Реклама / Ads
0| 4157 |12.11.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 13 ноември

.
Вестниците пишат за хайка по пижами за здравна мафия; за това, че прокуратурата подхваща Свинаров и Близнаков; за 3.3 милиона лв. джакпот.
 

Хайка по пижами за здравна мафия, пише Стандарт.


Прокурори и полицаи са изкарали от леглата им 11 бивши и настоящи служители в здравното министерство, НЗОК и Агенцията по лекарствата в сряда сутринта. Най-рано е бил посетен бившият зам.-здравен министър и доскоро шеф на ръководството на здравната каса Емил Райнов.
В 6 часа сутринта ченгетата са връхлетeли в дома му със заповед за претърсване и изземване по досъдебно производство срещу неизвестен извършител. По същото време полицаи са посетили и дома на бившия шеф на комисията по цените в Министерството на здравеопазването Светлана Спасова. В 8,30 сутринта ченгетата са изненадали и съпруга, и детето на Галя Кондева от НЗОК.
На обед пък е била проверката в дома на бившата шефка на дирекцията по лекарствата в здравното ведомство Нина Ръсина. Посещение е имало и в дома на бившия шеф на Агенцията по лекарствата Емил Христов, който се прочу с космическите премии, които е раздавал на шофьорите си.

Прокуратурата подхваща Свинаров и Близнаков, пише Дневен Труд.

Бившите военни министри Николай Свинаров и Веселин Близнаков до дни могат да станат клиенти на прокуратурата. Според запознати едно от обвиненията, заради които двамата ще усетят справедливостта на Темида, е свързано с аферата “Летище Божурище”. В хода на продължило близо година разследване под ръководството на Софийската градска прокуратура станало ясно, че при замяната на държавна земя от 1045 дка в Божурище срещу 105 апартамента през 2005 г. държавата е била ощетена с 37 млн. лева. На територията на имота попадало и летището. Там фирма “Индустриален парк” е планирала да издигне огромен мол. “Теренът до летището е бил оценен като девета категория земеделска земя, вероятно за да бъде обезценен. Хитрата сделка била одобрена на последното заседание на царското правителство през 2005 г. по предложение на тогавашния военен министър Николай Свинаров. Месеци след това последваха проверки, които обаче не установиха нарушения, и в края на 2006 г. сделката бе одобрена и от кабинета “Станишев”.

Гори ли България в нова газова война?, пита Дневен Труд.

Назрява нова газова война между Москва и Киев. Този път причината са предстоящите на 17 януари президентски избори в Украйна, пише Ройтерс. Днес обаче България е “двойно по-готова” да посрещне кризата. Топлофикациите са се запасили с мазут, хранилището в Чирен е с рекордни запаси, а страната ни има договорености с Гърция и Турция за съвместни действия, ако някой отново врътне газовия кран. Последното предупреждение за нова газова криза дойде в сряда от руския премиер Владимир Путин. “Ако (украинците) не си плащат за доставките, няма да ги получават. Ако не ги получават, вероятно ще почнат да отклоняват газ от транзитната мрежа. В момента, в който започнат да отклоняват газ, ние ще спрем подаването”, отсече премиерът. Опасенията, че Киев няма да може да си плаща, бяха породени от решението на МВФ да не отпусне транша от $3,8 млрд. за Украйна.

Свалят драстично данък сгради, установява Новинар.

Данък сгради може да падне драстично догодина. Това решиха депутатите от бюджетната комисия, които гласуваха на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси. Народните избраници намалиха долната граница на налога и така дадоха възможност на общините да го свалят. Ако кметствата в страната решат да се възползват от предоставената им възможност, могат да намалят долната граница до 0,1 промила. Точно колко ще е данъкът, ще зависи от общинските съвети, които трябва да определят конкретните му размери в определения от закона коридор.

Кризата докара дефлацията в България, информира Дневник.

За пръв път от десет години цените на стоките и услугите в България се понижиха на годишна база. През октомври те са били с 0.3% по-ниски в сравнение със същия месец на 2008 г., показват данните на националната статистика (НСИ). Макар и да звучат добре за потребителите, данните са сигнал за негативно явление, тъй като са следствие от свито потребление, което принуждава търговци и производители да свалят цените. Експерти коментираха пред "Дневник", че основната причина за дефлацията е именно кризата, която е ограничила разходите на домакинствата.

2 кв. метра земя стрували на държавата 54 000 лв., изчислява 24 часа.

Заменен имот до Каварна е бил занижен с 2 кв. метра, от което държавата е ощетена с 54 хил. лв. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов, след като изпрати по електронен път доклад до главния прокурор. В него са описани около 10 случая на заменени терени на аграрни училища. 7060 дка земи са отрязани от техникумите със заповеди на бившите земеделски министри Валери Цветанов и Нихат Кабил. Повечето от заменките са подписани от зам.-министри, а според закона за земята не е предвидено преупълномощаване, каза министър Найденов. Затова той е настоял главният прокурор Борис Велчев да поиска тълкуване от Върховния административен съд. Ако магистратите потвърдят това, около 60% от заменките можело да се обявят за нищожни.

Фандъкова сигурен победител на вота, твърди Монитор.


Йорданка Фандъкова е сигурен победител на кметските избори в София, прогнозираха социолозите. Основната интрига в частичния вот за кмет на София в неделя е не кой ще победи, а каква ще е избирателната активност. Ако е под 30%, е възможно да се стигне до балотаж, макар вероятността за това да е ниска. Това сочат прогнозите на четирима от водещите социолози в страната - Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", Петър Живков от МБМД, Кольо Колев от "Медиана" и Васил Тончев от "Сова харис", цитирани от БТА. Те са категорични, че Йорданка Фандъкова в момента води убедително пред основния си опонент Георги Кадиев. Но от това колко хора ще отидат да гласуват в неделя зависи каква ще е крайната разлика между двамата. "Според изследването ни от средата на октомври очакваната активност ще е ниска - от 30 до 35%. При такова положение Йорданка Фандъкова има всички шансове да спечели още на първия тур с около 52-53% резултат, а дистанцията й с Кадиев се очертава 3:1", обясни директорът на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. Според нея интригата кой ще е следващият кмет на столицата най-вероятно ще се реши още на първия тур, но ако активността падне с много под 30%, разликата между Фандъкова и Кадиев намалява и се увеличава възможността да има балотаж. Апатия сред избирателите заради липсата на интрига и нисък процент гласували прогнозира и Петър Живков от МБМД. "Преднината на Фандъкова е голяма, но всичко зависи от активността - ако е прекалено ниска и има силна мобилизация на БСП, е напълно възможно да се стигне и до втори тур", коментира и той. Между 45 и 50% за Фандъкова и от 12 до 15% подкрепа за Кадиев отчитат изследванията на "Сова Харис".

3.3 милиона лв. джакпот, ликува 24 часа.

Близо 3,3 милиона лева се очаква да бъде джакпотът в трето теглене на играта "6 от 49" тази неделя, след като и в четвъртък никой не успя да пусне печелившата комбинация. Така натрупаната сума достигна до 2,9 милиона, но с приходите от следващите три дни ще бъдат разиграни 3,3 милиона. Все още обаче джакпотът е далеч от рекордните 5,4 милиона, които паднаха по време на олимпийските игри в Атина през август 2004 година. Само за тиража в четвъртък приходите в "6 от 49" са 1,8 милиона лева.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3973 |11.11.2009 Пресата на 12 ноември . 0| 4058 |10.11.2009 Пресата на 11 ноември . 0| 4242 |09.11.2009 Пресата на 10 ноември . 0| 3991 |08.11.2009 Понеделнишката преса на 9 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads