Реклама / Ads
0| 3947 |21.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 22 януари

.
Вестниците пишат за това, че Първанов и Борисов не били избрани да имат красиви чувства; за съюза на болниците срещуздравната каса; за ограниченията за протести окоро МС и президентството.
 
Двама ексминистри и Мургина на съд, разкрива Монитор.

Двамата ексминистри Николай Цонев и Валери Цветанов, както и бившата шефка на НАП Мария Мургина, отиват на съд. Това научи "Монитор" от източници в прокуратурата. Членовете на кабинета "Станишев" - бившият военен министър Цонев и колегата му от земеделското ведомство Валери Цветанов ще отговарят за престъпления по служба. Държавното обвинение вече е събрало всички доказателства срещу тях. Остава само адвокатите им да се запознаят с обвиненията. Първа пред Темида обаче ще се изправи ексшефката на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина. Срещу нея разследването е приключило и в началото на седмицата прокуратурата ще внесе делото в съда. Срещу Мургина са повдигнати 4 обвинения. Първото е за неправомерно прихванати данъци на бившия шеф на "Кремиковци" Валентин Захариев. Делото за далаверите с източване на милиони ДДС чрез покровителството на висши служители на агенцията бе образувано през февруари миналата година. Месец след старта на разследването стана ясно, че ексшефката и Александър Томов са източили милиони ДДС от "Кремиковци" през верига от офшорни фирми и договори за продажба на акции на футболния клуб. Мургина като директор на НАП пазила от ревизии сделките на Томов. Според разследващите финансовите злоупотреби са ощетили бюджета със стотици хиляди левове. Другото обвинение срещу бившата данъчна шефка е за укриване на данъци.

С Борисов не сме избрани да имаме красиви чувства, казва в интервю за 24 часа президентът Първанов.

- Г-н президент, каква е оценката ви за провалената кандидатура на Румяна Желева за еврокомисар?


- Няма как да бъде позитивна. Скандалът не издига националното ни самочувствие. Изслушването на Румяна Желева мина зле. Цялата тази кампания натовари негативно не само името на кандидата, но и на правителството, и на страната като цяло. Крайно време е да разберем, че когато вървят негативни публикации в чуждия печат и опозицията се радва на злепоставянето на правителството, трябва да сме наясно, че това може да се върне.
- Не одобрявате поведението на опозицията в този скандал, така ли?
- Основната причина бе в самата номинация. Виждаме разликата сега с един силен, убедителен кандидат, какъвто смятам, че ще е Кристалина Георгиева. Отношението към нея е коренно различно и съм сигурен, че няма да има негативен отзвук.
- Вие познавате Кристалина Георгиева - какъв човек изпращаме в Брюксел? След нейната кандидатура се появиха абсурдни мнения, че тя пък е свръхквалифицирана.
- Тя без съмнение е на нивото на най-добрите. Мисля, че ще ни представи достойно и което е много важно - ще пасне добре на този малко особен ресор, защото като човек от Световната банка познава проблемите по света и би могла да намира верните решения. Радвам се на тази номинация.
- Беше ли потърсено вашето мнение от Брюксел или пък от правителството в този скандал?
- Не се меся в работата на правителството по този въпрос и не е редно да го правя. Декларирах обаче готовност да подкрепя усилията на кабинета. Но, както се казва, каквото човек сам си направи, никой не може да му го направи. Ситуацията беше неспасяема. В този случай решението не можеше да бъде намерено чрез лобиране в Брюксел, защото Еврокомисията и Европарламентът в голямата си част симпатизират на България, но и ние трябваше да ги улесним във вземането на тяхното решение.
- Инициирате днес дискусия на тема “България - накъде след кризата”, но каква е вашата мярка за размера на кризата - къде сме и кога ще излезем от нея?
- Кризата дойде у нас по-късно и има по-различни проекции от това, което наблюдаваме на Запад. При нас финансовата система като цяло е по-стабилна, но много ощетен е реалният сектор. Точно там ще имаме по-голяма продължителност на кризата. И затова целта на дискусията е да се намерят жизнеспособните, стратегически отрасли, в които държавата да инвестира. Така че след края на кризата да имаме реално преструктуриране на икономиката, което няма да увеличи още дистанцията между нас и другите в ЕС, а ще я намали. Другият акцент в дискусията са социалните аспекти. Идеята за ограничаване на безработицата е основна в ЕС, а при нас остава на заден план. Вместо това се фокусираме върху голямата цел за нулев бюджетен дефицит. Оставам на мнението, че тази цел връзва ръцете на правителството за активна политика към реалния сектор. Вече виждаме, че тя започва да се ревизира под натиска на различни социални сектори - лекари, железопътни работници, на социално слабите.

Илиян Михов все пак ще е вицепремиер, пише Дневник.

"Илиян Михов ще е вицепремиер, но аз ще преценя кога да го докарам в България. Имам за това неговото съгласие. Той ще помага за еврофондовете, на Симеон Дянков - за еврозоната, на Трайчо Трайков - за тежките решения в икономиката". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Перник. "Илиян Михов ще е нещо като Меглена Плугчиева в предишното правителство. Аз искам всеки ден да знам какво става с икономиката, затова ми трябва и макроикономист, какъвто е Михов", уточни плановете си премиерът. "Както в областта на сигурността имаме МВР и ДАНС, така искам да подсиля държавата и в сферата на икономиката и финансите. По никакъв начин не се отнемат функции от Дянков, напротив - за да върши той нормалните си задължения, му трябват по 30 часа на ден", каза още Борисов. "По този повод искам да благодаря на Симеон Дянков, защото преди малко стана ясно, че Moody’s е вдигнала кредитния рейтинг на България от стабилен в положителен", допълни той. Точно как ще се казва ресорът на Илиян Михов – политика на развитие или нещо друго, за това ще се консултирам с колегите от "Синята коалиция" и "Атака"., каза Бойко Борисов.

Плугчиева - сделка или не между ГЕРБ и БСП?, пита Новинар.


Синята коалиция обвини управляващите, че са сключили партийна сделка с БСП. Повод за твърденията на десните стана решението на премиера Бойко Борисов да подкрепи кандидатурата на червения депутат Меглена Плугчиева за вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие. Последните избори показаха желание на обществото за категорична промяна. Плугчиева е част от управлението на тройната коалиция и на провала с управлението на еврофонодвете", каза лидерът на СДС Мартин Димитров. Това показва някаква форма на сделка вероятно, но за нас това е неприемливо”, категоричен бе той. „Тя е лесовъд и не е ясно с коя част от нейното образование ще бъде в полза на най-голямата европейска финансова институция", възмути се синият лидер. От своя страна Плугчиева заяви, че кандидатурата й не е партийна, но благодари на премиера за подкрепата.

Болниците се съюзиха срещу здравната каса, твърди 24 часа

Директори на общински и частни болници се събират днес в София, за да обмислят как да протестират срещу незаконните по думите им изисквания, които поставя здравната каса. “Лечебните заведения са задължавани да осигурят по двама специалисти за клинична пътека, а това е незаконно - заяви д-р Стойчо Кацаров от центъра за защита правата в здравеопазването. - В приложението към националния рамков договор, подписан и от лекарския съюз, се изисква само по един специалист. Здравната каса по закон не може да поставя по-неизгодни условия от описаните в националния рамков договор.” Дори и тези болници, които сключат договор с НЗОК, щели да фалират до няколко месеца, защото парите за 2010 г. са с 400 млн. лв., или 1/3 по-малко от 2009 г.

Влоговете ни в банки се увеличиха с 10%, изчислил е Дневен Труд.


С 10 на сто са се увеличили влоговете ни в банки през миналата година. Това съобщиха от Уникредит Булбанк. Икономисти на “Уникредитгруп” са направили анализ на финансовото богатство на домакинствата в Централна и Източна Европа, който беше представен вчера. Според прогнозите на банковата група депозитите у нас ще продължават да са предпочитана форма на спестяване заради добрата доходност, която предлагат. До 2011 г. специалистите очакват банковите депозити да запазят високия си дял от около 84% в общите финансови активи на населението. Инвестирането в ценни книжа все още не е толкова популярно, става ясно от доклада. Допълнителен принос за това има и сривът на капиталовите пазари през 2008 г. Активите на пенсионните фондове са останали сравнително стабилни и обещават най-силен ръст до 2011 г.

Наредба обрича на фалит алкохолната индустрия, твърди Новинар.


Близо половината от предприятията във винената и алкохолната индустрия могат да фалират до една година. Причината за това е нова наредба в Закона за акциза и данъчните складове, изготвена от финансовото министерство, според която предприятията за производство на алкохолни напитки се задължават да внедрят специална система, която в реално време да контролира обема и алкохолния градус на спиртните напитки. Това заяви председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. Подобни практики не са въведени никъде и имаме сериозни притеснения, че това ще бъде злополучен експеримент и ще доведе до затваряне на предприятия, каза Моллов. Според него, за да се използват тези уреди, трябва да се направи инвестиция в размер на около 60 млн. лв., която е непосилна. Освен фалити от бранша прогнозират, че внедряването на фискалния контрол ще доведе до увеличаване на цените на напитките. Моллов обясни, че подобен опит за контрол е правен в Русия, но заради лошите резултати е прекратен и усилията са насочени към борбата със сивия сектор. С тази наредба сега се залага една бомба със закъснител и проблемът ще излезе наяве, когато се отчете, че не може да се събере по-голям акциз и сивият сектор се разраства, посочи още Моллов.

АМ "Люлин" готова до края на годината, предрича Стандарт.

Магистрала „Люлин” ще бъде завършена до края на тази година. Това увери днес новият пътен шеф Божидар Йотов. Той допълни, че е подготвен анекс към договора с "Мапа Ченгиз", в който е разписан точен план-график на дейностите по магистралата, при неизпълнението на който ще се плащат неустойки. 38 претенции към държавата има турската фирма, но засега само две от тях са приети, подчерта Йотов. Стойността им е около 7 милиона лева. Исковете се отнасят до необходимостта от технически промени във връзка с изменена геология на терените, промяна на проекти и проблеми при преместването на инженерни съоръжения, пресичащи трасето. 43 процента от общия обем на средствата вече са изплатени.
Прекратяване на договора е невъзможно и означава магистралата да отпадне от европейско финансиране, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той подчерта, че не е възможно удължаване на сроковете за "Люлин", тъй като програмата изтича в края на тази година, а проектът отдавна е заложен в нея. Според европейските правила проектът може да бъде завършен до 18 месеца след края на програмата. Ако и тогава не стане - ще трябва да връщаме парите на Брюксел.

Санитарният кордон срещу протести ще важи и за Министерския съвет и президентството, информира Дневник.

Митинги и манифестации няма да могат да се организират в обозначената зона около сградите на Народното събрание, на президентството и на Министерския съвет, както и в непосредствена близост до военни обекти. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на промените в закона за събранията, митингите и манифестациите. Досега ограничението важеше само за сградата на парламента и за военните обекти. Въпросът да се въведат специфични правила за протестите за сградите около президенството и Министарския съвет, е бил повдигнат едва вчера на заседанието на вътрешната комисия. Депутати от различни парламентарни сили предложили ограниченията да се разширят, разказаха участници в закритото заседание на комисията. По думите им идеята не срещнала съпротива. Днес пък в пленарна зала текстът мина отново безпроблемно.

Томов изнесъл 3,5 млн. евро от ЦСКА в чужбина, твърди Дневен Труд.

Управата на ЦСКА е депозирала в съд в Люксембург искова молба, с която да си върне 3 490 000 евро. “Искът ни е за тези пари, които по времето на Томов ЦСКА е превел към Швейцария. Ние ги искаме обратно”, заяви пред “Труд” Димитър Борисов, съсобственик на клуба.  В холдинга “Титан” смятат, че стартът на тази съдебна процедура е скритата причина, която активира Александър Томов преди 2 дни да ги атакува с обвиненията, че бил принуден от БСП да продаде клуба именно на “Титан”, и то “за без пари”. “Ние купихме ЦСКА за 11,3 млн. евро - обясни Борисов. - Толкова бяха дълговете му към данъчните, към министерството на спорта, към фирми, клубни мениджъри и футболисти и ние ги поехме. След сделката се оказа, че дълговете са повече - 26 млн. лв. (около 13 млн. евро). Над 22 милиона от тях вече са покрити.”

Потрошиха колата на прокурора по Маргините, съобщава 24 часа.

Нагли злосторници потрошиха колата на прокурора Чавдар Ангелов, който води делото за наркомрежата на Големия Маргин и Сако.  Автомобилът му осъмнал със строшени стъкла в сряда сутринта, ден преди Софийският апелативен съд да заседава по протест на обвинението срещу пускането от ареста на Красимир Маринов. Потрошената кола е старичка, на 8-9 г., марка SMART. Карала я съпругата на прокурора Ангелов, но по документи тя е на негово име. Чавдар Ангелов вчера се въздържа от коментар. Уточни само, че е подал жалба в столичното 6-о РПУ. Не е получавал заплахи и засега не му е назначена охрана, както на шефа му Николай Кокинов и още един-двама колеги. Ангелов е бивш следовател, от години работи по дела за убийства, наркотрафик и корупция във висшите етажи на властта. За последните 2 г. повечето от делата му приключиха с осъдителни присъди, например за подкупните чиновници от пътния фонд. Успешно водеше разследване за заговор за поръчково убийство в Стара Загора, наблюдава и едно от най-нашумелите дела за измамници, опитали да продадат имот на бащата на шефа на "Лукойл" .

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4204 |20.01.2010 Пресата на 21 януари . 0| 4097 |19.01.2010 Пресата на 20 януари . 0| 4392 |18.01.2010 Пресата на 19 януари . 0| 3967 |17.01.2010 Понеделнишката преса на 18 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads