛИТИКА

Провокативно: Обръщението на президента Радев, с добавена конкретика и откровеност

.
Президентът Румен Радев Източник: БГНЕС
Свидетели сме на обръщение към нацията на президента Румен Радев по повод 1 май, известен у нас като Ден на труда. В него той е изразил свои мисли не само за празника, но и за сложната ситуация, в която живеем. Не е спестил и критики, но към неназовани политически субекти. Спестил е и имената на виновниците за войната срещу Украйна.
 

Тогава обръщението би звучало по доста различен начин. Ще се опитаме да добавим повече конкретика, за да е някак по-ясно за какво става дума. Сигурно ще се приеме от някои за нахалство и обида към държавния глава от наша страна, но ще си позволим това предизвикателство, дори провокация именно поради трагизма, проникнал във времето, в което живеем. Той изисква откровеност и гражданска храброст, дори да изглеждат крайни и неуместни някому. Поемаме този риск.

 

Ето как би звучало обръщението с повече конкретика и капчица смелост.

(добавените имена и фрази са полтнати, т.е. по-тъмни)

 

Скъпи съотечественици,

 

На Първи май отбелязваме Световния ден на труда и международната работническа солидарност. Роден в Чикаго през 1886 година, този празник вече век и половина вдъхновява борбите за социална и обществена справедливост. Осемчасовият работен ден, платеният отпуск, обезщетенията за безработица и всички социални придобивки, на които се радваме днес, не са получени даром. Те са извоювани с волята и усилията на няколко поколения.

 

Войната е най-зловещият враг на труда. Опустошението заличава съзиданието. Граденото с векове, изчезва за секунди. Тази година посрещаме празника, докато в сърцето на Европа отекват експлозии. Цели градове в Украйна са в руини. България вече понася косвени щети от тази война в енергетиката и икономиката, а ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността. Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален, защото заплахи, отправяни от Кремъл чуваме всеки ден. Нашите домове, децата ни, нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация.

Има политици – от управляващата коалиция, ГЕРБ и ДПС, без БСП и Възраждане, - които са готови да направят тази опасна стъпка: да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели.

 

Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Доказва го в момента руският президент Владимир Путин с агресията срещу Украйна, започнала на 24 февруари срещу суверенна държава. Такива има във всяка страна. Чуждият живот, този на обикновените хора, е стоката, с която те се разплащат помежду си. Такава стока в момента освен украинският народ, е и руският народ. Трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, да унищожава постиженията на човешката цивилизацията, съзиждани с труда на поколенията преди нас, както прави в момента властта в Кремъл.

 

В тези времена на изпитания наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната. България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от този брутален братоубийствен конфликт, започнат от властта в Москва.

Но наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба. Това означава да се противопоставим на руската пропаганда, която чрез тайните служби на Москва, чрез мрежата, зависими медии и агенти за влияние залива като цунами България.  

 

Като офицер съм посветил живота си на сигурността на България и оставам верен на тази мисия и днес. Ще работя за нея и занапред.

В днешния празничен ден искам да благодаря на всички вас: бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и усърдие градите и пазите България.

 

Честит Първи май, скъпи сънародници!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6830 |02.02.2022 Хр. Иванов защити премиера в спора за С. Македония с президента . 24| 44442 |01.02.2022 Радан Кънев: Днес трябва да свалим шапка на президента Румен Радев . 9| 18427 |28.10.2021 Анализатор: Конституционният съд и политически фалцети. Сблъсъкът е заради високия рейтинг на президента и Кирил Петков . 8| 13198 |30.09.2021 Турски медии коментират посещението на президента Радев в Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads