Реклама / Ads
22| 4089 |24.08.2024 ПОЛИТИКА

Радев днес "се прекланя" пред руския "братски" народ. А вчера каза ли нещо за жертвите на тоталитарните режими?

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Отбелязваме 147 години от Шипченската епопея. На върха ще се състои кулминацията на националните чествания, които започнаха на 19 август.
 

Боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

 

147-ата годишнина от Шипченската епопея ще бъде отбелязана с участието на представителни военни подразделения, пише БТА.







Почетният караул на паметника ще бъде от представително военно подразделение на 61-ва механизирана бригада – Карлово. Ще присъства и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

 

„Камък по камък и за вечни времена дедите ни издигнаха на този прочут връх Паметника на свободата. В основите му вече 90 години българите от близо и далеч полагат венци и цветя в знак на почит към паметта на загиналите и на вярата ни в бъдещето на България. Наш дълг е да съхраним завета на предците ни и да го пренесем непокътнат през времето в името на бъдещите поколения. Поклон пред паметта на героите! Да живее България!“.


Това написа в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев по повод 147 години от Шипченската епопея. 

 

„Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината. Вече 147 години подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата“, пише държавният глава.





„Шипка е кръстопът на историческата ни съдба. Символ, че борбата за справедливост и по-добър живот никога не е обречена и че всяка битка в името на България може и трябва да бъде спечелена. В днешния ден отново се прекланяме пред падналите синове на руския и на много други братски народи от армията на руския император Александър II, пред нашите опълченци и доброволци, без да делим пролятата за България кръв. Веднъж напоила земята ни, тя завинаги остава кръвта на българската свобода“, допълва Радев.

 

Не става ясно защо президентът твърди, че сме братски народ, който вече трета години води кървата война срещу съседа си Украйна. Не става ясно и защо твърди, че сме братки народ с народ, чиято държава ни е обявила за вражеска. И не става ясно кога най-сетне ще стане ясно, че Руската империя участва в битките за България не от особена любов към нас, а заради собствените си интереси.

 

Впрочем - Радев каза ли нещо вчера в Европейския ден за почит на жертвите на всички тоталитарни режими? Каза ли нещо за това, че още не знаем колко хиляди български граждани е избила БКП - партията, привнесената от наследника на Руската империя? Отговаряме вместо вас - не, нищо не каза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4173 |23.08.2024 Главчев намекна, че е възможно Радев пак да не издаде указ за служебно правителство . 11| 4115 |22.08.2024 След Слави и "Величие": Виктория Василева си прави партия, Етиен Леви пак в политиката . 24| 3303 |21.08.2024 Изборът на Радев за служебен премиер - Димитър Главчев или Петър Чобанов? . 2| 3131 |20.08.2024 ПП със съмнения, че Конституцията дава право на Главчев да е втори мандат служебен премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads