Реклама / Ads
8| 5678 |04.10.2010 ПОЛИТИКА

Рейтинга на Борисов падна със 7%

.
Най-харесваните български политици този месец са по-малко харесвани, сочат данните от рейтинга на агенция "Медиана" за октомври.
 
Това сякаш противоречи на нормалната логика. След лятото хората би трябвало да са си поотпочинали от физиономиите на управници и опозиция, да са по-благосклонни към изявите им, но резултатите сочат тъкмо обратното. Подобна тенденция на масов спад на одобрение веднага след ваканционния период отчетоха преди дни и от НЦИОМ.

Социолозите обясняват това с прекалената активност на политиците, която е със силен предизборен привкус цяла година преди вота, пише „Труд”. А това поведение предизвиква силна умора и отегчение у публиката. Как ли се е отразило скорошното шокиращо признание на премиера, че и той е изтощен? Точно Бойко Борисов е политикът, който има най-сериозен спад в популярността - губи 7 на сто от рейтинга си спрямо август.

Ощественото мнение регистрира умора и от действията на държавния глава Георги Първанов (-6%). Призракът на президентската партия, непрекъснато публично обговарян, едва ли действа в негова полза. Първанов изненада и със силната си подкрепа за въвеждането на задължително религиозно обучение в светското училище.
След спадовете в одобрението към премиера и към президента резултатът е, че двамата изравняват позиции и делят второто място в класацията. Първи в очите на общественото мнение като най-добър политик продължава да е Цветан Цветанов. При това дистанцията между него и шефа му в правителството и партията Борисов расте - през август е била едва 1%, сега е 5 на сто. Противоречивите политически изказвания на вицепремиера в Брюксел засега не се отразяват рязко на рейтинга му (спад от 3%).
Две дами - настоящата и бившата ни еврокомисарка - Кристалина Георгиева и Меглена Кунева - заемат съответно почетните четвърто и пето място.
Лидерът на ДСБ Иван Костов губи 5% от кредита на доверие, който получи през август, и изравнява позиции със Сергей Станишев. Председателят на БСП обаче не печели точки от готвения вот на недоверие срещу кабинета. Може би и заради това, че опозицията дълго се колеба за какво точно да е той.

Петима министри имат движение нагоре в рейтингите си. Най-изразен е той при Николай Младенов (виж табл. вдясно). Позицията му по казуса "Париж ни връща роми", която беше критикувана от много наблюдатели като прекалено пасивна, общественото мнение явно приема добре. Или по-скоро оценява общото внушение на външния министър за дипломатичност и умереност. Усещане за професионализъм и улегналост - това работи в плюс и за строителния министър Росен Плевнелиев, който прави сериозен прогрес (преди година рейтингът му е 14%, днес е 35 на сто). Вкусът на Мирослав Найденов към ефектни кампании е възнаграден с 4-то място в класацията на министрите. Битката за наденици от месо и вино от грозде е оценена като важна от хората. Тя обаче все още не се е издигнала до висотите и значимостта на борбата с престъпността.
Така Цветан Цветанов, вицепремиер и вътрешен министър, остава фаворит за пореден месец и в класацията на добре справящите се министри. Но дори и там има значимо разколебаване в народната любов и признание. Цветанов пада с внушителните 8%. Точно толкова губи и вече бившата министърка на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова. Тя търка дъното на класацията на кадърните подчинени на Бойко Борисов и от такава гледна точка изглежда логично, че преди дни беше избрана за изкупителна жертва и подаде набързо отавка.

С най-голям срив на одобрението (-9%) към дейността му обаче е Божидар Димитров, този последователен привърженик на прекалено цветистия език. (Има министри обаче, на които рейтингъг изначално е по-нисък от спада в резултатите на Димитров - справка транспортният шеф Александър Цветков с 8%). Изказът на министъра без портфейл не е бил оценен по достойнство от публиката. Явно тя предпочита министрите да се придържат към изречения без "шибан" в тях.

Традиционно вече сред народните "любимци" се нарежда финансист №1 Симеон Дянков (-6%). Дали заради неяснотите около бюджет 2011 и все по-острите критики към него и от "Синята коалиция", дали заради по-личния момент с воаяжа му до Китай на държавни разноски в компанията на сътрудничка. Но както казва премиерът: "Дай Боже всекиму" (да е влюбен - б. а.), дори и рейтингът му да пострада.

Далеч по-прозаични причини стоят зад 5%, които губи Вежди Рашидов. Министърът на културата е "ощетен" в обществената оценка основно заради недоволствата, които събира опитът за театрална реформа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5940 |24.09.2010 Първанов и Бъсеску в ромска завера срещу Борисов . 10| 10073 |23.09.2010 2 пъти започна речта си Б. Борисов от трибуната на ООН . 64| 7543 |17.09.2010 В. Сидеров: Костов иска да събори Борисов . 41| 9364 |13.09.2010 Първанов и Борисов кръстосаха шпаги, президентът заговори за алтернатива на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads