Реклама / Ads
0| 3980 |08.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 9 октомври

.
Вестниците пишат за това, че сме близо до дъното на кризата; за България като малък депозитен рай; за по-високи пенсии чак след първи юли; за ученето на висше на Хаваите.
 

 

Една година срив изтри от борсата 14 млрд. лв., установява Дневник.

Шок след шок преживяват всеки ден инвеститорите на Българската фондова борса (БФБ) – в сряда основният български индекс SOFIX падна до най-ниското си ниво за последните четири години, заличавайки нови над 7.4% от стойността си. Същата драма се разиграва по всички световни пазари. Най-лошо е положението в Москва - там търговията продължи едва 35 минути и преди да бъде прекратена за два дни с „паник бутон“, индексите вече бяха паднали с над 14% . Най-тревожното е, че според прогнозата на МВФ се задава много тежка 2009 г. с рязко забавяне на развиващи се икономики като българската. За последните 12 месеца пазарната капитализация на борсата в България се стопи с повече от 50% до 14.1 млрд. лв. Според анализатори мащабът на кризата се илюстрира с факта, че някои от най-ликвидните дружества се търгуват близо до номинала си.

Близо сме до дъното на кризата, установява Пари.

Близо сме до дъното на кризата. В САЩ често се правят огромни печалби, но на хартия. Това заяви Борислав Иванов, директор на Дойче банк България. През последните 30 години имаше сравнително постоянен и равномерен растеж от около 5 до 10% на година. През този период наблюдавахме също цикли в икономиката в период от 5 до 7 години, но отклоненията от средното ниво на развитие бяха определено по-малки. След 1996 г. с развитието на интернет технологиите и глобализацията започнахме да наблюдаваме много по-бурен растеж със значително по-голяма амплитуда в пиковете и спадовете. Това, което наблюдавахме тази седмица, ни доближава до стойностите на акциите на големите европейски фирми от 2003 г.С други думи, би трябвало да сме близо до дъното на кризата, посочва Иванов.

България - един малък депозитен рай, твърди Пари.

От 1000 депозита в българските банки едва 8 не са гарантирани, показват данните на централната банка. Не са изцяло гарантирани, защото надвишават 40 хил. лв. Тези данни са красноречиви, че страната ни няма нужда от допълнителни гаранции за депозитите, коментират специалистите от сектора. Тази допълнителна сигурност обаче има своята солидна цена. След като няма да я заплащат банките, за нея ще трябва се погрижи държавата, ползвайки парите на данъкоплатците.

Социолозите: Намалява желанието за предсрочни избори, цитира Дума.

Почти всички партии губят от електоралния си потенциал, е един от изводите от национално представително изследване на общественото мнение, проведено от агенция МБМД. Данните сочат още, че инициативата на ГЕРБ, СДС и ДСБ за уволнение на правителството не е спечелила битката за общественото мнение, като делът на тези, които искат предсрочни избори, спада до 32% през септември спрямо 37% през юли. 24,7 на сто биха гласували за ГЕРБ, 18,2 на сто за БСП, 8,2 на сто за ДПС, 6,5 на сто за "Атака", сочат данните от изследването. При запазване на нагласите сигурни участници в следващия парламент ще бъдат ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Според данните за СДС биха гласували 2,9 на сто, за ДСБ - 1,7 на сто, за НДСВ - 1,3 на сто, за ВМРО- 1,1 на сто. 22,5% от анкетираните заявяват, че няма да гласуват. Изследването сочи, че доверие към президента Георги Първанов изразяват 41 на сто, в премиера Сергей Станишев - 24 на сто, в Ахмед Доган - 12 на сто, в Симеон Сакскобургготски - 9 на сто. Доверието в институциите се движи около рейтинга на лицата, които ги представят. За министър Даниел Вълчев одобрението се е повишило, като дори изпреварва Калфин и Плугчиева.  

Ранени на пътя почват битка за пари, известява 24 часа.

Ранени на пътя почват битка за пари, инвалиди, ощетени от чиновници и тромави процедури. Истинска битка за обезщетения започват ранени при катастрофи и близки на загинали. Жертвите на пътя драстично се увеличават. Премазаните деца, жени и мъже обаче трудно се преборват за кръвнина, защото пострадалите имат най-малко права в наказателното производство, твърдят от Асоциацията за защита на застрахованите и пострадалите при катастрофи. Те настояват за спешни мерки и внасят в парламента предложения за промени в Наказателнопроцесуалния кодекс. Според юристите заради слаби закони, тромави процедури и некомпетентни държавни чиновници адвокати на пътните апаши успяват да ощетят в съда дори инвалиди.

Признание спасява бандити от затвор, информира 24 часа.

Бандит, признал вината си, се разминава със затвора – грозят го само пробация или глоба. Това предвижда една от поправките в Наказателнопроцесуалния кодекс, които се очаква да бъдат обсъдени от кабинета в четвъртък. Когато за едно престъпление са предвидени две алтернативни наказания, се забранява на съда да налага по-тежкото. Ако санкцията е само една – затвор от 10 до 20 години за убийство, например, присъдата задължително ще е под минимума, както е сега.

По-високи пенсии чак след първи юли, попарва надежди Дневен Труд.

Възрастните да стягат колани. Ново увеличение на пенсиите ще има чак от първи юли догодина въпреки коалиционните обещания, че това ще се случи още от първи януари 2009 г. Според предварителните разчети индексацията ще е с 19.5% по така нареченото швейцарско правило. НОИ е готов с вариант за увеличение на пенсиите и от първи януари средно с 10%. Те ще бъдат преизчислени като една година стаж да носи 1.1% за пенсия, а не 1%, както е сега, обяви управителят на НОИ Йордан Христосков. Препоръките на финансовото министерство обаче били да се мине само с индексацията от 1 юли.

Първо отчитат, после плащаме тока и парното, оповестява Монитор.

Клиентите на енергото и "Топлофикация" вече ще плащат ток и парно само след като доставчиците са отчели показанията на електромера и топломерите. Това предвижда чл. 36, ал. 4 от Закона за енергийната ефективност, който ще бъде гласуван от депутатите в енергийната комисия на второ четене днес. Това означава, че ако електроразпределителните дружества отчитат тока на три месеца, клиентите им ще плащат дължимото чак след третия месец, коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов. Аналогична е ситуацията и с парното. Ако от топлофикациите искат да прибират пари от абонатите всеки месец, ще трябва да си намерят начин да отчитат уредите ежемесечно, категоричен е още зам.-министърът. Отчетът обаче може да се прави само с уреди за търговско измерване. Такива са електромерите, но не и топломерите по радиаторите в жилищата. 

Пълен стадион за мача с Италия, предрича Дневен Труд.

Стадион “Васил Левски” ще се напълни за мача България – Италия в събота. Вече са продадени над 20 хиляди места за първия домакински двубой на нашите национали в световните квалификации. Феновете купуват масово билетите с цена 20, 12 и 8 лева за различните сектори. Очакват се и 3000 италиански запалянковци. На стадиона ще се събере голяма част от Пеневата чета, стигнала до полуфинал на световното в САЩ`94-та, където нашите загубиха тъкмо от Италия с 1:2 с помощта на френския рефер Жоел Киню.

Учим висше на Хаваите, пише Стандарт.

Диплома от Хаваите е най-новият хит сред родните кандидат-висшисти. Условията са супер в сравнение със Западна Европа и Щатите, твърдят гимназисти. Таксата за година обучение е 27 хиляди долара, но за изявени в изкуствата и спорта младежи пада наполовина. От Университета в Хонолулу идват у нас в средата на ноември, за да представят програмите си. Сред специалностите има както традиционните бизнес администрация, счетоводство и журналистика, така и океанография и морска биология.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3938 |07.10.2008 Пресата на 8 октомври . 0| 4483 |06.10.2008 Пресата на 7 октомври . 0| 4005 |05.10.2008 Понеделнишката преса на 6 октомври . 0| 3744 |02.10.2008 Петъчната преса на 3 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads