Реклама / Ads
0| 4164 |13.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 14 октомври

.
Вестниците пишат за совалките около следствието и ДАНС; за 100 русенци в битка с 2-ма крадци; за регионалната газова мрежа - мисията невъзможна.
 

 

Смазаха лекар със сопи, разказва Дневен Труд.

Двама мъже, облечени със сини работни дрехи, жестоко пребиха шефа на ботевградската болница д-р Филип Филев. Той е настанен в столичната болница “Царица Йоанна” (бивша ИСУЛ) с рани по главата и цялото тяло, счупени ключица и подбедрица. Нападателите се нахвърлили върху хирурга рано сутринта, когато паркирал в двора на ботевградската болница мерцедеса си. Повалили го на земята и започнали да го налагат с метални сопи. Сестра от хемодиализата случайно видяла това през прозореца и повикала “Бърза помощ”. Докато сгърченото тяло на д-р Филев лежало на земята, нападателите избягали с колата си.

Совалки около следствието и ДАНС, разкрива Дневен Труд.

Десетки репортери напразно чакаха около 7 часа депутата Румен Петков пред националното следствие. От прокуратурата съобщиха още в петък, че в понеделник срещу бившия вътрешен министър ще бъде повдигнато обвинение или ще се прекрати делото срещу него. После репортерите се стекоха пред вратите на главния прокурор, където влезе шефът на ДАНС Петко Сертов и остана три часа. Има ли връзка между трите събития, не стана ясно.

Иван Костов: Използваха ДАНС да свалят Петков, но потулиха после всичко, цитира 24 часа.

ДАНС е опасна за страната заради използването й за вътрешнопартийни и междукланови борби. Битките са вътре в коалицията и в БСП, заявява в интервю за “24 часа” лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него първоначално ДАНС е била използвана, за да бъде свален Румен Петков. Но после всичко било потулено. Скандалът не трябваше да се развива повече, за да не се разкрие цялата мафиотска структура на управлението, категоричен е Костов. ДАНС беше използвана срещу медии, които говорят за преразпределението на контрабандни канали от един партизански отряд към друг, казва още в интервюто лидерът на ДСБ.

100 русенци в битка с 2-ма крадци, описва 24 часа.

Близо 100 русенци обявяват война на двама рецидивисти с по няколко присъди за кражби, които обрали за 45 дни 22 жилища в града. След ареста на крадците през юни т.г. обаче разследването се бавело и потърпевшите семейства се организират, за да не позволят бандитите да се измъкнат от наказанието. Апашите от София се вмъквали в апартаменти на първия етаж, а плячката им за месец и половина е за над 100 хил. лева. Арестуваните Йордан Караколев, на 29 г., и 52-годишният Димитър Тошев имали досиета с по няколко десетки регистрации за кражби. Двамата били и с по няколко присъди. Тошев дори е осъдил България в Страсбург преди 2 г. заради забавено друго дело и дълъг престой в ареста.

80 млн. евро от ЕС пред провал, оповестява 24 часа.

България изпитва най-големи проблеми със земеделието си, съобщиха източници от правителството. В сектора има огромно забавяне, а чиновниците в аграрното ведомство не правели почти нищо за наваксването му. 107 милиона евро, от които 80 милиона от ЕС, били пред провал. Те са по програмата за рибарството, която все още не е стартирала. В същото време 14 декември изтичал срокът за оценката на съответствието й. Какво ще се оценява – не е ясно, след като много от наредбите още не били публикувани в “Държавен вестник”, нямало регистрирани рибарски пристанища, административният капацитет на ресорната агенция бил слаб и персоналът – необучен.

Пазарът на труда усети дъха на кризата, пише Дневник.

В следващите няколко месеца ще има осезаемо разместване на пазара на труда, като за пръв път от години заплатите вече няма да растат с обичайните темпове от 15-20 на сто, а компаниите ще орежат разходите си за обучение и развитие на персонала, бонусните схеми и допълнителните пакети, на които служителите бяха започнали да свикват през последните години. Работодатели преминават към свиване на плановете си за разрастване и наемане на нови служители. Сътресения няма да има, но със сигурност тази Коледа ще е по-скромна. Тази тенденция очертаха пред „Дневник“ представители на пазара на труда – работодатели и специалисти в сферата на човешките ресурси. Причината е глобалната финансова криза, която макар и все още слабо, вече се усеща сред бизнеса в България. При големите компании ще се усети още през следващите месеци, а при по-малките - в средата на следващата година, стремежът е да съкращават разходите.

Не плащаш парно, оставаш без дом, установява Монитор.

Частни жилища ще могат да бъдат отнемани заради неплатени сметки за парно, ток и вода. Според Гражданското сдружение срещу корупцията и незаконните строежи това е заложено в законови текстове. Те са залегнали в проекта на Закона за управление на етажната собственост. Той трябва да бъде приет окончателно от депутатите тази или следващата седмица и засяга 5 млн. българи. "Това че монополистите в един момент могат да се окажат собственици на много жилища, не е тайна. Многократно сме предупреждавали за това", отговори на въпрос на "Монитор" Стоил Сотиров. Сотиров е съдия от Върховния касационен съд и член на гражданското сдружение. "Има среди у нас и в чужбина, които твърде много се дразнят от факта, че в България над 85% от хората живеят в собствено жилище", добави Сотиров, без да уточни кои са тези кръгове. 

Регионална газова мрежа - мисията невъзможна, твърди Пари.

Евентуалното ни участие в NETS може да се превърне в скрита приватизация на газопроводите ни. На фона на разрастващата се финансова криза реализацията на енергийни проекти като Южен поток и Набуко започна да изглежда все по-далечна и неясна. В публичното пространство започнаха да се появяват натрапчиви слухове за тяхното забавяне и липса на достатъчно политическа воля. Въпреки това в Централна и Източна Европа започна да се говори за нов проект, който да свърже газовите системи на най-малко осем страни в региона. Идеята, инициирана от унгарската енергийна компания MOL-NETS (New Europe Transmission Systems), беше лансирана за първи път през декември 2007 г. Предвижда се неговата дължина да достигне около 25 хил. километра и през него да се транзитира газ, който е алтернативен на руския.

От 2009 година няма да викаме КАТ при лека катастрофа, информира Новинар.

Да не се регистрират леките пътнотранспортни произшествия от катаджиите, а да се попълват двустранни протоколи за застрахователите от потърпевшите водачи на място. За това ще настояват от "Пътна полиция"от началото на следващата година, когато водачите ще сключат новите застраховки "Гражданска отговорност". Това заяви началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Алекси Стратиев. Застрахователите обаче се дърпат. Те настояват дори и при леките ПТП, при които има минимални щети и колата може да се движи на собствен ход, както и когато двамата участници нямат спор за случилото се, инцидентът да се регистрира и да се издава документ от КАТ, обясниха от бранша. По думите на Стратиев обаче не е нужно при всеки счупен мигач да се изпращат пътни полицаи, които да спират или затрудняват движението. Освен това така ще се спести време и ресурси.  

Мерките за безопасност във влака убиец не били спазени, научаваме от Дума.

Мерките за безопасност в кушет вагона на влака София - Кардам, в който изгоряха девет души, са били пренебрегнати за сметка на предпазването от кражби. Това е установила временната парламентарна комисия, чийто член е сливенският депутат Диана Хитова. Работата на комисията вече е приключила, установени са множество нарушения на правилата за безопасност. Двете врати на вагона са били заключени, под ключ са били и пожарогасителите, обясни Хитова. Липсвали са дори и чукчетата за разбиване на прозорците и така пътниците не са имали възможност за друго спасение освен страничната врата към спалния вагон. Вместо да помогне на хората в евакуацията, кондукторът е започнал да гаси пожара, допълни Диана Хитова. От комисията са препоръчали да се въведат ясни правила за действие в ситуация на криза, да се направят тренировки на екипите на влаковете при различни бедствия, обмисля се възможността багажът на пътниците да се чекира и превозва в отделен вагон, тъй като точно такъв сак, поставен близо до парното на вагона, е предизвикал пожара. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4108 |12.10.2008 Понеделнишката преса на 13 октомври . 0| 4004 |09.10.2008 Петъчната преса на 10 октомври . 0| 3980 |08.10.2008 Пресата на 9 октомври . 0| 3937 |07.10.2008 Пресата на 8 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads