Реклама / Ads
3| 4504 |03.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 4 май

.
Вестниците пишат за това, че Путин хвърли око на Велинград; че функционер на БСП бави старта на „Тракия”; че икономиката вече изплува, бюджетът - не.
 

Последно 20 - по-ниски държавни разходи запазват ДДС, коментира Дневник.

Разходите на държавната администрация да се съкратят с 20%, за да остане данък добавена стойност 20%. Офертата беше представена от финансовия министър Симеон Дянков в понеделник пред Националния съвет за тристранно сътрудничество като единствен вариант косвеният данък да не се увеличи на 25%. В сряда правителството трябва да вземе решение. Освен приходната агенция, инспекцията по труда и другите контролни органи новото съкращение няма да засегне и министерството на труда, за да има средства за социалните плащания. Допълнителната 10-процентна стъпка обаче ще важи и за МВР, обещал Дянков.

Икономиката вече изплува, бюджетът - не, пише Дневен Труд.


Икономиката изживява последните си кризисни дни. През първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) ще намалее с 3%, през второто тримесечие пропадането ще спре, а до края на годината ще отбележи ръст от 2 на сто. За цялата 2010 г. очакванията са за 1% растеж. Това прогнозираха от Центъра за икономическо развитие. Активизирането на износа, главно при добивната и преработващата промишленост, ще извади страната от дъното. Забавя се и спадът в строителството и услугите. Експертите не изключват бюджетният дефицит да остане висок и в края на 2010 г. За първите три месеца дупката в хазната е близо 1,7 млрд. лева. “Дори и при възстановяване на икономиката може да има дефицит, ако финансовото министерство не е планирало добре приходите и разходите”, обясни Георги Прохаски, председател на ЦИР.

Поръчваш вафли, вземаш цигари без бандерол, твърди Дневен Труд.

Все по-изобретателни стават дилърите на нелегално продаваните у нас цигари. Контрабандата процъфтява по магазини и пазари, но вече има и “каталожна търговия” по телефона. Според неофициални данни на производители и търговци с тютюневи изделия пазарът на цигарите без бандерол у нас е около 40-50 на сто. Процентът нарасна с 10-15%, след като заради по-високия акциз трябваше да се вдигнат цените на официалния пазар. Щетите за бюджета през тази година се оценяват на 600-800 милиона лева. Ако обаче нелегалните продажби растат с неотслабващи темпове, сумата може да надмине 1 млрд. лева.

Данъчни ще броят желязото по строежите, съобщава 24 часа.

“От понеделник специалното звено за борба с данъчните измами към Националната агенция за приходите е поело случаите с измами при търговия със строително желязо. Това съобщиха от приходната агенция. Предстои въвеждането и на физически контрол над строителните обекти и офисите на дружествата, добавиха от приходната агенция. В интервю за "24 часа" Бойко Борисов обяви, че “това е една от големите далавери, по които не са работили, но ще работят". Схемите за подобен тип се прилагат отдавна, казаха данъчни инспектори.

Функционер на БСП бави старта на „Тракия”, информира Новинар.

В момента БСП чрез Младен Червеняков продължава да стопира изграждането на магистрала „Тракия”. Това заяви премиерът Бойко Борисов при стартирането на строителството на ЛОТ 2 – Стара Загора–Нова Загора.
Търгът за строителен надзор на ЛОТ 2 се обжалва от американската фирма "Луис Бергер", чийто адвокат е бившият депутат от БСП и експравосъден министър Младен Червеняков. Жалбата в комисията за защита на конкуренцията е внесена на 1 февруари.Борисов обаче смята, че именно социалистът е в основата на забавянето на старта на строителството. "Те даже не са си платили таксата от 50 лв., за да може КЗК да разгледа жалбата", допълни премиерът.

Стоянови и Блеър по семейному, пише Q Magazine.

Международното румънско издание Q Magazine излиза с просторно интервю с президента Петър Стоянов. Издането напомня за топлите приятелски отношения на президенското семейство с Тони Блеър публикувайки на страницата си снимка на Тони Блеър,Петър Стоянов и двете дами Чери Блеър и Антонина Стоянов, който разговарят приятелски.
В просторното интервю президентът в периода 1997 – 2002 година Петър Стоянов пояснява, че страните от Западните Балкани, които не са членки на Европейския съюз, трябва да започнат разбота по съвместни проекти и да усвояват заедно средствата, отпуснати от съюза за подготовката им за членство. Подобряване на дейността на политическата , икономическата и социалната среда в Западните Балкани е и една от целите на Фондацията „ Център за социален диалог”, чиито президент е Петър Стоянов. По думите му създаването на хомогенна ,политическа и икономическа среда на целия Балкански полуостров е от изключителна важност и за самата България. Със Специеално писмо подкрепа за инициативата е изразил и президентът Бил Клинтън.

Путин хвърли око на Велинград, разкрива Новинар.

Руски ветерани ще ближат рани във Велинград. Лично съветникът на премиера Владимир Путин по военните въпроси - генерал Варанин, пристига за оглед в курортния град. Лековитата минерална вода и модерните СПА центрове са впечатлили Кремъл, който търси подходяща база за лечение на своите бивши и настоящи рейнджъри. Руснаците са готови не само да наемат хотели, но и да купят или построят възстановителни центрове. Местните зевзеци вече се шегуват, че след като дълго време бе наричан Беевград заради местния феодал Фидел Беев, Велинград може да се прочуе като Путинград.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4115 |28.04.2010 Пресата на 29 април . 2| 4471 |27.04.2010 Пресата на 28 април . 0| 4238 |26.04.2010 Пресата на 27 април . 0| 4285 |20.04.2010 Пресата на 22 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads