Реклама / Ads
6| 7162 |05.04.2019 ПОЛИТИКА

Даниел Смилов: „Апартаментгейт“ се разпространява по-ниските етажи на властта

.
Даниел Смилов Източник: БГНЕС
Като че ли тази епидемия се разпространява и към момента наистина не се наемам да правя прогнози докъде ще стигне всичко това, защото като че ли проблемите са доста широко разпространени. Това каза пред ”Фокус” политологът Даниел Смилов.
 

И в сърцевината на проблема, всъщност е следното: може ли държавен служител или човек, който е на работа на високите етажи на държавата да получава луксозни имоти на доста преференциални цени? Очевидно, че това е проблем. Той повдига много въпроси: защо се е получила тази цена, за някакъв подкуп ли става дума, за изнудване или просто за щастливо стечение на обстоятелствата, на което мнозина с право не вярват. И всичко това води до нуждата да бъдат предприемани някакви мерки. Струва ми се, че Борисов в тази ситуация взе правилното решение. Предложението му хората, които са изпаднали в такава ситуация, да подадат оставка или сериозно да се оттеглят от изпълняването на своите функции, е добър принцип, който би трябвало да се наложи оттук нататък, каза още той.

 

Струва ми се, че опитът да се заобиколи проблемът с просто излизане в отпуск, ще е трудно. Особено за хора на такива позиции, главата на органа, който отговаря за борба с корупция, ще му бъде много трудно да изпълнява своите задължения в ситуация, в която да речем има някакви дори остатъчни съмнения за това, което е извършвал. Още повече, че в този случай тези, които са по върховете на комисията, много трудно могат самите те да бъдат проверявани, защото самата комисия е органът, който трябва да извърши проверката. Така че въпросът е политически. А от вчера и опозицията застана зад идеята да бъде отстранен Пламен Георгиев. Президентът свали доверието си. В една такава ситуацията на шефа на комисията ще му бъде много трудно да изпълнява своите задължения и да бъде ефективен на този пост, смята Смилов.

 

Сега много хора вече имат интерес да не мълчат, да повдигат такива въпроси. Тези, които са засегнати със сигурност ще направят така, че други, които са в тяхната позиция да излязат наяве. В този смисъл можем да очакваме вълна, дали ще е много голяма епидемия не мога да кажа, но със сигурност ще има вълна от такива случаи. Доколко ще стигнат по ниските етажи на властта, също не мога да предвидя. Но тук трябва да държим пред очи все пак принципа, че става дума за държавни служители и за такива, които са си позволили да придобият наистина луксозни имоти, стоки, услуги на високи цени, които поне така на пръв поглед не отговарят на доходите им и повдигат въпроси за начина, по който тези пари са придобити, посочи още политологът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7273 |12.11.2017 Даниел Кадик: Юнкер лъже, че България е готова за Шенген, да си чете докладите . 6| 7356 |09.05.2016 Смилов: Вече не е ясен форматът на властта . 17| 6519 |14.12.2015 Даниел Вълчев: Хр. Иванов вя знамена, не внесе законопроекти . 40| 7685 |26.10.2014 Даниел Вълчев: ДСБ страда от костококи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads