Реклама / Ads
0| 5114 |11.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 12 май

.
Вестниците пишат за това, че обединяват ВМА, транспортна и МВР болница; че душът ще е по-скъп през лятото; че 3 лева ще е паркирането в София.
 

Tанкерът "Панега" с 15 българи е отвлечен в Аденския залив, пише Дневник.

Танкерът "Панега", плаващ под български флаг, е бил отвлечен по-рано днес в Аденския залив, съобщи военноморската мисия на Европейския съюз за борба със сомалийските пирати "Аталанта". Всички 15 души от екипажа са българи. От министерството на външните работи потвърдиха, че български танкер е бил отвлечен. Сформирана е работна група по въпроса между министерството на външните работи, министерството на транспорта и министерството на отбраната, допълват от ведомството. Корабът е бил отвлечен на около 100 морски мили от Аден, на път за Индия от Червено море. Според изпълнителна агенция "Морска администрация" корабът е пътувал от Червено море към Пакистан. Силите на операция "Аталанта" в залива опитват да установят връзка с кораба. Името на "Панега" се свързва в медиите с т.нар. Афера "Атия" от 1993 г., когато той акостира в тази военна база и разтоварва малко над 3000 тона газьол, за който се твърди, че е контрабанден.

Премиерът: Разкриваш аферата, правиш копка и откриваш, съобщава Новинар.

„Разкриваш аферата, правиш първа копка, след това финансирането и накрая откриваш детска градина. Това е типичен пример за моята политика през годините.” Така премиерът Бойко Борисов описа начина, по който провежда политиката си първо като кмет и после като министър-председател. Той откри вчера нова забавачка „Слънце 2” в столичния квартал „Стрелбище”. „Точно този имот тук е емблематично място. На това теренче тука сега щеше да има жилищна сграда, в която апартаментите щяха да струват 2-3 хиляди евро квадратния метър – крупна далавера”, допълни Борисов. Имотът, върху който детското заведение е построено, стана причина братът на зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков – Петър, да бъде обвинен в имотна измама. В ролята си на кмет Борисов обвини Драшков, че чрез фалшификация на кметския подпис се е сдобил с въпросния терен. В момента все още се води съдебен спор за имота. Премиерът е убеден, че никой съд няма да вземе градината на децата и да я даде на мошеници. Премиерът преряза лентата на новата сграда и по традиция провери условията. Заедно с кмета Йорданка Фандъкова беше почти нападнат от присъстващите родители, баби и деца. Една от бабите се оплака на кмета, че й искали хиляда лева, за да приемат внучето й. Така "оправната баба" уреди отрочето си с място в градина "Слънце".

Първанов за Борисов: Той просто е един лъжец, цитира Дневник.

След неколкомесечни обтегнати отношения днес избухна нова престрелка между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов. Поводът - внушения на премиера, че президентът е възпрепятствал разработки на службите. На два пъти днес Първанов контраатакува Борисов с думите, че "той просто е един лъжец" и с "обвързаността му с Алексей Петров". Премиерът пък го обвини, че използва президентската институция за нов политически проект. Прессекретариатът на Първанов оповести интервюто му във в. "Стандарт" от понеделник и от текста става известно, че изданието не е публикувало мнението на държавния глава, че "в стремежа си да избяга от сянката на своята обвързаност с Алексей Петров Борисов се изявява като обикновен клеветник". По-късно в Ловеч пред журналисти сам заявява, цитиран от БТА: "Но отново ще кажа - очевидно е, че върху сегашната дейност на министър-председателя тегне неговото минало, връзките му с определени среди, в това число и с лицето Алексей Петров и ние добре знаем за тяхната съвместна дейност". По-късно от правителствената нформационна служба разпространиха коментар на премиера, в който заявява: "Не желая да коментирам думите на човек, който използва президентската институция за реализацията на нов политически проект и в устрема на този свой замисъл се конфронтира всеки ден с правителството по каквито се сети теми".

Обединяват ВМА, транспортна и МВР болница, казва в интервю за Дневен Труд ген. Стоян Тонев.

- Всеки говори за спешни мерки в здравеопазването. А от коя болният българин ще почувства осезаема и положителна промяна в медицинските грижи, ген. Тонев?

- От достъпа до специалист. Тук въпросът е принципен. Когато се говори за реформа, се мисли за такава в болничната помощ. А нещата опират до синхрон между реформата в доболничните и болничните грижи. Как българинът се справя с ограниченията в момента? Ами, като отива в спешния център. Затова близо 80 % от пациентите на тези центрове не са спешни. И върху талона им се написва: “Да се яви за планов порядък в кабинета на другия ден”. Или след 2 дни. Не можем обаче да обвиняваме хората, защото те търсят доктор. Но в тези звена пациентите се обработват като спешно болни, а това струва скъпо и не винаги е достатъчно ефективно.
- Стана дума за достъп до специалист. Добро решение ли е изборът на екип?
- Този модел е взет от практиката на Западна Европа, САЩ и Канада. Но там на шефовете на клиники е разрешен определен процент частни легла (б. р.- за кешови болни), за които те плащат наем и данък на държавата. Докато в България това не е така. Обикновено изборът на екип облагодетелства само конкретния изпълнител, а не и болничното заведение. Затова например аз съм забранил избора на екип в нашата болница.
- Виждате ли скоро нерегламентираните плащания да излязат на “светло”?
- В по-големия процент от случаите те реално не ощетяват българина. По-важното е друго - че пациентът се рекетира и унижава. Затова хората реагират, а не за взетите 20 лв. Регламентираните плащания могат да се избегнат не само с контрол. Той е едната страна на въпроса. Могат да се избегнат, като се създаде обществена нетърпимост към тях. Как? Както към пушачите...
- Трябват ли ни мениджъри от чужбина, за да се справят с борча на болниците от 400 млн. лв.?
- Не, не смятам. По-скоро въпросът е за какво са тези дългове. Т. е. каква е структурата им. Ако тя включва само разходите за издръжка и заплати, то тогава положението наистина е трагично. Но ако включва и инвестиционни разходи, апаратура, инфраструктура...
- Оказва се, че от 400 млн. лв. близо 1/4 е за апаратура. Значи положението е трагично, така ли?
- Да, в момента се смята, че от бюджета на една болница, която няма дългове, около 15 % от разходите трябва да са за апаратура. При нас те са около 30 %, което означава, че има неправилно разпределение на високоспециализираната апаратура в страната. Има дублиране.

Спасение за вузовете в два хода, известява в 24 часа Георги Ангелов.

ПРЕДИ години Софийският университет не си беше направил добре сметката и нямаше пари да си плати парното. Оплака се публично и получи извънредно финансиране - без съмнение благодарение на силното лоби от политици и чиновници, които са завършили университета. Сега пробва същата стратегия, да протестира и да иска повече пари, когато навсякъде в публичния сектор се правят съкращения. Този път едва ли ще се получи. Първо, защото бюджетът е на минус и няма пари. Второ, защото и в други страни се правят бюджетни съкращения, включително в университетите. Английските държавни университети вече месеци наред освобождават от работа хора, защото бюджетите им са намалени и ще продължат да бъдат през всяка от следващите 4-5 г. В този смисъл трудно българските университети могат да кажат, че само в България се правят съкращения във висшето образование. Правят се навсякъде и процесът едва започва. Макар често да не съм съгласен с Бойко Борисов по финансови и икономически въпроси, в случая той е прав, като попита “Къде бяха вузовете, когато миналата година правителството предизборно увеличи пенсиите” с милиарди левове? Защо те - след като имат толкова професори и учени на заплата - не предупредиха за рисковете от подобни предизборни разходи? Защо само няколко икономисти от неправителствения сектор тогава алармирахме за опасностите от липсата на бюджетна дисциплина? В някакъв смисъл, университетите са такива само по име, а на практика не се държат като истински мозъчни центрове. При все това университетите имат уникален шанс да използват сегашната бюджетна криза, за да прокарат най-после необходимите реформи във висшето образование - реформи, които ще осигурят модернизация, конкуренция, по-добро финансиране, без това да тежи на държавния бюджет. Предишните правителства не успяха да прокарат реформи през парламента и вместо това даваха повече бюджетни пари на университетите. Сега, когато ножът е опрял до кокала и пари няма, ще е по-лесно да бъде убедено правителството да направи реформи. Университетите са в силна позиция да кажат “Като не ни давате пари, дайте ни поне реформи”. Преди повече от година заедно със Симеон Дянков (който тогава работеше в Световната банка) написахме кратък анализ. С него съчетахме едновременно реформа във висшето образование и реформа във финансирането му, при това по начин, който би имал антикризисен ефект. С други думи, ако университетите тръгнат към реформи, те вероятно ще срещнат добър прием от финансовия министър. Съответно шансовете им за успех са добри.

Душът по-скъп през лятото, констатира Новинар.

Топлата вода може да стане лукс през лятото. Промени в закона за енергетиката предвиждат да се въведе фиксирана цена за услугата заради големите загуби на топлофикационните дружества, заяви енергийният министър Трайчо Трайков. Предложението обаче предстои да бъде обсъдено с Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, която определя ценовата политика. По думите му лятната тарифа може да е по-висока или по-ниска в зависимост от пазара и състоянието на топлофикационните компании. Предвижда се кабинетът да разгледа законопроекта през юни. Причината за въвеждането на летни цени е, че през лятото излиза по-скъпо да се произвежда топла вода заради инсталациите, които трябва да се подгряват, и съответно се изразходва повече гориво, обясниха експерти. Когато се ползва по-малко топла вода, се формира по-висок разход за подгряването й и цената става много висока, обясниха от енергийното министерство. Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев е възможно новата цена на топлата вода да влезе в сила още това лято. Ако се предложи да има зимна и лятна цена и тя се обоснове с разходите на дружествата, не би имало пречка за повишението, каза той. Според него има логика зимната цена да е по-ниска, а лятото – по-висока, като увеличението може да е с около 5%. Според промените в документа потребителите ще могат да договарят с топлофикационните дружества и настройките на техническите съоръжения в абонатната станция за подаване на топлинната енергия. Възможно е да се ограничи работата на помпите за топла вода в определени часове на нощта, за да се пести от енергия, която потребителите хабят, докато чакат от чешмите да потече гореща вода, посочиха от ведомството.

3 лева за паркиране в София, информира Дневен Труд.

Таксата за паркиране в “синя зона” в идеалния център на София най-вероятно ще стане 3 лв. на час от есента. Досега за спиране по улиците там се плащаше левче. След лятото обаче се очаква да влязат в сила новите зони за паркиране и съответните тарифи за тях. Освен “синя” ще има и “зелена зона” (в широкия център), за която таксата ще е 2 лв. на час. За спиране в “жълтата зона” тарифата ще е 1 лв. на час. “Целта не е общината да събира просто пари от столичани, а да се въведе ред и да се разтовари както паркирането, така и трафикът”, обясни председателят на стопанската комисия към градския парламент Николай Стойнев. Три различни такси за паркиране в три отделни зони в идеалния, широкия център и периферията на централната градска част на София ще влязат в сила от есента на тази година. През юни общинският съвет ще разгледа дълго дискутираната концепция за зони за организация и контрол на паркирането в столицата и ще се произнесе окончателно, обясни председателят на стопанската комисия към градския парламент Николай Стойнев. Обсъждане на концепцията върви на сайта на “Центъра за градска мобилност” в интернет. В неделя това ще е основна тема и на кръгла маса, на която са поканени и депутати.

Българка на 62 роди, изненадва 24 часа.

Русенската психиатърка д-р Красимира Димитрова стана майка на близнаци на 62-годишна възраст и с това постави национален рекорд. Сестрите Мери и Жаклин са с тегло 500 и 900 грама. За миниатюрните бебета се грижат в неонатологичното отделение на АГ комплекса. Лекарката е забременяла след втори опит по метода ин витро, извършен в плевенска клиника за репродуктивно здраве. Бременността е преминала почти без проблеми. В последните дни на април обаче рязко се влошило състоянието на бъдещата майка. Тогава е приета по спешност и на 5 май е направено секцио от екип на д-р Георги Хубчев. "В света има малко случаи на толкова късна бременност ин витро с донорска яйцеклетка. Доколкото знам, в София колегите са отказали, но в Плевен са се съгласили и са успели, каза д-р Хубчев. “По принцип през цялата бременност сърцето на жените е натоварено повече от нормалното, а нейното е все пак на 62 г. Когато я приехме, беше с големи отоци и се събрахме с колегите заради риск за живота на майката и бебетата. Тогава решихме да направим секцио на 5 май. Бебетата засега нямат влошаване. Бяха в 29-30 гестационна седмица и раждането беше тежко. Жената вдигна кръвно, започна дихателна недостатъчност и затова преминахме към изваждане на бебетата. Пациентката е оперирана преди години заради миома на матката, което направи секциото още по-трудно. След раждането състоянието й се подобри. Вече сме овладели положението. Уважавам личната воля на всеки, но от медицинска гледна точка животът й наистина беше в опасност", коментира Хубчев.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4366 |10.05.2010 Пресата на 11 май . 0| 4383 |04.05.2010 Пресата на 5 май . 3| 4504 |03.05.2010 Пресата на 4 май . 0| 4115 |28.04.2010 Пресата на 29 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads