Реклама / Ads
34| 10731 |09.06.2020 ПОЛИТИКА

Вицепремиерът Т. Дончев за Танева и измамите: Недобра реплика при всички случаи

.
Томислав Дончев Източник: БГНЕС
Недобра реплика при всички случаи, особено в контекста на видеоконферентен разговор, само че министърът не извършва проверки. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев коментирайки репликата на земеделския мнитър Десислава Танева на среща с производители на пипер как един вид трябва да си мълчим за измами,за да не ни спрат европарите от Брюксел.
 

"Логиката е точно обратната, има правило, откривай грешките преди да ги е открил някой друг, това е логиката, когато става дума за европейски пари. Когато дойдат европейските одитори да те проверят е по-добре ти преди това да си открил грешките. Дори в режим на откровен разговор такива неща не се говорят от министър. От реплика пари не могат да се спрат. Но пари се спират, когато има нарушение. Разговарях с Танева, каза, че нейната реплика е извадена извън контекста", коментира вицепремиерът пред Нова телевизия.

 

При всички случаи последици ще има – всички български медии се следят много внимателно в ЕК, заяви Дончев. И добави, че европейският прокурор Лаура Кьовеши може да провери, но само ако имало конкретен случай. "От реплика парите не могат да бъдат спрени", категоричен е Дончев. Той уточни, че спиране на пари има само ако контролът на държава-членка изпусне измама.

 

Що се отнася до Валентин Златев и прясната реплика на Валери Симеонов по негов адрес, Дончев припомни как КЗК правила два секторни анализа през последните години и имало препоръки за изпълнение след тях. "Хайде на де вкарваме всичко във война с олигарсите по списък. Списък, доколкото знам, няма", уточни считаният за втори човек в ГЕРБ и в правителството на Борисов. Той не видя списък в действията срещу определени категории бизнеси – първо хазарта, сега горивата, евентуално мобилните оператори. "В който и момент да се прави, все ще се търсят някакви знаци", коментира вицепремиерът. Във всеки административен орган има назначени по съответния ред професионалисти и трябва да ги подкрепяме", добави той.


С приказките трябва да се внимава, защото те се базират на митовете, а те отразяват колективните страхове. Малко останаха мъжките образи в приказките от ориента - Синдбад, Малкият Мук и Аладин. Всяко обвинение, без значение колко е състоятелно, ерозира доверието, аз не виждам друг сценарий освен истината и само истината", заяви той по повод разпространените твърдения от Васил Божков срещу когото има повдигнати 18 обвинения за различни престъпления.


На конкретен въпрос за липсващите 700 млн. лева данъци и как така държавата толкова време не е разбрала години наред за това, коментарът беше, че Шехерезада разказва приказки, за да си спаси живота.


Във връзка с политическото бъдеще на ГЕРБ, Дончев посочи бъдещет в младите хора. А за политическия проект на Цветан Цветанов в бъдеще, коментарът беше лаконичен – ако някой счита, че е по-правилно да работи с него, успех. Опитите да се намери по-голяма интрига без доказателства са безпочвени, според Дончев. И видя като нормална раздялата с Цветанов, защото се стигнало до критична точка на загуба на доверие. "Айде първо да каже дали ще прави партия, тогава ще обявим отношенията си с него", каза вицепремиерът.

 

Дончев коментира и евентуално политическо сближаване с ДПС, като не видя невъзможност за това. /Депутатът от ДПС Йордан Цонев се включи по телефона и заяви, че следва всички политически сили да спазват 2-3 приоритета, независимо кой управлява. Например, през 90-те години това били членство в ЕС и НАТО. Цонев сега даде нови примери - демографска политика, защото сегашната била "ала-бала". Целта на ДПС е ускорено догонващо развитие на доходите, образованието, зелена икономика. Откъде тръгна говоренето за програма с национални приоритети.  Цонев не видя предсрочни избори и коментира изрично, че не биха били полезни!/


"Досега нито един пенсионер не е останал без пенсия и нито един служител без заплата" – така Дончев обобщи какво е положението с финансите на държавата и как се борим с икономическите последствия от пандемията с коронавирус. Той добави, че целта е 10-те млрд. таван за външен заем да се ползват максимално малко. Дончев напомни, че все още няма окончателно решение за коронапари от Европа и има още разговори по темата.


Конкретно за Алепу и т.нар. подпорна стена Дончев призна, че обясненията карат хората да не вярват. Очевидно е, че има стълбище, асансьорна шахта, стаи – нелепо е някой да се опитва да ни убеди, че става въпрос само за подпорна стена.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 22249 |22.04.2020 Татяна Дончева: Властта е надут балон, пиар, лакърдии, араламбене . 8| 6080 |02.04.2020 Вицето Томислав Дончев: Мораториум върху кредитите не се предвижда . 9| 29454 |20.01.2020 Татяна Дончева: Чадата на Иван Костов, които станаха гербаджии, бяха отстреляни . 14| 12035 |12.12.2019 Татяна Дончева: Предложението за „независим“ прокурор е апотеоз на панирания мозък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads