Реклама / Ads
17| 6531 |14.12.2015 ПОЛИТИКА

Даниел Вълчев: Хр. Иванов вя знамена, не внесе законопроекти

.
Даниел Вълчев
Реформирането на съдебната система става чрез законопроекти, а при Христо Иванов не били внесени кой знае колко.Това каза в "Лице в лице" по bTV Даниел Вълчев от Движение "България на гражданите".
 
Според него Иванов обаче имал една заслуга и тя бил, че вкарал темата за съдебната реформа в основните теми на обществото.

По думите му следващият правосъден министър не трябва да вее знамена, а да каже в идващите 6 месеца кои закони ще внесе за обсъждане в парламента.
 
Не ми е предлагано да съм министър на правосъдието. ГЕРБ трябва да направи предложението, каза още Даниел Вълчев.По думите му така било редно, защото Христо Иванов също бил издигнат за министър на правосъдието от ГЕРБ.

Вълчев не отговори обаче конкретно на въпроса дали би приел, ако му предложат да оглави правосъдното министерство.

Още в началото на годината казах, че ако ще разделяме Висшия съдебен съвет на две колегии, ще са нужни конституционни промени. Тогава бях заклеймен като противник на съдебната реформа. Според мен законопроектът за промените в Конституцията трябваше да бъде по-всеобхватен. Хубаво е да има силни политически позиции, но реформирането на една система става главно чрез законопроекти, подчерта бившият министър на образованието. Той посочи, че от ДБГ са за това новият правосъден министър да предложи промени, които да станат факт в шестмесечен срок, а не веднага, смята той.

Вълчев потвърди, че ДБГ ще продължи да подкрепя правителството. Не приемаме, че в момента някоя от партиите в Реформаторския блок е в опозиция. Ако излизаш от управлението, трябва да изтеглиш министрите си. Дори в народните приказки го няма това - юнакът да се бори с двете глави на ламята, а с третата да се целува в почивките.

Считаме, че въпреки поредното орязване на реформите, това е стъпка в положителната посока, макар и много малка, коментира той. Проф. Даниел Вълчев определи като спекулации твърденията, че ще бъде номиниран за министър на правосъдието. Според нас е редно ГЕРБ да издигне кандидатура за поста, заяви той.

По думите му Реформаторският блок няма да се разпадне. На всеки два-три месеца някой чете заупокойна молитва за Реформаторския блок, но той не само че не се разпада, а разширява електоралната си подкрепа, подчерта проф. Вълчев. Той каза, че не вижда основания за нови министерски оставки, както и за предсрочни парламентарни избори. На местните избори, които се проведоха съвсем скоро, се препотвърди съотношението на политическите сили в парламента. Какво ново може да избуи, ако сега има парламентарни избори, каза още проф. Даниел Вълчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 9883 |08.12.2015 Т. Дончева: Хр. Иванов да си тръгне, ако се уважава . 2| 6227 |28.11.2015 Николай Иванов и Донка Михайлова са новите членове на ИБ на БСП . 3| 5040 |30.10.2015 Иван Иванов отново призова опонента си за Шумен на дебат . 1| 6919 |29.10.2015 Пламен Нунев, кметовете на Русе, Иваново и Ценово дадоха своята категорична подкрепа за Димитър Славов в Бяла

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads