Реклама / Ads
0| 4366 |10.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 11 май

.
 

Спасяват еврото с $ 1000 млрд., информира Труд.

Еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) обещаха заеми от 750 милиарда евро ($ 1000 милиарда) срещу евентуална неплатежоспособност на най-задлъжнелите европейски държави. “Еврозоната със сигурност си връща доверието”, възтържествува след отварянето на пазарите шефът на Еврокомисията Жозе Барозу. След обявяването на спасителния план еврото се качи до 1,30 долара по обед в понеделник от 1,27 долара в петък.

Искаме 1 милиард евро от Европа да пълним дупки, съобщава 24 часа.

България иска от ЕС 1 милиард евро за рехабилитацията на пътищата и подобряване на инфраструктурата си, съобщи в Русе премиерът Бойко Борисов. Пред над 400 участници в международната конференция за Дунавската стратегия той обяви, че това е приоритет за страната, тъй като е свързано с човешки животи. Премиерът припомни, че в Германия асфалтът по магистралите се подменя на всеки пет години, докато у нас повечето пътища са асфалтирани преди 30 години. Той призова еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан, който също бе на конференцията в Русе, да се разходи сам и да се убеди в състоянието на инфраструктурата. Бойко Борисов настоява Европейската комисия да даде възможност на България да прехвърля средства по различните програми за поддръжка на пътищата.


Доларът нагрява климатици и DVD, твърди 24 часа.

По-скъпи климатици, DVD и компютри се задават заради скока на долара, сочат прогнозите на големите вериги за битова техника у нас. Ако доларът се задържи на високите си нива, поскъпването може да се усети след месец, прогнозира Божидар Колев, съсобственик на верига за битова техника. При предишните доставки курсът спрямо лева е бил 1,42 лв., а сега вече е над 1,50. Увеличаване на цените може да има и при цитрусовите плодове, тъй като те се внасяли от страни, където доларът е основна валута.

Проверяват дали Станишев е натискал подчинени, разкрива Труд.

Магистрати ще проверяват дали бившият премиер Сергей Станишев е оказвал натиск върху министрите си да подписват финансово необезпечени договори. В Софийска градска прокуратура тече разследване, което има за цел да изясни дали при 148 сделки на обща стойност 2.15 млрд. лева, сключени от предишното правителство, е бил спазен законът. Разследването започна след сигнал на премиера Бойко Борисов. Магистратите проверяват 13 министерства, сред които строителното, вътрешното, транспортното, спортното и енергийното. „Междинните вътрешноведомствени доклади от министерствата, показват, че в някои от институциите има нарушения”, заяви прокурор Юлия Христова. До момента са разпитани над 20 човека, в това число и заместник-министри.

Службите стават HR на съдебната власт, обявява Дневник.

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще бъдат задължени да минат през проверка за надеждност от службите. Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че в "най-кратки срокове" с поправки в законите за защита на класифицираната информация или за съдебната власт ще бъде въведен задължителен допуск до секретни данни за висшите магистрати. На практика това е легален начин за тотално разследване на членовете на ВСС.
Отказът за допуск до тайни не може да се обжалва. След него членът на ВСС няма да има право да чете секретни материали, с каквито съветът рядко работи. Прекият ефект от отказа на службите ще е дискредитиране на магистрата, без той да има законова защита, обясниха юристи. Липсата на разрешение за работа с класифицирана информация обаче не е основание за оставка на член на съвета.

БАН обвини кабинета в геноцид, пише Новинар.

БАН излиза на 19 май на протест срещу предстоящите промени в Закона за БАН, реши Общото събрание на академията. Според предвижданите изменения отделните институти на академията ще преминат към отделните министерства. Това според научната общност обрича академията на геноцид. По думите на главния научен секретар на БАН Стефан Хаджитодоров, ако отделните звена минат към министерствата, научната им работа ще зависи от благоволението на чиновници. Също така самото съществуване на институтите ще зависи от бюджета на държавните ведомства, тъй като те ще станат второстепенни разпоредители на кредити. По думите на Хаджитодоров така министерствата ще определят дали даден институт ще продължи да съществува или не.

Лош силикон застрашава 3600 жени у нас, алармира Стандарт.

Некачествени френски силиконови гръдни имплантанти поставят в риск от увреждания около 3600 жени у нас. Това обяви шефът на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов по време на кръгла маса за пластичната хирургия в парламента. Силиконовите имплантанти са на фирмата "Поли имплант протез", у нас са внесени 3973 бройки от тях, като 266 са изнесени в други страни, а 89 бройки все още залежават в склада на дистрибутора. Публикации сочат, че имплантантите на фирмата се разрушават, свободен гел влиза в гърдата, което тежко и необратимо може да увреди здравето на жените, които са решили да се разкрасят с тях. На 30 март тази година френската фирмата е обявила фалит и е блокирала продажбата на изделията си от пазара.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4384 |04.05.2010 Пресата на 5 май . 3| 4505 |03.05.2010 Пресата на 4 май . 0| 4115 |28.04.2010 Пресата на 29 април . 2| 4471 |27.04.2010 Пресата на 28 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads