Реклама / Ads
56| 6670 |12.05.2011 ПОЛИТИКА

Забавно е как някои се страхуват дали ще се кандидатирам за президент

.
Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ще е добре не само за България, но и за Европа да има и АЕЦ ”Белене”, и 7-ми реактор на „Козлодуй”.
 

На официалната церемония днес премиерът  Борисов и министър Трайчо Трайков прерязаха лентата на новоизграденото хранилище за сухо съхраняване на отработено ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”. На нея присъстваха и посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер, представители на ЕК, ЕБВР и много служители от ядрената централа.

„Имаме изключително модерен склад за ядреното ни гориво от 1-ви - 4-ти реактор", похвали се премиерът Бойко Борисов и допълни, че отпадъчното гориво вече няма да се извозва в Русия.

„Това е важно, защото по никакъв начин не ни прави зависими", коментира Бойко Борисов.

На въпрос дали е убеден в безопасността министър-председателят заяви „Абсолютно" и допълни, че съоръжението е издържало на всички стрес тестове. На първо място е сигурността, подчерта Борисов и изрази надежда до края на годината от ЕК да ни предоставят новите стрес тестове.

Забавлявам се като гледам колко някои хора ги е страх от това дали ще се кандидатирам за президент, заяви Борисов по повод изявления на лидерът на ДСБ Иван Костов. Бил съм главен секретар, софиянци два пъти ме избираха и за кмет на столицата. Сега съм премиер, но за президент ще решаваме през август-септември. Дотогава ще гледам другите как се чудят какво да правят, допълни той.

Борисов обясни, че винаги е бил голям шансът за откриване на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй". „И „Белене" да има, и седми реактор на „Козлодуй" да има. Така че въпросът е ЕК да ни даде критериите, колкото се може по-бързо", призова Борисов и допълни, че това ще е добре и за България, и за цяла Европа.

Той подчерта, че ако има критерии за безопасност, ще знаем какво да правим занапред. Според него от ЕК са длъжни да ни кажат дали, ако и България, и Европейският съюз се откажат от ядрената енергетика, и нашите съседи - например Турция, също ще се откаже от изграждане на ядрени мощности.

„Съгласете се, че ако ние не правим ядрени реактори в следващите години по принцип, а Турция започне да изгражда своите планирани четири ядрени реактори и започне да работи и последваща централа, както се говори в непосредствена близост до България - това не би ли било голяма глупост от наша страна да го допуснем", запита риторично министър-председателят.

Борисов смята, че ЕС има достатъчно мощности да защити всички, ако действително е опасно производството на ядрена енергия. По думите му Турция, макар да не е член на ЕС, се ползва с много статути пред Европа и международното право и влияние.

По време на официалната церемония по откриване на хранилището премиерът се обърна към експертите, които ще работят в него с призива: „Бъдете внимателни". Той подчерта, че сигурността трябва да бъде поставена на първо място и каза, че след инцидента във Фукушима сега е много лесно да се поддаваме на емоции.

„Ако в Япония бяха спазили мерките за безопасност, ако бяха задействали в първите дни защитните си системи, изобщо нямаше да се стигне до това положение, което впоследствие стана факт", коментира премиерът.

Министър Трайчо Трайков от своя страна подчерта, че за първите три месеца на тази година АЕЦ „Козлодуй" е произвел със 7 % повече електроенергия в сравнение с първите три месеца на миналата година. Трайков изрази желание всяка компания у нас да може да се похвали с такъв ръст на производство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 12077 |13.10.2010 "Атака" стегна примката около ГЕРБ - иска незабавно референдум . 12| 27042 |02.10.2009 13 г. след убийството някои смятат, че Луканов е жив . 1| 7681 |19.02.2008 Някои бележки за посещението на премиера Станишев в Молдова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads