Реклама / Ads
0| 5865 |13.07.2022 ПОЛИТИКА

Социолог от ”Маркет линкс”: Президентът е готов за нов служебен кабинет, ще има опит за предоговаряне с ”Газпром”

.
Добромир Живков
”Президентът е готов за поредния си епизод със служебен кабинет, вероятно дори с персоналния му състав.” Това мнение изрази социологът Добромир Живков от ”Маркет линкс”.
 

Във вчерашното изявление на президента той вижда "своеобразно предупреждение да не се стига до вземане на определени решения непосредствено преди приключването на мандата на тази изпълнителна власт" и това е добър подход да се ограничават и спират "импулсите на изпълнителната власт да прави драстични промени", защото сме виждали такъв подход – "в 12 без 5 се правят промени и те изглеждат винаги съмнителни и водени от неособено чисти намерения".


Живков изказа предположение пред БНР, че в евентуален нов служебен кабинет президентът ще цели различни задачи от тези през миналата година.


"Въпросът е дали ще се опита да даде на заден ход по отношение на тези мерки, които са доста тежки и трябва да се работи с много по-дълъг хоризонт – скъсването на енергийната зависимост от Русия, където може би ще има стъпки в обратна посока, може би ще има опит за предоговаряне на условия с "Газпром".


"Ако президентът се опитва да влияе зле върху изборния резултат на БСП, това рискува да доведе до изключително тежка фрагментация вляво. Тя вече започна, но това ще ускори тези процеси", коментира Живков в предаването "Преди всички".


"Спадът, който ПП регистрираше през последните 3-4 месеца, не беше толкова политическа оценка, а по-скоро израз на икономически страх в обществото", смята Живков. Той допълни, че ПП са усетили прилив на енергия, след като се разбра, че възстановяват подкрепата си, "и е логично за тях да търсят бързото решение" – избори.


Според Добромир Живков в обществото отново излиза на преден план разделението статукво-антистатукво, а не изток-запад и евроатлантизъм-Евразия.


Съвместно явяване на ДБ с ПП в една коалиция за изборите по-скоро би изиграло негативна роля и за двете политически сили, подчерта Добромир Живков.


По думите му ДБ е "партията, която изглежда най-приемлива за участие в бъдеща управленска коалиция от всички парламентарно и непарламентарно представени партии, въпреки че е с ограничен електорален ресурс".


Живков изрази скептицизъм, че новите политически проекти биха намерили широка подкрепа сред избирателите. ПП беше феномен, отбеляза той.


"Тук виждаме тръгване от съвсем различна позиция, от съвсем друга начална точка и не виждам нито ценностна основа, нито послания, които да могат, поне понастоящем, да мобилизират хора. Това е процес, който обичайно изисква значително повече време."

Може би най-вероятният за момента сценарий е ИТН да остане извън парламента, а "Български възход" да влезе, посочи социологът.


Връщането на хартиената бюлетина може да отвори повече вратите за левия електорат, но и за връщане на схеми за контролиран и купен вот, каза още Добромир Живков.


Предстои "Маркет линкс" в близките дни да обяви новото си проучване на общественото мнение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7547 |07.07.2022 Брюкселска социология: ИТН на ръба в следващо НС, осем партии и пореден ялов парламент . 0| 6451 |09.05.2022 Британската социологическа агенция YouGov: В ЕС само в България мнозинството вярва на Путин . 0| 9194 |19.04.2022 Брюкселска социология: Срив на ПП, възход на ”Възраждане”, същите партии в НС при избори днес и... нищо ново . 2| 10184 |11.11.2021 Социологът Юлий Павлов: ГЕРБ-СДС - 23,5%, ”Продължаваме промяната”- 16.2%, балотаж за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads