Реклама / Ads
0| 3978 |05.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 6 октомври

.
Вестниците пишат затова, че правителството работи за Русия и "Газпром"; за 5-те партии в следващото НС; за нашата криза – безработица и ниски заплати; за нов митничар, който гори в цигарена афера.
 

 

Красен Станчев: Правителството работи за Русия и "Газпром", цитира Дневник.

С "Газпром" няма реална пазарна ситуация. Променя се действащ договор без обяснения за необходимостта от тази промяна, но със струпване на обстоятелства - подписват се договори за тръбопровода Бургас - Александруполис и договор за строителството на АЕЦ "Белене" с финансиране отново от "Газпром", казва в интервю за “Дневник” Красен Станчев, председател на управителния съвет на Института за пазарна икономика. Според него, когато една икономика е в ситуация на българската и всички енергоресурси идват от едно място, най-глупавото поведение е пак там да се отдават и собствеността, и кредитирането. Когато инвеститорът, собственикът и кредиторът са едно и също лице, грубо казано, независимо дали става въпрос за "Газпром", Русия или едноличен търговец като Путин, това лице ще има възможност да диктува условията по всички пунктове - от цената до сроковете. Струва ми се, че правителството на България работи за Русия и "Газпром", казва Красен Станчев. Оказа се, че за българското общество няма ползи, а предимно загуби. Където има ползи, те се приватизират от "Газпром" и български доставчици, а загубите се национализират от българския данъкоплатец.

Пет партии в следващия парламент?, пита се Дума.

Невена Картулева Пет партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и коалиция между ВМРО и ЛИДЕР, щяха да са парламентарните сили в следващото Народно събрание, ако изборите бяха в началото на този месец. Това показва проучване сред 1386 българи, направено в периода 1-4 октомври по метода на телефонното интервю от агенция "Барометър инфо". Според данните, ако сега имаше парламентарен вот, за ГЕРБ биха гласували 19,7 на сто от анкетираните, за БСП - 14,21 на сто, за ДПС - 6.13 на сто, за "Атака" - 5,41 на сто, а за ВМРО-ЛИДЕР - 3,75 на сто. ДПС и "Атака" не бележат промяна в своята електорална подкрепа в сравнение с данните от изследване проведено преди летния сезон. Подкрепа за СДС декларират едва 2,31 на сто, за ДСБ - 1,01 на сто, за НДСВ - 0,79 на сто. Очакваната коалиция ВМРО-ЛИДЕР събира добър изборен потенциал, което може би се дължи и на нейното ранно обявяване - повече от година преди изборите. ГЕРБ бележи спад с повече от един процент в сравнение с края на юни, а БСП - с половин процент, отчитат още социолозите. След лятото се наблюдава повишена нагласа за гласуване сред българските граждани. Според проучването 40,98% със сигурност биха отишли до урните, а 18,04% отговарят, че по-скоро биха участвали в гласуването. 31,02 на сто няма да гласуват, а 7 на сто по-скоро не биха пуснали бюлетина. 46,01% одобряват идеята за задължително гласуване в България. Явно така политически ангажираните и активни българи виждат решение за справяне с печално известното "купуване на гласове", коментира Николай Николов - координатор на изследването. 

Все по-малки жилища се взимат на кредит, отбелязва Дневник.

Все по-малки жилища се купуват на кредит, броят на отпуснатите ипотечни заеми пада, както и средният им размер. Тази тенденция проличава от данните на "Кредит център" за развитието на ипотечното кредитиране през миналия месец.През септември ипотечното кредитиране се свива в резултат на финансовата криза, каза изпълнителният директор на "Кредит център" Тихомир Тошев. Финансовият ресурс ще продължи да поскъпва и през следващите месеци, прогнозира той. От началото на годината лихвите по ипотечните кредити са се вдигнали с 1-1.5%, а очакваното последващо увеличение е с още от половин до един процент.

Вкарват заемите в общ регистър, пише Стандарт.

Всички заеми ще влязат в регистър в БНБ. Към сегашните банкови кредити в регистъра ще бъдат добавени потребителските заеми, които се отпускат от небанкови финансови институции. Това ще стане с вече подготвена промяна в Закона за кредитните институции, обяви управителят на БНБ Иван Искров. Когато човек отиде в банка да тегли заем, ще може да се види цялата му кредитна история без значение откъде е теглил заеми. Това ще бъде много полезно за нас, каза председателят на Асоциацията на банките в България Виолина Маринова. Ще бъдем внимателни и предпазливи, ще предлагаме нови и по-интересни продукти на клиентите, допълни тя.

Нашата криза – безработица и ниски заплати, констатира 24 часа.

Забавяне темповете на икономически растеж, задържане на висока инфлация, намаляване и дори замразяване на ръста на заплати и доходи, по-рязко увеличаване на безработицата. Това са последиците, които световната финансова криза може да донесе за България, прогнозираха икономисти от неправителствени организации на дискусия, организирана от “Отворено общество”. Според тях финансовата криза вече е тук и има два сценария за по-нататъшните й ефекти у нас- добър и лош. Но дори и вторият да се случи, нямало да има фалити на банки. Основната опасност идвала от начина, по който ще се отрази на реалната икономика, смятат експертите. Засега България още не била ударена и затова сме запазили високите темпове на растеж – трети в ЕС.

Кризата разклати в аванс Сребърния фонд, установява Пари.

Въпросът е кой ще гарантира сигурността на фонда за гарантиране на пенсионната система. Пенсионната система, каквато е днес у нас, осигурява ужасни старини на българските граждани - в момента средно парите, които получава един български пенсионер, се равняват на 235 лв., които трябва да му стигнат за цял месец. Към това може да прибавим еднократните коледни бонуси от около 100 лв., които правителството раздава, явно като за подаръци на внуците. Средната пенсия ще се увеличи на 269 лв. през 2009 г. Тя, разбира се, ще остане на най-ниско ниво в сравнение с другите страни членки на Европейския съюз. Въпросът обаче е не толкова как да се осигури еднократно увеличаване на средствата за възрастните, а как бъдещите пенсионери днес да започнат да произвеждат повече за себе си в бъдещето.

Нов митничар гори в цигарена афера, установява 24 часа.

Нов митничар от Калотина е заловен със стотици кутии цигари контрабанда в Сърбия, научи 24 часа. Информацията бе потвърдена и от агенция Митници. Случаят, който не е огласяван публично, стана на 9 септември тази година. Тогава на връщане от смяна на жп гара Димитровград митничарят Асен Нешев е арестуван на сръбския ГКПП Градина. В колата му са намерени 350 стека цигари “Воуг” и газов пистолет. Към моментът инспекторатът извършва проверка за пълното изясняване на фактите за образуване на дисциплинарно производство.

Парното ни плаща сметките за ток, научаваме от Стандарт.

Който си е платил сметките за парно,може да се топли на ток без пари. Звучи невероятно, но това гласи офертата на “Топлофикация Перник” към коректните абонати. Те ще получат обезщетение, ако радиаторите им останат студени през зимата заради натрупаните съседски борчове. “Изчислихме, че в блоковете длъжници ни е по-изгодно да плащаме електричество на редовните си платци, отколкото да отопляваме на аванта цялата сграда”, заяви шефът на пернишкото парно Стойчо Василев. Други топлофикации също обмислят подобни трикове, за да стимулират погасяването на задълженията.

Дават дял от „Топлофикация-София” на частници, съобщава Новинар.

Има възможност държавата да продаде само своя дял от „Топлофикация-София” на частна компания чрез Агенцията за приватизация. Това заяви министърът на икономиката Петър Димитров. В момента държавата и Столична община си поделят съответно по 42 и 58 процента от софийското парно. Такова предложение вече е внесено в агенцията и това е единственият вариант за спасяването на дружеството, смята министърът. Димитров даде за пример варненската топлофикация, която от няколко години е собственост на френска компания.

Код 2 за телефоните, информира Дневен Труд.

Предстои пълна промяна в префиксите за набиране на телефонни номера у нас. Причината е, че част от досегашните кодове ще бъдат използвани за мобилни услуги. БТК предлага елементарен вариант – да се сложи допълнителна цифра пред всеки номер. Европейска практика е избирането на стационарни телефони да става с 2 или 3. Затова и у нас ще бъде използвана “двойката”. Това означава, че когато избираме стационарен телефон от чужбина или говорим с номер в страната, ще сложим пред досегашния код една двойка. Например досега София се набираше с 02, в бъдеще префиксът ще стане 022.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3717 |02.10.2008 Петъчната преса на 3 октомври . 0| 3804 |01.10.2008 Пресата на 2 октомври . 0| 4128 |30.09.2008 Пресата на 1 октомври . 0| 4165 |29.09.2008 Пресата на 30 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads