Реклама / Ads
1| 4565 |26.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 27 октомври

.
Вестниците пишат за “Невестулка”, изчезнала от ДАНС за подкуп за ексминистър; за това, че магистратите на Красьо се разбягват; за вдигането на такса “развод”.
 

И “Невестулка” изчезва от ДАНС - подкуп за ексминистър, пише 24 часа.

Разработка с кодовото име "Невестулка" е изчезнала от ДАНС при предишното му ръководство, научи "24 часа". Разработката е срещу министър от правителството на Сергей Станишев, но не от квотата на БСП. "Невестулка" е трябвало да установи взел ли е въпросният министър 100 хил. евро комисиона за реализирането на голям проект от чужда фирма в няколко български ведомства. "24 часа" научи, че сигналът срещу въпросният министър в ДАНС е подаден от бивш държавен служител в Министерство на финансите, който след напускането на тази работа се занимава с частен бизнес.
Бизнесът му включвал реализиране на подобни проекти, но бил отхвърлен от въпросния министър като изпълнител, защото не му дал комисиона. Била предпочетена чужда фирма на страна от ЕС, която обаче платила въпросните 100 хил. евро, и проектът е реализиран под егидата на този министър в няколко държавни ведомства през 2007-2008 г. Разработката, която е с гриф поверително, обаче изчезва мистериозно от агенцията и следите й се губят. Проучване на "24 часа" установи, че "Невестулка" е спомената в анализа на състоянието на средата за сигурност и отчета за обществена дейност през първото шестмесечие на 2009 г, известен като "онзи доклад" на ДАНС, за който бившият съветник в родното ФБР Алексей Петров намекна в интервю пред вестник "Труд", че съдържал имената на министри от предишния кабинет. Докладът бе публикуван отчасти в седмичника "Галерия". Там се твърдеше, че в анализа има посочени имена на 13 министри от кабинета “Станишев” и 2-ма от правителството "Сакскобургготски" уличени в корупционни действия.

Докладът на ДАНС се появи в интернет, уведомява Новинар.

Доклад на ДАНС, за който се предполага, че този, за който премиерът Бойко Борисов алармира, че е бил неправомерно изнесен от Министерския съвет от предшественика му Сергей Станишев, беше публикуван в интернет на адрес https://www.4shared.com/file/143733579/e7aa93a/spravka1.html и https://svejo.net/home/link_summary/458342-Q-Doklad-?feature=6.
В доклада се обяснява, че е направен опит за създаване на паралелна власт. Някои публични скандали като разпечатките на депутатските телефони били замислени предварително с цел дискредитиране на ДАНС. В част от документа се описват изявленията на Стефан Гамизов в медиите относно бившия зам.-председател на ДАНС Иван Драшков. Гамизов контактувал и със съветници на бившия премиер.

Магистратите на Красьо се разбягват, четем в Дневник.

Скандалът в съдебната система, завъртял се около "черничкия Красьо с ланците" и търговията с постове, в понеделник навлезе в нова фаза. Двама високопоставени магистрати, контактували с лобиста, избраха сами да подадат оставки. Председателят на апелативния съд в Бургас Дора Чинева и шефът на окръжната прокуратура в града Ангел Ангелов поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат освободени. Корупционната афера накара и политиците да заговорят за по-радикални реформи в съдебната власт. Намаляване на членовете на ВСС, разпускането на този и по-кратък мандат на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища бяха сред идеите, лансирани от "Синята коалиция". Десните политици вече са разговаряли с колеги от управляващата ГЕРБ по темата. Оставките на Чинева и Ангелов изпревариха огласяването на имената на всички магистрати, общували с лобиста. Списък с всички, замесени в аферата "Красьо", се очаква да бъде предаден на ВСС до края на седмицата от главния прокурор Борис Велчев. Освен това Чинева, която е подала оставка не само като началник, а е поискала да бъде освободена и като съдия, така може да избегне евентуално дисциплинарно дело и да получи 20 заплати при напускане на системата.

Плевнелиев: Пробваха да ме подкупят. Неведнъж, цитира 24 часа.

"Мен ме тестваха два-три пъти, за което информирах ДАНС ." Това каза строителният министър Росен Плевнелиев пред БНТ. Според него на няколко пъти са идвали хора в министерството и са пробвали да го подкупят. Министърът не искал да разкрива имената на хората или фирмите, но каза, че е подал сигнал в ДАНС. Не трябвало по време на разследването да изтича информация, за да не се спъва то. Хора идвали в Министерството на регионалното развитие и благоустройството на срещи по различни поводи и в даден момент пробвали тактиката "ама ваш интерес, ама наш интерес..." Плевнелиев осъзнавал, че ще има натиск към него от подобни опити за корупция. Според него обаче никой министър нямало да бъде пречупен. Премиерът Бойко Борисов следял всеки един от тях и при първото съмнение, че са стъпили накриво, щели да напуснат правителството. Министър Плевнелиев обясни, че избягва да се среща с бизнесмени именно заради подобни опити да го подхлъзнат с подкуп. Той искал от служителите си да свикнат най-после с мисълта, че нито той, нито екипът му ще казват кой ще печели тръжните процедури. Заради нередности по възлагането на обществени поръчки са изгонени директорите на три пътни управления. Случаите се проверявали и от прокуратурата, обясни още Плевнелиев. Продължавала работата по актуализиране на проекта за магистрала "Хемус" с Европейската банка за възстановяване и развитие. ЕБВР трябвало да оцени възможностите за публично-частно партньорство. Сегашният модел бил неприемлив. Министърът обясни още, че очаква една четвърт от строителните фирми да фалират през 2010 г. 12 хиляди фирми били регистрирани като строителни. 5500 от тях членували в Строителната камара, откъдето прогнозирали, че поне 1500 няма да се регистрират през 2010 г.

Сам финансирах тайно звено на ДАНС, твърди за 24 часа Стефан Гамизов.

- Г-н Гамизов, преди време фоторепортер на “24 часа” ви “хвана” да излизате от Министерския съвет под зоркото око на неколцина охранители. Тогава казахте, че нямате нищо общо със Сергей Станишев. Но от казаното в неделя по Нова тв се оказва, че май имате. Така ли е?

- Не, никога не съм имал нещо общо със Сергей Станишев. Когато сте ме снимали да излизам от Министерския съвет, съм излизал от среща с Петко Сертов.
- Заявихте, че сте се срещали с икономически съветник на премиера...
- Съжалявам, вършехме нещо, което е от изключителна важност за нацията. Така че се наложи да кажа нещо, което не отговаряше на истината.
- Сега се оказа, че сте много добре осведомен за съдържанието на секретния доклад, изпратен от ДАНС на премиера Станишев, предмет на политически скандал. Имате ли топла връзка с ДАНС и в лицето на Петко Сертов ли е тя?
- Никога не съм имал топла връзка с ДАНС. Просто преди около 2 г. подпомагах г-н Петко Сертов с познание относно методите и конкретните стъпки, чрез които се противодейства на организирана престъпност, покровителствана от политици и служби за сигурност. Не е тайна, че години аз съм близък с корпоративна структура в САЩ, специализирана в разследване на корупция, злоупотреби и основно изграждане на специализирани звена в държавни структури за противодействие на горните две. Ставаше дума за създаването на звено в ДАНС, което в рамките на закона да преследва организираната престъпност и нейните покровители.
- Тази ли е причината, поради която твърдите, че сте били обект на заплаха от убийство...
- Не, аз никога не съм бил обект на заплаха, а съм бил обект на реално организирано такова.
- Организирано от кого?
-Това не е интересен въпрос. Няма смисъл да отговарям на него. По-добре ме попитайте какво съм правил заедно с Петко Сертов.

Бургас - Александруполис: Престъпление към България, публикува Дневен Труд.

Господин Министър- председател,
Преди една година написах статия - открито писмо, публикувана във вестник “Труд” на 11 ноември 2008 г. със заглавие “Бургас - Александруполис - бъдеща трагедия за България”. През същото това време и след това Бургас и околните морски градове направиха референдуми - обявени за незаконни, чрез които гражданите категорично изразиха своето несъгласие с построяването на този нефтопровод като пагубен за екологията и туризма.
В статията си се обърнах директно към президента Първанов и министър-председателя Станишев да откажат участието на България в този проект. Не получих никакъв отговор, но като че ли тогавашното правителство се поразмисли, защото не даде ход на започване на строителството.
И ето сега, новото правителство на ГЕРБ е склонно да се съгласи с изграждането на нефтопровода. Затова се обръщам към Вас със същите аргументи, които изложих преди една година.
Фактологията
Защо се прави този нефтопровод? Руската компания “Таманнефгаз” досега транспортира руския нефт за Европа и света чрез своето пристанище Кавказ, намиращо се на Черно море чрез танкери. Тези танкери преминават през Босфора и това на компанията й излиза скъпо. И тя естествено търси по-евтин и по-бърз път да транспортира нефта си.
Какъв е този път?
Ами като се избегне преминаването през Босфора и нефтът пристигне директно на Средиземно море.
Къде е този пряк път?
Естествено през България - посока Гърция. Във вид на нефтопровод по сушата.
Така се ражда идеята за нефтопровод, който да започва от Бургас и да свършва в гръцкото пристанище Александруполис. С две думи - руски нефт, превозван до Бургас с руски танкери, преминаващ през България 155 километра и посрещан в Александруполис от руски и гръцки танкери.
От нас - нищо, освен територията! Ще видим малко по-късно срещу каква цена.
Какво представлява нефтопроводът
В Бургаския залив се настаняват един, два или четири БУИ. Те са хванати с котви за дъното. Представете си грамадни шамандури, тежащи 70-80 тона.
Танкерът се приближава до буя и подава маркуч (шланг) дълъг 300 метра. Този шланг се завинтва ръчно и през него тръгва нефтът с дебит 10 000 тона на час. От буя с нов шланг нефтът отива до голяма тръба, която е вкарана на дъното на морето и оттам фактически в самия нефтопровод.
Шланговете са единствената преграда между нефта и водата. И тъй като те се движат с кораба и се огъват от течението и вълните, един влекач опъва всеки танкер да не се удари в буя. Защото в такъв случай ще последва изтичане или експлозия.
Прескачам в момента рисковете от всичко това и продължавам нататък.
От буя нефтът, който е влязъл в тръбата, продължава своя път през нефтопровод. Този нефтопровод преминава през Странджа планина и е дълъг 155 километра. За целта трябва да се разчисти от всякаква растителност 130 метра широко трасе.
Получава се просека в девствената планина с дължина 155 километра и ширина 130 метра. Тази просека преминава през защитени територии и земи в “Натура 2000”. Цитирам само две: домът на застрашените свиленградски скални орли и единствените, запазени в Европа, колхидски фазани.
Но нека оставим сега орлите и фазаните и да се върнем към буя.
Той ще бъде разположен в Бургаския залив, а не в открито море. А известно е, че този залив е със затворена циркулация на вода. Да оставим настрана фактът, че е голям туристически обект. Какво значи това? Това означава, че ако се получи разлив на нефт, той няма да се разпръсне в открито море, ами ще се насочи право към брега.
Една компетентна справка показва, че по света няма нито едно подобно съоръжение в туристически чувствителен залив със затворена циркулация на вода. В Холандия, например, има 200 стационарни кея и нито един буй.
Разливите
Предполагам, че вече знаете, господин министър-председател, какво количество нефт ще преминава ежедневно през Бургаския залив? Повтарям ежедневно!
Цифром и словом един милион барела. От 400 до 700 танкера на година, всеки с вместимост до 300 000 тона. (Недялко Йорданов)

Църквата вдига такса “развод”, известява Дневен Труд.

Цената на църковния развод в столицата ще скочи тройно, ако Софийската митрополия изпълни замисъла си да вдигне таксата от 12 на 30 лв. В момента в столицата годишно се издават около 100 решения за разторгване на венчавка. В по-малките епархии те са по-малко - във Варна м.г. са били 39, а във Враца едва 6. При сватби хората се сещат за красивия ритуал в храма, но при разводи забравят - или не знаят, че трябва да се разведат и пред Бога. Иначе не могат да встъпят във второ венчило. Църквата позволява до 4 брака. Църквата не само венчава, но и развежда. В София дори замислят да вдигнат на 30 лв. таксата за издаване на решение за разтрогване на църковен брак, научи “Труд” от столичната митрополия. Сега документът струва 12 лв., лаконичен бе дядо Йоан, викарий на патриарха и софийски митрополит Максим. В по-малките епархии разводът е 10-ина лева. Още не е ясно дали, ако в София цените скочат, това ще се отрази и на останалите епархии. Темата за разводите в църквата стана актуална покрай съкратените от Светия синод дни за венчавка догодина. От православния календар излиза, че венчавки са разрешени само в неделя и в понеделник. И при изключителни случаи между Стефановден (27 декември) и 4 януари.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4400 |25.10.2009 Понеделнишката преса на 26 октомври . 1| 4067 |22.10.2009 Петъчната преса на 23 октомври . 0| 3971 |21.10.2009 Пресата на 22 октомври . 0| 4028 |20.10.2009 Пресата на 21 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads