Реклама / Ads

9| 3517 |10.03.2021 ПОЛИТИКА

Станишев за плановете за възстановяване: Не само инфраструктура, а да гарантират изпълнението на социалните политики

.
Социалният план за действие е повратна точка както в подхода на ЕС към възстановяване след кризи, така и в процеса на европейска интеграция. Най-накрая преместваме фокуса не върху пазарите, банките и големите корпорации, до скоро наричани „твърде големи, за да фалират", а върху всеки европейски гражданин, неговото качество на живот и благоденствие. Благодарение на години усилия на социалистите, днес всички споделят визията, че именно хората са „твърде малки, за да фалират", твърде малки, за да бъдат предадени от своите правителства, от своя Съюз.

Това заяви днес лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев по време на дебат в пленарната зала на ЕП в Брюксел, посветен на Социалния план за действие. Планът, представен от левия комисар Никола Шмит, съдържа редица инициативи в социалната сфера, като защитата от безработица, гарантиране на справедливи минимални заплати в ЕС, прозрачност на заплащането между мъжете и жените, подобряване на уменията на работниците и преквалификация, грантове за стартиращи фирми и разширяване на схемите за платени стажове на базата на една от най-успешните инициативи на ПЕС – Младежката гаранция.

 

В словото си Станишев подчерта, че най-накрая европейските политики се фокусират „от количество към качество". Според него, стряскащите числа за безработицата в ЕС са всеизвестни – повече от 16 млн. европейци са без работа, 3 млн. от които са младежи под 25 г., но ЕС трябва да погледне отвъд тази статистика.

 

„Не е достатъчно да запазим или създадем нови работни места. Трябва да осигурим равни възможности за всички, качествени работни места, повишаване на уменията и учене през целия живот за всички работници, да осигурим качествени условия на труд за хората в традиционните и новите сектори, справедливо заплащане, да сложим край на разликата в заплащането и пенсиите на мъжете и жените.

 

Ето защо, предложението за обвързващи цели за 78% заетост в Съюза, обучение и повишаване на квалификацията за поне 60% от работещите и намаляване на броя на хората в риск от бедност или социално изключване с 15 млн. са важна стъпка именно в тази посока.", заяви Станишев.

 

„Особено съм доволен, че тези инициативи се реализират благодарение на лидерството на леви комисари като Никола Шмит, Хелена Дали и Паоло Джентилони. Бих искал да призова държавите-членки не само да подкрепят тези цели на предстоящата среща на върха по социалните въпроси в Порто, но и да обърнат специално внимание на социалното измерение в техните национални планове за икономическо възстановяване.", каза в заключение лидерът на ПЕС.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 3624 |26.02.2021 Станишев очерта социалните приоритети пред Европа в програмно писмо към председателите на ЕК, ЕП и Съвета . 25| 3077 |14.02.2021 Станишев: Коалиция БСП-ГЕРБ ще е безпринципна сделка за власт, левицата да покаже, че е партия на промяната . 14| 6556 |27.01.2021 Сергей Станишев: Ако няма единни действия, ще има обединение. Но с ГЕРБ. . 7| 5062 |17.07.2020 Станишев към левите премиери: България заслужава демократично и прозрачно управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ