Реклама / Ads
24| 2951 |18.08.2024 ПОЛИТИКА

"Учен, лекар, музикант с приход от YouTube - ставате чужд агент". Какво искат да ни натресат със закона по руски модел?

.
Източник: NOVA
"Ако сте лекар или учен, който участва в лекарска организация (НПО) или отивате на научна конференция, вие ще станете ЧУЖД АГЕНТ. Ако вие сте музикант и имате YouTube канал, заради вашите приходи от него, ще влезете в същия регистър. Ако сте писател и ви поканят на турне да си представите книгата или да изнасяте лекция някъде с финансиране, ставате чужд агент. Международни наши разследващи журналисти – чужди агенти. И преди да се разпознаете лично и да видите членове на семейството си в този закон, да кажа, че той няма нищо общо със Закона в САЩ", пише Валентина Василева-Филаделфевс.
 

За всички, които не са чели законопроекта за чуждестранните агенти, ще изброя само част от това, което би се случило на практика, ако бъде приет.


Силно се надявам медиите да положат необходимото усилие и да проведат информационна кампания, която да обрисува цялостната картина на предложението на примитивите от "Възраждане" и подгласниците им.







По този закон, регистрирани ще бъдат всички физически и юридически лица, получаващи каквато и да е финансова подкрепа извън ЕС, което ще им забрани всякакво държавно финансиране, работа на бюджетна заплата, участие в политическия и обществен живот, и т.н.


Нагледно да обясня максимално просто само една част:


1. Учен, университетски преподавател, лекар, студент, докторант и т.н. ще бъде лишен от достъп към държавния бюджет и работа в образованието, ако неговата научна, развойна, издателска и др. дейности бъдат финансирани от чужд гражданин или юридическо лице извън ЕС. Още по-просто казано – ако сте лекар или учен, който участва в лекарска организация (НПО) или отивате на научна конференция, вие ще станете ЧУЖД АГЕНТ, ако бъдете подпомагани от съответни организации или физически лица, примерно намиращи се в Китай, Израел, САЩ, Канада…. и т.н.


2. Ако вие сте музикант и имате YouTube канал, заради вашите приходи от него, ще влезете в същия регистър. Ако сте писател и ви поканят на турне да си представите книгата или да изнасяте лекция някъде с финансиране, ставате чужд агент. Ако сте художник и ви финансират изложба в Канада например, ставате ЧУЖД АГЕНТ. Ако участвате в НПО с творческа насоченост и то получава финансиране извън ЕС, вие ставате чужд агент. Ако юридическо лице закупи тираж от вашата книга, за да я раздаде по библиотеки например в Канада или на българи там – вие ставате ЧУЖД АГЕНТ.


3. Читалищата са НПО, между другото, с особен статут. Интересно, ако например българин с канадско гражданство направи дарение, следва какво???? Или културен обмен, или културно сътрудничество по програма с Армения, например???







4. Блогъри, които печелят от разпространение в YouTube какво?


5. Международни наши разследващи журналисти – чужди агенти???


6. Българите в чужбина, които са сменили паспорт и имат чуждо гражданство не могат да подпомагат, защото ще ни вкарат в регистъра???


7. Всички учебни заведения са юридически лица. Те не могат да имат учебна и развойна дейност извън ЕС? Не могат да участват на семинар или да пътуват за разкопки в Перу по тяхна програма?


Няма да коментирам свободата на словото и медийната среда, защото това е отделна огромна тема!


Спирам тук, нататък може всеки сам.


Линк към текста на проектозакона (можете да го изтеглите и да се запознаете подробно).


Прочетете го, ако още не сте.


И да повторя отново – влезлите в този регистър на практика нямат право на никакво трудово и финансово сътрудничество с България, както и участие в политическия живот на страната.


Тоест – защо да остават в тази страна???


И преди да се разпознаете лично и да видите членове на семейството си в този закон, да кажа, че той няма нищо общо със Закона в САЩ, който не налага санкции и например медии се регистрират по него само, ако чуждото участие е пряко държавно (примерно българското правителство финансира там телевизионен канал БНТ-САЩ) или чуждото участие е над 80% в юридическия субект.







Не е възможно в един пост да опиша закона, не е и това целта, но се надявам да съм събудила любопитство, за да се прочете и разбере за какво всъщност става дума.


А става дума за унищожаване на сивото вещество и потенциала на България, заради желанието на едни примитиви да властват и да унижават интелекта на тази страна!

 

Валентина Василева-Филаделфевс, ПП "Ние идваме", Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3605 |16.08.2024 Три дни до крайния срок за съставяне на служебен кабинет . 28| 2806 |15.08.2024 Няма вето! Зелена светлина от президента Радев за закона срещу ЛГБТ пропагандата . 40| 7963 |13.08.2024 Съветът на Европа призова Радев да наложи вето на закона за "пропагандата в училищата" . 2| 2881 |12.08.2024 Диана Дамянова: Свърши времето на самостоятелното управление на партиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads