Реклама / Ads
15| 7284 |26.10.2012 ПОЛИТИКА

Росен Плевнелиев: Влизаме в Шенген заедно с Румъния

.
Президентът Росен Плевнелиев заяви по отношение на присъединяването към Шенген, че по-скоро проблемът не е в България, но страната ни е в пакет с Румъния и като пакет ще влезем.
 

Това каза държавният глава в отговор на въпрос за решението на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи да отложи разглеждането на членството на двете страни в Шенгенското пространство. Плевнелиев коментира, че резултатът е обективен към днешна дата. Това, че ЕК насрочи извънреден доклад за Румъния към края на тази година предопредели донякъде и нагласата на държавите-членки, посочи президентът. Той каза още, че двуфазният вариант за влизане в Шенген е приемлив за България и за Румъния.

"Очевидно трябва да изчакаме Румъния да си свърши работата и се надяваме на един позитивен доклад за тях към края на годината. ЕК направи голямата разлика като насрочи доклад за Румъния до края на тази година,а доклад за България към края на следващата година. Такива са фактите ,ние сме в един пакет, трябва да изчакаме", посочи президентът.

Попитан за преформулирания въпрос за референдума Росен Плевнелиев каза, че е доволен и благодарен на политическите партии, че са се съобразили с представените аргументи за това. Той апелира, след като вече има въпрос, който е конституционен и приемлив, да се даде максимална информация и да има качествен дебат в парламента. Плевнелиев не счита, че покрай формулирането на въпроса дебатът в парламента трябва да приключи, а тепърва трябва да започне, както и в медиите, в гражданските организации, в регионите. Имаме първият референдум, той трябва да бъде успешен и не защото отговорът ще бъде "да" или "не", а защото ще го подготвим и ще го направим честно към българските граждани, каза президентът Плевнелиев.

Той отново изтъкна важността да има пълна информация, за да могат гражданите да направят избор. Всички цифри, параметри, данни, мнения трябва да се сложат на масата, българите имат правото да знаят, за да могат да вземат съзнателно решение, каза държавният глава. Съзнателният избор и пълната информация са
предпоставка за успеха на референдума, каза Плевнелиев.

Президентът Плевнелиев отговори на журналистически въпроси след откриването на изложбата "Културното наследство на България - минало, настояще, бъдеще" в НДК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 89| 6066 |27.10.2011 Р. Плевнелиев: Ще проветрим президентството . 60| 6216 |24.10.2011 Плевнелиев: Калфин ще работи за криза, аз за стабилност! . 119| 8179 |30.09.2011 Плевнелиев: Тема цигани-българи не интересува хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads