Реклама / Ads
12| 5823 |21.09.2022 ПОЛИТИКА

Путин обяви частична военна мобилизация в Русия /видео/

.
Владимир Путин Източник: стопкадър, Sky News
Президентът на Русия Владимир Путин обяви частична военна мобилизация от днес и вече е подписал необходимия за това указ, съобщи ТАСС. Руската информационна агенция се позовава на съобщение в Телеграм. Това означава, че тя важи само за руснаците от запас и най-вече тези, които имат опит.
 

Руският лидер в момента направи телевизионно обръщение към нацията по повод организираните референдуми за присъединяване към Русия на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.

 

Владимир Путин заяви, че защитава руските територии и че Западът иска да унищожи Русия, предаде Reuters.

 

„Западът иска да разруши страната ни, не желае мир между Украйна и Русия и води ядрено изнудване срещу нас. Ще използваме всички средства, за да защитим Русия - това не е блъф“, заяви руският лидер.


Путин добави, че целта му е да освободи Донбас и че повечето хора в региона не искат да се върнат под това, което той нарече „иго“ на Украйна. Руският президент обяви, че „нарежда на правителството да даде легален статут на доброволците, воюващи в Донбас“.

 

По думите му украинският народ е превърнат в пушечно месо. Той също така изрази подкрепа за обявените вчера референдуми за присъединяване към Русия в украинските райони Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

 

Путин предупреди онези, които водят ядрен шантаж срещу Русия, че „вятърът може да се обърне в тяхна посока“. Той изтъкна, че на Запад „вече говорят директно за това как са успели да разцепят Съветския съюз през 1991 г., а сега е дошло времето самата Русия да се разпадне на множество фатално враждебни региони и области“.

 

Очакваше се снощи руският президент Владимир Путин да направи обръщение към руснаците, но това така и не се случи, без да бъде посочена някаква причина. Обръщението дойде рано тази сутрин. Имаше спекулации, че Путин може да използва обявените референдуми като повод за обща мобилизация в Русия. Според няколко руски държавни медии към нацията ще се обърне и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

 

Във вторник Държавната дума на Русия, долната камара на парламента, прие закон, който включва в руския наказателен кодекс понятията „мобилизация“, „военно положение“, „военно време“, а също така наказания за дезертьорство и доброволно предаване в плен.

 

Вчера проруските власти в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие в източната и южната част на Украйна обявиха референдуми за присъединяване към Русия между 23 и 27 септември. Допитванията са с почти предизвестен резултат и представляват значителна ескалация на конфликта. Украйна обеща да ликвидира руската заплаха и заклейми референдумите като шантаж от страна на Москва, мотивиран от страх от поражение.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7011 |20.09.2022 На Путин не му върви. Ердоган пак го остави да чака . 2| 4770 |19.09.2022 Подоляк: Среща Зеленски-Путин е безсмислена, докато няма изтегляне на Русия и репарации . 0| 10224 |12.09.2022 Игор Федик: Загубата на руската армия в Изюм, Купянск и Балаклия е като Сталинград за Путин . 0| 4365 |01.09.2022 Христо Иванов: ”Газпром” не е търговски партньор, а лявата ръка на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads