Реклама / Ads
27| 8954 |23.05.2011 ПОЛИТИКА

Wikileaks: Изборите в България - "боклуци на изхода, боклуци на входа"

.
Две дипломатически грами от посланик Нанси Макълдауни дават сурова, но правдива картина на това спорно упражнение в демокрация, което според дипломата вади едни "боклуци" от парламента, за да вкара там други...
 

Преди две години България беше в разгара на предизборната кампания за евроизборите, преляла в кампанията за парламентарните избори, съобщава сайтът Бивол.

Макълдауни не е пропуснала и факта, че много от "боклуците" са абонирани за присъствие в българското Народно събрание. Например Атака и ДПС, които "в симбиоза се използват взаимно, за да галванизират електоралната си база".

Дипломатът се концентрира върху ролята на по-малките политически формации, които са и потенциални "балансьори" в една бъдеща коалиция, тъй като е малко вероятно ГЕРБ да постигне парламентарно мнозинство:

Синята коалиция - остатъци от някога могъщото СДС, провело пост-комунистическите промени в България, "последен шанс да се спаси автентичното център-дясно, маргинализирано от корупционни скандали и сблъсъци на егото, много от които около бившия премиер Иван Костов". Този "неохотен и закъснял съюз" се надява да привлече избирателите в център-дясно, които или не гласуват или са дезертирали към ГЕРБ.

РЗС - креатура на БСП, с неясно финансиране, предвождана от политическия "клоун" и "шарлатанин" Яне Янев.

"Лидер" е създадена от "широко считания за корумпиран" бизнесмен Ковачки, "свързан с влиятелни подземни фигури, практикуващи контрабанда и рекет". "Широко известно е, че уморен от плащане на подкупи на депутатите, Ковачки създаде партия. Тя си спечели лоша слава с купуването на гласове и както се твърди служителите на Ковачки са принуждавани да подкрепят партията в изборите."

ДПС на автократичния лидер Ахмед Доган, имащ роля за поддържане на етническия мир през прехода, но превърнал партията в "машина за правене на пари". "Злоупотребите с еврофондове в министерствата контролирани от ДПС са основен фактор за негативния публичен имидж на правителството и ниската му популярност".

Атака: партия на "екстремисти отляво и отдясно, огорчени от прехода и бивши офицери от армията и полицията" набляга на анти-НАТО, анти-ЕС анти-САЩ, анти-малцинствени послания."

Не са пропуснати и "прочутите братя Галеви, могъщи лидери на мафията от град Дупница, южно от София, регистирани като кандидати за парламента". Поне единият от двамата има шанс да влезе благодарение на "смазана машина за купуване на гласове, принуда и местни връзки".

Някои от изводите на Макълдауни се потвърдиха: "При липса на план и компетентен тим от експерти в политиката, за да го имплементират, оседлана от хаотичното и автократично лидерство на Борисов, ГЕРБ ще види трудности да удържи юздите след като дойде на власт. Други не се сбъднаха: "Предпочитаният партньор на ГЕРБ ще е Синята коалиция, която може да достави така необходимите опитни кадри".

Но едва ли някой може да отрече днес, че следната фраза формулирана от Нанси Макълдауни през юни 2009 г. звучи актуално: "Атака не е приемлива като коалиционен партньор, но може да играе като балансьор, предлагайки неформална подкрепа за правителство на малцинството."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6265 |14.05.2011 Д. Иванов: Националният съюз за нова България ще възроди страната . 3| 6846 |07.05.2011 Бан Ки-мун: България е модерна страна на мир и толерантност . 31| 6530 |18.04.2011 ДСБ и СДС сближават позициите си за изборите . 9| 6234 |18.04.2011 Партиите се държали така, сякаш изборите са след 2 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads