Сряда, 18 Октомври 2017, 12:11
Frognews
11| 18009 |15.10.2016

Румяна Ченалова: Царят е гол, г-н Главен прокурор!

.
Румяна Ченалова
ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР, Обръщам се към Вас по повод последните Ви изявления, направени на заседание на ВСС от 13.10.2016год. – „Аферата КТБ ще бъде пратена в съда напролет. Времето на Ченалова също наближава“.
Не съм поласкана от специалното Ви внимание към мен, но съм  учудена че чрез подобни твърдения  давате знак на подчинените Ви прокурори и съдиите, че съм извършила престъпление и трябва да бъда осъдена. Все пак кариерното им израстване зависи от ВСС, а Вие сте представител на мнозинството в него.

Аз не съм участвувала в заговор за преврат и дестабилизация на държавата, както твърдят Пеевските медии, чието мнение за мен подозрително съвпада с Вашето. Бих се радвала обаче, ако България се управлява от млади и образовани хора, които истински обичат родината си. Нарекохме управляващите преди 1989 год. диктатори, а демократи се оказаха тези, които 26 години с нокти и зъби се борят и не пускат властта въпреки главоломното спускане към дъното. Сигурна съм, че Ви е известно съдържанието на писмата, с които сезирах в началото и края на 2015г. Европейски институции за нивата на корупционни зависимости между политици, магистрати, бизнесмени. Интересно дали има връзка това с образуваните срещу мен по това време досъдебни производства?

 

За разлика от Вас аз не съм политически избор. Не съм използувана за политически цели и „в битката срещу прокуратурата и лично срещу Главния прокурор“, както твърдите.
 

Аз не водя битки, господин  Главен прокурор. Реших да кажа истината и го правя. Това е по – трудният избор, но правилния. Не заблуждавайте обществото, че не си спомням факти, които биха послужили  за изясняване на  позорните взаимовръзки между изпълнителната и съдебна власт. Такова дело не е образувано, такива въпроси не са ми задавани.
 

Истина е, че Вие не желаете да се докажат твърденията на Владимира Янева, известни от публикуваните в сайта „Бивол“ записи, подобно на записите известни като „Ало Ваньо“ и „Ти си го избра“/ става въпрос за Вашия избор/

 

Истина е че днес е опасно да казваш истината – възможността да станеш обвиняем е реална.
 

Истина е, че страх е сковал обикновените прокурори, медиите, обществото.

Истина е, че  българският народ, според изследване на Eurostat е най – бедният в Европа, а разликата между доходите на най-бедните и най-богатите у нас е скочила над 7 пъти, според изследване на КНСБ.
 

Истина е, че българите сме и най – нещастните хора в Европа – такъв е изводът на изследване, проведено от дъблинската агенция за проучвания „Юрофаунд".

 

Истина е, че от 68 място през 2009 год. в световната класация на "Репортери без граници" в индекса за свобода на словото България главоломно се срива до 113място за 2016 год. от изследвани общо 180 държави.
 

Истина е, че България,   според ежегодната класация на корупцията, която изготвя Transparency International, е  с най високо ниво на корупция в  Европейския съюз.

Всичко това би се променило ако има надежда. Дори малката справедливост ражда надежда.
 

Справедливост е когато прокуратурата прилага закона еднакво и безкомпромисно спрямо всички.
 

Защо господин Главен прокурор прокуратурата  избирателно се самосезира  от публикации в медии и  телевизионни предавания? Защо анонимните сигнали  в определени случай са основание, а в други не за начало на наказателно преследване?

 

Не е ли срамно изявлението  на прокуратурата, че конкретните твърдения на Цветан Василев за конкретни събития и лица – политици не съдържали данни дори за извършването на предварителна проверка, което е обида за интелекта на българският народ.
 

Защо за прокуратурата е приоритет да изясни кой е направил записите по „Янева гейт“, а не дали са се случвали събитията, описани в тях? Да,  аз съм обвиняема, както ще кажете, но не е ли практика осъждани лица да са основни свидетели /явни или анонимни/ по делата на прокуратурата, пък на тях вярвате?
 

В какво се изразява прокурорският контрол по продължаващите с години досъдебни производства, част от които завършващи катастрофално? Всички ние плащаме за съсипаната психика на десетки хора. Защо личната отговорност на безотговорните или некомпетентни магистрати не стана част от съдебната реформа? Дали са верни твърденията на адв. Екимджиев, че в голямата си част това са дела от Пловдивският регион? И защо тези факти не се огласяват?
 

Защо избирателно защитихте с всички възможности следователя П.Петров  да избегне дисциплинарна и наказателна отговорност и нарушихте закона, съветвайки Вл.Янева по образуваното срещу нея досъдебно производство? Защо се намесихте ултимативно  по наказателното дело срещу Цветанов  и по делото „Манго“? Това не е ли нарушение на служебни задължения, което закона определя като престъпление? Защо нито един прокурор в България не възложи предварителна проверка на фактите по „Яневагейт“?

 

Известно ли Ви е, че спрямо „ специални“ прокурори не се прилагат ограниченията в закона относно срока на командироване? Това нарушение на закона ли е и тази заповед Ваша ли е?
 

Защо  съдебната реформа изключи възможността за контрол върху дейността на Главния прокурор и ангажиране на дисциплинарна отговорност? Вярно ли е твърдението на бившия министър на правосъдието, че съдебната реформа се случва ако и както кажете Вие?
 

Некомпетентен ли е  Димитър Узунов – представляващ ВСС, когато иззе правомощията на Пленума на ВСС и определи еднолично членовете на ВСС / всички от мнозинството, които се съобразяват с Вашата воля/, които да контактуват с европейските прокурори по случая „Янева гейт“и валидно ли е решението му?

 

Да, страха, контрола върху медиите са лостовете за управление на всяко псевдодемократично общество. Да, свободата е най – висшата човешка ценност и възможността да я загубиш сковава хората и ги превръща в безволеви примирени същества.
 

Но винаги някой може да каже „Царят е гол!“ Истината.
 

Е, аз искам да кажа истината на вашите прокурори – предайте им.
 

Сигурна съм, че и други ще я кажат защото не си жив, ако не си свободен.
 

Българите са твърд и търпелив народ, господин Главен прокурор. Българите не са прост народ, както смята премиерът на Република България. Може би са отчаяни, може би са уплашени но са издържливи .“Царят е гол“ и това не може да се промени. Днес ще заглушите моя глас, утре нечий друг. Властта е във Вас, но е безсилна срещу истината.

 

И още нещо – Вие сте Главен прокурор и след като закона  е определил прокуратурата като пазител на законността, морала Ви задължава да дадете отчет  пред  хората, чиито права и основни свободи пази същият този закон. Това се нарича справедливост.

А що се отнася до времето – времето на всеки от нас ще дойде – рано или късно.

 

Румяна ЧЕНАЛОВА


БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА: Ще публикуваме и отговорът на главния прокурор Сотир Цацаров, ако има такъв. Знаем, че модел на поведение на държавното обвинение е да подминава с мълчание или да иронизира всички опити да се поставят на дневен ред важни за обществото теми. И мафията, казва магистратът Фалконе, като всяко човешко творение, има начало, има и край. Така е и с реенето в облаците и чувството за недосегаемост.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Татяна Дончева: Пеевски и Цонев фалираха КТБ и ограбиха активите й, сега пишат закон за това 2| 4556 |18.10.2017 . Втори опит на тандема Цонев-Пеевски да прокара закон. Първият бе пълно фиаско 1| 2610 |17.10.2017 . Симеонов пак заплаши медии със съд 4| 2493 |17.10.2017 . ДПС: ГЕРБ да изхвърли Патриотите, иначе - оставка на правителството 7| 3738 |17.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах