Реклама / Ads
70| 7214 |12.12.2012 ПОЛИТИКА

Пушачите - жертви на Ку-клукс-клан

.
Те искат да пушат...
Близо 3 млн българи са готови да си вдигнат срещу тоталната забрана на цигарите. Толкава са пушачите у нас – около 42% от населението, според Евростат. Тези хора са недоволни от дискриминацията, която им налагат забраните, защото рязко се ограничава достъпът им до общесдтвени заведения,, където се събират с приятели и общуват.
 
Не сме лишени просто от цигарите си, а от възможността да правим бизнес, да се срещаме и разговаряме с приятели. Дори Ку-клукс-клан не са забранявали на негрите да влизат във всички заведения, а само в тези за бели. Остава да почнат да бесят пушачите по дърветата. Това драстично сравнение прави Петър Митрев, активист на една от нововъзникналите организации в защита на пушачите. Забраната била вид расизъм. Забраната ни връщала към годините на робството, категоричен е Митрев. Само в тези времена с фермани на султана са забранявали на българите да строят черкви и да яздат кон в населени места.

В същото време хотелиери и ресторантьори са готови за гражданско неподчинение от 15 до 30 декември, ако депутатите не отменят пълната забрана на пушене. Това стана ясно от думите на председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин. От браншовата организация първо се срещнаха с премиера Бойко Борисов и здравния министър Десислава Атанасова, а след това и с депутатите. Рагин смята, че поне половината от народните избраници са проявили разбиране и са готови да либерализират забранителния режим.

Откакто влезе забраната у нас, заведенията и хотелите в съседна Сърбия отбелязват пик на туристите от България. Печалбите там са се вдигнали с близо 40 на сто, защото нашенците отиват да купонясват в Сърбия, където пушенето не е забранено.

Защитниците на цигарите пресмятат какво ще се случи ако 3 млн души спрат да купуват определени стоки в опит да защитат правото си на пушене. Икономиката ще изпадне в колапс. Ако 3 млн не зареждат колите си една седмица, половината бензиностанции ще фалират. Ако излязат на улицата, ще са в състояние да диктуват всякакви условия. Това са само част от предупрежденията, които отправят любителите на тютюна. Разбира се, заканте едва ли ще се изпълнят, но целта е да обърнат внимание към своя доброволно избран порок и правото да го упражняват.

 

От друга страна се отбелязва и значителен спад на пушенето на обществени места у нас, което е много положително. Много пушачи въобще са отказали цигарите и твърдят, че се чувстват перфектно. След година-две ще е друга и статистиката за инфаркти и рак на белите дробове, твърдят медици.

В четвъртък здравната комисия в парламента ще разгледа промените в закона, които разрешават пушенето в заведенията при определен режим и строго спазване на правила.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 81| 9374 |29.11.2012 Г-жо Попова, хуманност да, но към жертвите! . 101| 11018 |19.01.2012 Плевнелиев да се поклони пред жертвите на комунизма . 60| 5602 |19.01.2009 Жертвите, които не станаха кебапчета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads