Реклама / Ads
45| 11587 |31.12.2022 ПОЛИТИКА

Военни експерти: Украйна удря Москва в новогодишната нощ? Милиони руснаци в шок

.
Ударът - виртуално...
Украйна може да нанесе удари по военни обекти в Москва и Московска област в новогодишната нощ. Това твърди военният експерт Олег Жданов, отговаряйки на въпроси на абонати в канала си в YouTube. Той отбеляза, че има много военни съоръжения в и около Москва, които Украйна може да удари, защото разполага с подходящи оръжия.
 

„Всеки военен обект на територията на Руската федерация е легитимна цел за въоръжените сили на Украйна. Това беше потвърдено и от страните партньори на Киев“, смята експертът. Като приоритетни цели за подобни удари Жданов посочи комплекса от сгради на руския Генерален щаб на емблематичния Арбат в Москва, военни части в и до руската столица.

 

В същото време експертът смята украински удари срещу трансформаторни подстанции в Русия за малко вероятни, тъй като това е военно престъпление, а Украйна спазва стриктно международните договорености. Жданов отбеляза, че наскоро около Москва са били разположени допълнителни системи за противовъздушна отбрана, които са чисто военна цел. „Явно усещат нещо и се страхуват“, казва Жданов.

 

В нощта на 5 декември неизвестен дрон атакува базата на руската стратегическа авиация в град Енгелс, Саратовска област. Русия обвини Украйна за атаката, но украинската страна не пое официално отговорност. На 26 декември атаката на това летище се повтори. И при двата инцидента бяха убити десетки руски войници. Известно е също, че няколко самолета са били разбити. Атаката срещу Енгелс е забележителна с това, че това летище се намира на повече от 600 км от украинската граница – тоест, по-далеч от Москва.

 

Русия има основание да се страхува от атака на Въоръжените сили на Украйна срещу Москва в новогодишната нощ. На фона на посещението на Владимир Путин в Беларус и изостряне на заплахата от второ настъпление срещу Украйна, руският военен експерт и бивш лидер на бойците в в района на Донбас Игор Гиркин-Стрелков заяви, че въоръжените сили на Украйна възнамеряват да атакуват Москва в новогодишната нощ. Според него не е ясно доколко руската столица е защитена от системи за противовъздушна отбрана. Има много слаби места и украинското разузнаване ги знае със сигурност. Няма значение по какъв път е добита информацията, твърди още Гиркин, който е бил военен министър на ДНР, назначен от Путин.

 

„Когато Владимир Владимирович (Путин – бел. ред.) мина през Кримския мост, те удариха нашите стратегически сили и летяха, докато цялата противовъздушна отбрана гледаше, за да не пострада президентът. Следователно те имаха 100% възможност да ударят където искат, добавя бившият военен, който е осъден задочно на доживотен затвор по делото за катастрофата на малайзийския Боинг по маршрута Амстердам-Куала Лумпур, от съда в Хага. Гиркин е признат за виновен в съучастие, че на 17 юли 2014 г. бе прострелян и свален от ракета от руската система за ПВО "Бук" пътническия самолет.

 

Москва е слабо защитена, защото ПВО, както и цялото ръководство на армията е пълно с некадърници, оказали се там по политически причини. Корупцията в тези среди е огромна и това ще доведе до военен провал на Русия, категоричен е Гиркин-Стрелков, коййто от 1996 г. до 2013 г. е служил в наследника на КГБ – ФСБ.

 

Над 6 милиона руснаци са прочели изказванията на Жданов и Гиркин. Повечето о коментарите изразват страх и шок от възможността руската столица да бъде ударена в новогодишната нощ. Студен, който е напуснал страната и се намира в Истанбул е коментирал: Русия бомбардира Киев всеки ден, съвсем логично е Украйна също да удари Москва… Не го желая, това е столицата на моята родина, но тези в Кремъл предизвикаха тази война и трябва да приемем, че отсрещната страна, която се защитава, има право да използва всички средства за това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4500 |30.11.2022 Секретно от Кремъл: 55% от руснаците са за преговори с Украйна, само 25% са за продължаване на войната . 23| 9167 |29.11.2022 Блумбърг: НАТО дава изтребители F-16 на Украйна? . 13| 4731 |03.11.2022 Адв. Грета Ганева: Да даваме ли оръжие на Украйна? . 22| 6052 |02.11.2022 New York Times: Руските генерали обсъдиха варианти за използване на ядрени оръжия в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads