Реклама / Ads
0| 3937 |07.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 8 октомври

.
Вестниците пишат за 50 на сто отгоре на данъчните оценки; за затварянето на заводи за коли; за отнемането на Дончевата комисия - “пропуск” за ДАНС; за поредния вариант за софийския боклук.
 

 

Вдигат с 50 на сто данъчните оценки, ужасява Дневен Труд.

Данъчните оценки на имотите да се увеличат с 50 на сто през следващата година, предлага финансовото министерство в проект на закона за местните налози. В същото време нормативният акт дава право на общините да намалят данъка със същия процент, за да не се натоварват гражданите.

Европа гарантира до 50 000 евро на влог, известява Дневен Труд.

Кризата вече отнася цели държави и принуди ЕС да вземе спешни мерки за защита на своите граждани. На среща в Люксембург министрите на финансите от общността решиха правителствата да гарантират личните влогове в банките до 50 000 евро. До сега се гарантираха влогове до 20 000 евро. Във вторник Исландия, която не е член на ЕС, изпадна във финансов колапс, валутата й се срути. Кабинетът в Рейкявик национализира всички банки, включително “Ландесбанки” на милиардера Тор Бьорголфсон, собственикът на фармацевтичната компания “Актавис” със заводи и у нас.

Затварят заводи за коли, установява Стандарт.

Кризата удари и автогигантите. Хората кътат парите си за черни дни и не купуват нови коли. Това принуди Опел да затвори заводите в Бохум и Айзенах в Германия. До края на годината компанията ще произведе 40 000 коли по-малко. Шкода също закъса. Тя спира производството до края на октомври, а за годината ще пусне на пазара 13 000 автомобила по-малко. Дори символите на лукса Мерцедес и БМВ пострадаха от финансовото цунами. От конвейрите ще слезнат значително по-малко бройки от предвидените. Заради лошите продажби в Европа Форд ще съкращава работни места в Германия.

"Газпром" моли ОПЕК да вдигне цената на петрола, съобщава Дневник.

Четирите водещи енергийни компании на Русия са поискали от Кремъл спешно да отпусне милиарди долари държавни заеми, за да си покрият плащания по дългове и да финансират покупки на активи в чужбина, съобщи агенция "Блумбърг". Инициативата е на президента на "Лукойл" Вагит Алекперов, който иска за компанията си между 2 и 5 млрд. долара, а другите имена са гигантите "Газпром", "Роснефт" и TNK-BP. На обсъждането с руския президент Дмитрий Медведев компаниите са получили положителни сигнали, че ще получат парите. В същото време Александър Медведев - вторият човек в "Газпром", призова ОПЕК и правителствата в САЩ и Западна Европа да не позволят цената на петрола на падне драстично, защото това ще съсипе руските компании. Алекперов заяви пред Ройтерс, че ще изпълнят плановете си при цена от 105 долара за барел, докато в момента в Ню Йорк той се търгува за малко над 90, а руският сорт "Урал" е на ниво под 82 долара. Само преди три месеца Медведев бе прогнозирал цени на световните пазари от 250 долара за барел.

Таван на цените чисти рекетьори в таксита, информира 24 часа.

Таван на цените на такситата или общините и бранша да регулират тарифите според техните разходи. Това са идеите срещу фирмите рекетьори, които дебнат в София, Варна и Бургас. Председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев е готов да обсъди подобни промени в закона за автомобилните превози, ако те бъдат внесени. Всеки ден най-малко стотина души се оплакват, че са измамени на ключови за хората от провинцията места в София. Таксита, които имитират големите фирми, вземат от 2,90 лева до направо наглите 7 лева на километър.

Отнемат на Дончева комисия - “пропуск” за ДАНС, пише 24 часа.

“Позитано” 20 взема пропуска на Татяна Дончева за ДАНС. Подкомисията за контрол върху работата на службите за сигурност и обществен ред начело с червената юристка ще бъде разтурена. Тя бе създадена преди близо 3 години към вътрешната комисия на Народното събрание и според правилата, които си е утвърдила, контролира разузнаването, НСО, НСС, военната полиция и контраразузнаването, полицейските служби, занимаващи се със СРС, и дори пожарната. От проверката на депутатката и шефа на вътрешната комисия Минчо Спасов в МВР и ДАНС гръмна скандалната разработка “Галерия”.

Поредният вариант за софийския боклук е Харманли, известява Дневник.

Депото в Харманли може да поеме част от софийския боклук, каза министърът на околната среда Джевдет Чакъров. Той апелира към кметовете на Севлиево и Монтана да преразгледат отказите си да приемат балите, за да бъде решен проблема. Тепърва предстои откриването в Шишманци на завод за преработка на отпадъци, който вече има оценка за въздействието на околната среда, и скоро ще му бъде издадено комплексно разрешително.

КАТ остана без фишове за глобите, установява Новинар.

Всички катаджии в страната работят от няколко дни без фишове, съобщиха от Пътна полиция. До подмяната на старите фишове с нови, които ще са със специални защитни знаци и преведени на английски език, вече и за най-малкото провинение катаджиите ще съставят акт. Ако обаче някой шофьор е паркирал неправилно колата си и не е на място, за да му бъде съставен акт, то автомобилът се вдига от паяк, обясниха от КАТ.

Пристанищата потапят яхтения бизнес и туризъм, узнал e Пари.

Лятото свърши, но с него проблемите за яхтения бизнес и свързания с него туризъм останаха. Есента е времето, когато хората, които биха искали да си купят дом над водата, се замислят какво точно да си поръчат. Но дали ще има място, където да оставят яхтата за престой и където да бъде осигурено обслужването й? Наличната инфраструктура осигурява точно 614 корабни места, сочи справката. Според представителите на водещите фирми, които продават яхти у нас, в момента капацитетът, с който разполагаме, е повече от недостатъчен, а по този начин се създават трудности не само за яхтения бизнес, но и за развитието на туризма, свързан с него.  

Има шанс за европарите за пътища, надява се Дума.

Премиерът чака нов доклад за ресорната агенция Европейската комисия очаква в скоро време втори доклад от България за усвояването на европейските фондове за строеж и ремонт на пътища. Докладът е изготвен от одиторската компания KPMG. По този повод комисарят по регионалното развитие Данута Хубнер е заявила вчера, че въпреки закъснението все още има шанс парите за пътища в България да бъдат отблокирани, предаде БНР. По-късно вчера стана известно, че бившият пътен фонд е раздал неправомерно обществени поръчки за 21 проекта по Оперативна програма “Регионално развитие” на обща стойност над 500 млн. лева. Това обяви пред Дарик председателят на Наздорния съвет на Националната агенция “Пътна инфраструктура” Иван Атанасов. Вчера стана ясно, че премиерът Сергей Станишев не е удовлетворен от доклада за координацията на действията на ръководството на Национална агенция “Пътна инфраструктура” (НАПИ) с министерствата на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството. Премиерът разпореди най-късно в двуседмичен срок вицепремиерът Меглена Плугчиева да му представи доклад за състоянието на НА “Пътна инфраструктура” и за предприетите конкретни действия.  

Циганската любов поскъпна, оповестява Монитор.

Отоплението с камини и кюмбета тип "циганска любов" тази зима ще излиза поне с 200- 300 лева по-скъпо. Причината е, че цените на дървата и въглищата за огрев в цялата страна вървят стремително нагоре, а търговците на твърдото топло прогнозират скок и при донбаските въглища, установи проверка на „Монитор". Въглищата, внос от украинския Донбас, ще поскъпнат рязко, прогнозират собственици на складове за твърдо гориво. Ако сега все още един тон струва на клиента 280 лв., то в близките дни започват да пристигат новите доставки с най-малко 30 лв. отгоре. Въпреки това потребителите на твърдото гориво купуват поне по 4-5 тона за мразовитите месеци. С 10 лева за тон от началото на октомври поскъпнаха и българските въглища. В складовете на места цената им вече стигна 270-280 лева за тон. Тон насипни брикети пък се харчи за 205 лв. Същият кюмюр, ако е пакетиран в чували, струва 230 лв. Средно с 10 лева за кубик по-скъпи в сравнение с миналия сезон са и дървата.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4482 |06.10.2008 Пресата на 7 октомври . 0| 4005 |05.10.2008 Понеделнишката преса на 6 октомври . 0| 3744 |02.10.2008 Петъчната преса на 3 октомври . 0| 3830 |01.10.2008 Пресата на 2 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads