Реклама / Ads
0| 11832 |05.04.2022 ПОЛИТИКА

Военният експерт Михаил Самус: Втори етап на войната - Русия превзема Донбас и се връща за Киев

.
„Руснаците задействаха втория етап от операцията. Замисълът е, извеждайки войските от Киев, Черниговска и Сумска област, да се концентрират в Донбас и да обкръжат там украинската войска. При успех ще се опитат да се върнат в Централна Украйна и Киев. В момента се преформатират. Но качеството на войската и техниката, с която смятат да го направят, ще намали ефективността на операцията им.” Тази прогноза пред „Настоящее время“ направи военният експерт Михаил Самус.
 

Съществуват съмнения, че са в състояние да я осъществят. Да, все още имат много техника и личен състав. Но и моралното състояние на войниците, и техническото състояние на въоръжението са по-зле в сравнение с преди месец. Да не забравяме, че население на Русия е 143 милиона и да мобилизира 500 000 или милион мъже не е проблем за руската армия. Друг е въпросът, че това до голяма степен ще е просто „месо“, а не военни специалисти. Истината е, че половината от професионалния им състав е унищожен. Унищожена е и половината от техниката. Да, според статистиката имат 10 000 танка, 15 000 бронирани машини, хиляди единици артилерия, вероятно още 500 самолета, няколко стотин хеликоптера, посочва той.


Но каква е техническата готовност на въоръжението им? Бих казал, по-скоро лоша, защото от опита ми знам, че техниката, която преди 20-30 години е била пратена в складовете и окрадена. В руската действителност едва ли някой си е правил труда да я опазва. Според руските намерения през 2020 г. 80% от техниката трябваше да е заменена с нова от типа „Армада“. Но не виждаме никакви „Армади“, продължават да воюват с Т-72, а онези, които са складовите бази, са изпокрадени. И сега от 10 останали танка сглобяват 2. Това е техника без електроника, по-скоро са вторични суровини. И ще станат лесна жертва на модерната противотанкова техника, с която разполага Украйна, благодарение на западните ни приятели, категоричен е Самус.


И това ще е главният проблем на операцията им Донбас. Ще опитат да атакуват, но това ще е съпътствано от много жертви, тъй ако украинската отбрана там е много силна, казва още Самус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9090 |29.03.2022 Военният експерт Михаил Самус: Сакралната дата 9 май силно влияе на Путин и генералите . 0| 11052 |22.03.2022 Германски експерт: Руските ”Кинжали” в Украйна са предупреждение към Запада . 13| 7043 |19.01.2022 Експерт за С. Македония: Бизнесът и транспортът са по-важни от подялбата на царе, войводи и въстания. Но? . 21| 7622 |06.04.2021 Михаил Миков: Янаки Стоилов и Крум Зарков са искали оставката на Нинова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads