Реклама / Ads
11| 5292 |05.10.2009 ПОЛИТИКА

Защо гърците са по-демократи от нас

.
Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК) извоюва ценна победа срещу партията на досегашния министър-председател Костас Караманлис. Това сочат предварителните резултати от изборите в страната.
 

Изборите в Гърция се проведоха по-рано от планирания срок. Караманлис даде ход на изборите по-рано, защото социалистическата партия заплаши да бойкотира президентските избори през февруари, ако не се проведат паерламентарни избори. Според гръцката конституция, двете най-големи партии трябва да постигнат единодушно решение относно изборът на президент, като всяка от тях даде на другата право на вето.

Според последните официални резултати, ПАСОК получава 44.32% от гласовете, срещу 34.31% за партия „Нова демокрация”, водена от Караманлис. Това съотнощение ще осигури около 160 места в парламента от общо 300 за ПАСОК и ще върне партията на власт след 5-годишно управление на консерваторите, съобщава.

„Това е историческа победа за ПАСОК, което означава и голяма отговорност за нас,” казва бившият министър на културата Евангелос Венизелос за своята партия пред събралите се пред партийната централа подръжници.
Караманлис е честитил победата на своя съперник Папандреу, след което е подал оставка, съобщават от централата на партия Нова Демокрация, цитирана от агенция Associated Press.

Гръцката комунистическа партия, дясно-екстремистката националистическа партия "ЛАОС" и по-малката лява коалиция се очаква да останат в парламента, докато „зелените” еколози може и да не прескочат прага от 3%.

КОМЕНТАР

В Гърция дясната власт получи тежък удар на изборите. Такъв срив в доверието на избирателите не е регистриран от 1974 година. Подобно разместване на политичесските пластове е имало още веднъж, по време на „черните полковници”.
Часове след обявяването на резултатите лидерът на „Нова демокрация“ Костас Караманлис подаде оставка. След това възпитано пожела на своя конкурент Георгиос Папандреу от ПАСОК успех в управлението на страната.

Всичко е толкова просто и ясно. Едни печелят, други губят и си отиват.

Нещо подобно всички българи очакваха да се случи след изборите на 5 юли. БСП бе поразена от ГЕРБ, а социалистите получиха по-малко гласове отколкото след падането на кабинета „Виденов”.

Вместо да се оттегли в новия си дом в Бояна и да се отдаде на размисъл, лидерът на БСП Сергей Станишев продължи пуническата война срещу опонентите си в партията. Потърси причините за загубата навсякъде другаде само не и у себе си. Поведението му продължава да е високомерно и нахално.

Как става този номер не е ясно. В Гърция месеци наред протести тресяха властта и държавата. Бе убит младеж, а вината на полицаите не бе съвсем доказана. Въпреки това обществото излезе на улицата. То поиска гаранции за икономическите, социалните и политическите свободи. По същият начин застана и зад българката Костадинка Кунева, профсъюзен активист.

Тук студентските протести бяха удавени в манипулации, лъжи и провокации, а накрая полицаите, които биха с палки де когото сварят на 14 януари, бяха оправдани.

Усещате ли разликите? Заради тези разлики все повече българи отиват на почивка в Гърция. Освен, че е чисто, спокойно и не толкова скъпо, във въздуха витае и свободата... Голямото завоевание на гръцката демокрация, независимо от преживените неща.

Ето как го е казал поетът Милтос Сахтурис:

ЧУЖДЕНЕЦО

Чужденецо с черния костюм
дето чукаш по вратата ми
и ми показваш тези бели чинии
къде си скрил пистолета си
къде си скрил ножа си
имаш една червена звезда в главата си
и фъфлиш
искаш парите
парите които се смесиха с кръвта и се изгубиха
парите които се смесиха със съня и се изгубиха
умоляваш
бягай
бягай чужденецо
в сърцето си имам една опитомена птица
ако я оставя да излезе
зъбите й ще те разкъсат

Посоките са онези, които имат значение, твърди нобелистът Одисеас Епитис. Ясно е, че е прав. Но кои са нашите посоки...

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 7753 |09.12.2008 Защо европейците предпочитат газификацията пред топлофикацията . 13| 7293 |15.07.2008 Защо не трябва да има референдум за избирателната система . 9| 6266 |16.05.2008 Защо на посланик Джон Байърли не му върви . 16| 6609 |08.05.2008 Защо ЦСКА трябва да последва примера на Реал Мадрид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads