Реклама / Ads
0| 4004 |09.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 10 октомври

.
Вестниците пишат за Драшков в запаса; за 160-те апартамента на сина му; за предстоящата развръзката на противоборствата в ДАНС; за стреса, вредните храни и състаряването.
 

 

Драшков в запаса, праща го Стандарт.

Кабинетът прати Иван Драшков в запаса. Зам.-шефът на ДАНС бе освободен от поста си. Слухът, че Драшков напуска службата, витае от 10 дни. Той плъзна след скандала с подслушването на депутати и журналисти. Според неофициална информация от “Дондуков” 1 причината е изнасяне на класифицирана информация. Драшков е човекът, който е в основата на информационното дело “Галерия” срещу медиите, твърдяха депутати от вътрешната комисия. В правителственото съобщение няма мотиви за освобождаването на агента. Те ще бъдат огласени на пресконференция в петък от ръководството на ДАНС.

Уволниха Драшков, синът му строи 160 апартамента, пише Дневен Труд.

Едно скромно българско семейство върти милиони евро. Докато бащата Иван Драшков работи на тихия фронт довчера като зам.- шеф на ДАНС, синът, който носи същото име, развива солиден строителен бизнес и гради 160 апартамента в един от столичните квартали. Явно имотите са слабост на семейството, тъй като преди дни името на чичо му – Петър Драшков – бе замесено в грандиозен скандал за имотна сделка в столичния квартал “Стрелбище”. Кметът Бойко Борисов го обвини, че е придобил 14 дка терен с фалшифициран негов подпис. Земята е закупена за 973 хиляди лева и впоследствие е препродадена за 10 млн. евро на фирмата “Симеон 2”, собственост на предприемача Емил Димитров.

Политици: Развръзката на противоборствата в ДАНС предстояла, цитира Дневник.

Политици от мнозинството не очакват уволнението на Иван Драшков от поста зам.-председател на Държавната агенция "Национална сигурност" да постави точка на скандала около спецагенцията и прогнозират нов рунд на вътрешните противоборства. Депутати от БСП смятат, че медийната изява на Евелин Банев-Брендо е част от пъзела на обтегнатите лични отношения на представители на левицата, които по някакъв начин са свързани със службите за сигурност. Някои направо препратиха към конфликта между бившия вътрешен министър Румен Петков и Татяна Дончева от парламентарната вътрешна комисия. Дончева каза само: Не се занимавам с нищо, в което е замесен Румен Петков. Румен Петков пък отрече пред агенция "Фокус" да познава Евелин Банев, да се е срещал с него и да му е оказвал натиск. " Социалист, близък до Петков, не изключи той да е "обработвал" Брендо да даде информация срещу Маргините. Чрез шефа на "Лукойл" и спонсор на БСП Валентин Златев Петков е близък с Младен Михалев-Маджо, който пък е "на нож" с бившите си съдружници братята Маргини, обясни депутатът. Според него тв появата на Брендо вероятно е свързана с противоборствата в ДАНС - шефът Петко Сертов искал да се отърве от заместника си Драшков.

Обраха изборните печати в Петрич, разкрива Дума.

32 печата на секционни избирателни комисии от общо 93 изчезнаха в община Петрич дни преди частичните избори за общински съветници в града, които ще се проведат на 11 октомври. Липсата е установена миналата събота, но едва вчера е подаден сигнал в полицията. Нямало следи от взлом в помещенията, където са съхранявани изборните книжа и печатите. Председателят на общинската избирателна комисия в Петрич Тинка Денишева коментира, че липсата на печатите е установена преди 7 октомври. На въпрос как са изчезнали, Денишева лаконично коментира, че прекалено са се предоверили на "някои хора". 

Нови правила за кредити, оповестява Стандарт.

Банките въвеждат нови правила за кредит. Дават се пари само срещу имоти, които могат лесно да бъдат препродадени, ако се наложи. Семейства с доход под 1500 лв. трудно могат да вземат заем за жилище в голям град. Изисква се за погасяване на вноската да отива до 39 % от парите.

Не дават заем за панелки, информира Дневен Труд.

Тъмни облаци надвиснаха над пазара на панелни апартаменти в България. В разгара на световната финансова криза за първи път банка у нас стига до крайна мярка – от днес спира отпускането на някои видове жилищни кредити. Ограничението на “Юробанк И Еф Джи” ще важи за покупка на панелни апартаменти, за имоти в курортни и извънградски райони, за урегулирани поземлени имоти (УПИ) и за сделки с инвестиционна цел. Въвеждат се ограничения и за имоти в етап на строителство – преди издаден акт 15. При тях ще се кредитира до 70 % от пазарната оценка на имота. Изрично се преустановява и даването на кредити без доказване на доход.

Отново се е появил нелегален внос на горива, констатира Пари.

В интервю за вестника Валентин Златев, генерален директор на ЛУКойл България заявява, че около 2300 бензинстанциии работят по неясна схема.По думите му ЛУКойл очаква не по-слаби финансови резултати през 2008г. в сравнение с предходната година. Златев обаче е разтревожен, че потреблението на горива не отговаря на икономическия растеж на България. Както изтъква директорът на компанията тя няма проблеми с производството на горива по стандарта Евро 5.

С 35 % паднаха продажбите на стари коли, установява 24 часа.

С над 35 на сто са спаднали продажбите на употребявани автомобили на борсата в Горубляне. Това разкриха от асоциацията на най-голямото тържище за коли втора употреба на Балканите. Търговците дори допускат, че продажбите могат да намалеят и наполовина спрямо данните за миналата година. Основната причина е в поскъпването на живота, твърди управителят на една от най-големите автокъщи. През 2007 год. е имало бум на пазара заради приемането ни в ЕС и отпадането на митата, което е довело до предлагането на по- нови автомобили на достъпни цени. В момента е налице пренасищане на пазара, а купувачите са малко.

Заради стреса и вредните храни се състаряваме с 10 г. по-рано, твърди 24 часа.

Българинът вече остарява с 8 – 10 год. по-рано, биологичната възраст все по-често изпреварва календарната. Това обяви проф. Божидар Попов от Медицинския университет в София. Докато преди старостта започвала на 65 г., сега признаците се появявали категорично при 55-годишни, а и при по-млади. Влошава се обмяната на веществата, намалява производството на хормони, забавя се функцията на органите, каза Попов. 25 – 30 годишни боледували като баби. Имали атеросклероза, стеснени кръвоносни съдове, покосявал ги инфаркт. Причините са стресът, лошото хранене, обездвижването, напрежението на работното място.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3980 |08.10.2008 Пресата на 9 октомври . 0| 3937 |07.10.2008 Пресата на 8 октомври . 0| 4482 |06.10.2008 Пресата на 7 октомври . 0| 4005 |05.10.2008 Понеделнишката преса на 6 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads