Реклама / Ads
3| 4910 |25.05.2021 ПОЛИТИКА

На среща при Станишев левите премиери, комисари и лидери обсъдиха ситуацията с Беларус, външната политика на ЕС, измененията в климата и зелените covidсертификати

.
Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев бе домакин на традиционната подготвителна среща на левите премиери, комисари и лидери преди заседанието на Европейския съвет.
 

На нея присъстваха португалският премиерАнтонио Коща, испанският премиер Педро Санчес, малтийският премиер Роберт Абела, датският премиер Мете Фредериксен, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел, еврокомисарите Франс Тимерманс и Паоло Джентилони, лидерът на Групата на социалистите в ЕП Ираче Гарсия, както и лидерите на белгийските (валонски) социалисти Пол Манет и на италианската Демократическа партия Енрико Лета.

 

На срещата лидерите категорично осъдиха принудителното приземяване на пътнически самолет от страна на властите в Беларус, и заявиха, че ще подкрепят силна ответна реакция от страна на ЕС. Те призоваха за незабавното освобождаване на опозиционния журналист Роман Протасевич, както и на София Сапега.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев определи случая като абсолютно недопустим акт на пиратство във въздуха.Той посочи още, че ПЕС ще настоява за пълно разследване от страна на Международната организация за гражданска авиация.

 

Участниците в срещата обсъдиха и постигнатото споразумение между европейските институции за цифров зелен сертификат за COVID-19. Те приветстваха решението и призоваха за бързото му въвеждане, за да се улеснят пътуванията на гражданите. Левите лидери бяха единодушни, че ускорен процес по ваксиниране, съчетан с ефективна координация на европейско ниво, е единственият начин за скорошно отваряне на обществата, възстановяване на свободното движение и икономическо възстановяване от кризата.

 

„Благодарение на усилията на Португалското председателство на Съвета на ЕС и левия евродепутат Хуан Фернандо Лопес Агилар (председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент), цифровият зелен сертификат ще бъде факт. Като социалисти, работим за безопасното отваряне на обществата и справедливо възстановяване от кризата, на базата на Европейския стълб на социалните права и Зелената сделка. Европа трябва да излезе от тази криза по-устойчива и по-справедлива.“, заяви Сергей Станишев.

 

„Най-бързият и безопасен път към това е ефективната координация и сътрудничество между страните-членки на ЕС. Нито една страна няма да бъде напълно в безопасност, докато всички други не са. ЕС трябва да се съсредоточи върху засилване на сътрудничеството, за да се ускори ваксинацията и да се подкрепят международните партньори в борбата срещу вируса.“, допълни той.

По време на срещата, левите лидери обсъдиха и напредъка в борбата с измененията в климата. Те приветстваха приетия наскоро Европейски закон за климата и отбелязаха, че благодарение на усилията на изпълнителния заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, който ръководи изпълнението на целите на Зелената сделка, ЕС се движи уверено към климатично-неутрално бъдеще.

 

Лидерите обсъдиха и постигнатите резултати на срещата на върха в Порто в началото на май, и благодариха на португалския премиер Антонио Коща и неговото правителство за инициативата и усилената работа. Те посочиха, че тези леви инициативи доказват, че изходът от кризата може да бъде в посока по-социална и по-справедлива Европа, където никой не е забравен в зеления и цифровия преход.

По отношение на споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство, ратифицирано от ЕС миналия месец, лидерите от семейството на ПЕС посочиха, че то представлява само началото в една нова страница на отношенията с Великобритания. Според тях, то трябва да бъде прилагано добросъвестно, включително протокола за Ирландия и Северна Ирландия, а британското правителство не трябва да създава враждебна среда за европейските граждани, които живеят или пътуват за Острова. Семейството на ПЕС изрази загриженост за станалите известни случаи на европейски граждани, които биват задържани за няколко дни при пътуване към Великобритания.

 

На срещата левите лидери приветстваха лидера на италианската Демократическа партия Енрико Лета, и го поздравиха за неговото предложение за въвеждане на нова система за данъчно облагане на наследството на най-богатите в Италия, чрез която да се наберат ресурси за финансово подпомагане на 18-годишни младежи.

 


.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6154 |20.05.2021 Румен Петков: Водят се разговори за обединение на левите организации . 7| 5548 |20.04.2021 Станишев отговори на Нинова: Борисов “ме е молел да я махна”. Е, не го послушах и днес тя е председател на БСП . 9| 4423 |10.03.2021 Станишев за плановете за възстановяване: Не само инфраструктура, а да гарантират изпълнението на социалните политики . 2| 4429 |26.02.2021 Станишев очерта социалните приоритети пред Европа в програмно писмо към председателите на ЕК, ЕП и Съвета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads