Реклама / Ads
0| 4426 |27.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 28 април

.
Вестниците пишат за газов натиск до последно; за това купен ли е магистратът Емил Христов от Митьо Очите; за света на прага на грипна пандемия.
 

Газов натиск до последно, обявява Дневник.

След отсъствието на руския премиер Владимир Путин от енергийния форум в София натискът на Кремъл върху България за газовия проект "Южен поток" продължи с дипломатически шамар от руския президент. В понеделник Дмитрий Медведев отложи в последния момент и без обяснения срещата си с българския министър-председател. Цял ден българската делегация стоя в неведение, привечер беше съобщено, че Станишев и Медведев все пак ще се срещнат във вторник след планирания разговор с руския премиер Владимир Путин. "Хладно посрещане на Станишев в Москва", коментира Ройтерс.
Посещението на премиера в руската столица официално е планирано като културно мероприятие за Годината на България в Русия с откриване на изложба и бизнес форум. Визитата обаче беше натоварена предварително с очакването дали ще се стигне до нови договорености по проекта за газопровода "Южен поток" или в преговорите за финансиране на АЕЦ "Белене". Президентът Георги Първанов, който преди година определи като голям енергиен шлем договореностите за двата проекта, сега посъветва премиера да не бърза да подписва.

Вместо при Медведев Станишев в книжарница, добавя по темата 24 часа.

Вместо на среща с президента на Руската федерация Дмитрий Медведев българският премиер Сергей Станишев отиде в руска книжарница. "Ще ви кажа какви книги ще си купя, за да имате новина", каза Станишев на българските журналисти на тротоара пред Външното министерство на Москва. Без причини и без обяснения срещата на българския премиер с президента Медведев бе отложена. Съобщението е било предадено чрез българския посланик Пламен Грозданов точно когато Станишев обличаше вишневата тога на почетен доктор на Дипломатическия институт, заради приноса си вразвитието на българо-руските отношения. Новината съобщи самият премиер. Той наистина е отишъл в огромния Дом на книгата на Арбат. Купил си е и исторически атлас, много книги и много филми. След като стана почетен доктор, той изнесе лекция в Дипломатическата академия. В нея той каза, че никога през последните 20 години отношенията между България и Русия не са били по-динамични и с конкретно съдържание. Той поиска руски инвестиции в България, тъй като Русия е на 12-о място по вложения у нас.

Купен ли е магистратът Емил Христов от Митьо Очите?, пита Дневен Труд.

Прокурор Мила Георгиева написа писмо до г-н Христо Бисеров, народен представител от 40-ото народно събрание с копие до парламента на ЕС и до комисията по вътрешен ред и сигурност при ЕС. "Труд" го публикува с незначителни съкращения.
Уважаеми г-н Бисеров,
Във връзка с оповестените от вас резултати, касаещи екстрадицията на сръбския гражданин Сретен Йоцич, с радост установявам, че българският парламент има капацитет да извършва проверки във връзка с водени в чужбина съдебни дела.
И тъй като относно участието на г-н Бойко Борисов имаше изявление от бившия главен прокурор г-н Никола Филчев, бих искала да ви уверя, че в българската прокуратура освен документи, съставени от екипа, осъществил екстрадицията, има и памет относно предлаганата сума за подмяна на екстрадираното лице. Знае се също, че тази “ОФЕРТА” не е разколебала нито един от членовете на екипа, поради което международното задължение на България е било изпълнено. Доверете се на казаното от г-н Филчев, тъй като неговата феноменална памет е неоспорим факт за всички, които сме работили с него.
Поради факта, че българският парламент се самосезира и провери факти във връзка с изказване на Сретен Йоцич, името на който се свързва с обвинения за убийства, като българска гражданка, съпредседател на единствената в страната магистратска антикорупционна организация (б. р. - “Черноморска правна общност”) и не на последно място - като прокурор от Върховната касационна прокуратура (б. р. - Отдел 1 “Корупция и престъпления със значим обществен интерес”) се обръщам към вас с молба в качеството ви на депутат да извършите спешна проверка по НОХД 565/2001 г., по което е постановена доживотна присъда № 27/15.03.2002 г. на лицето Румен Господинов Димитров-Психото за умишлено убийство.
Правя връзка между двете криминални лица, защото до някаква степен Румен Психото е български аналог на Йоцич.

Готвят ли сценарий “Борисов на власт за малко”?, пита Драгомир Драганов в 24 часа.

Миналата седмица БСП бламира левия си президент. Но това е по-малката беда - традиция у нас е една политическа сила да подложи динена кора на успешния си държавен глава.По-голямата беда е в кривите сметки на сега управляващите. Защото „коалиционната бариера" от 8% наистина може да им изиграе много гадна шега. И го казвам като човек, който професионално се занимава с теорията и практиката на изборите при демокрацията.Всъщност общият знаменател на противниците на бариерата е, че тя дава „служебна победа" на мнозинството. И всичките те общо грешат.В теорията на демократичните избори съществува понятието „полезен вот". Това ще рече, че ако един ляв или десен избирател осъзнае, че точно неговата любима партия (или коалиция) няма реални шансове да прескочи бариерата, той гласува за онази от най-близките до любимата му, която без съмнение ще успее да го стори.Ами коя е най-близката до „Синята коалиция" партия? ГЕРБ, естествено! Те и без това си се ухажват, а и от Брюксел и без това им напомнят, че са в един и същи „формат" (ЕНП). Следователно, ако аз бях десен избирател, по тази логика след миналата сряда без колебание щях да гласувам не за шемета Яне и неговото „миткало", а за ГЕРБ! Тъкмо в това е смисълът на понятието „полезен вот" - хем гласуваш, хем гласа ти не отива нахалост. С други думи, оставаш си верен на онази част от политическото пространство, на която симпатизираш, а „изневярата" ти към любимата е много по-аргументирана.

Братя Галеви могат да се спасят от присъди, установява Дума.

Братя Галеви се опитват да заобиколят правосъдието, заяви главният прокурор Борис Велчев по повод намерението на дупнишките бизнесмени да се кандидатират за депутати. Ако двамата участват в предстоящите парламентарни избори, те ще получат имунитет, който ще ги предпази от наказателно преследване, докато тече вотът. Тогава и производството срещу тях ще бъде прекратено и отпадат всички мерки за процесуална принуда. Преди два дни самите Ангел Христов и Пламен Галев, които в момента са в следствения арест, обявиха, че ще стават кандидат-депутати. Най-вероятно ще бъдат издигнати от Инициативен комитет. Казусът с братя Галеви бе обсъден след срещата на Борис Велчев с главния федерален прокурор на Германия проф. Моника Хармс. Гостенката от Берлин е у нас, за да се запознае с работата на българската прокуратура най-вече по въпросите около източването на европейските фондове и далаверите с ДДС. Проф. Хармс заяви, че в Германия има по-голям опит за провеждане на бързо наказателно преследване. Според Борис Велчев въпросът с бързината на делата не е само законодателен, а опира и до професионалната етика на страните в съдебния процес. Той коментира, че са важни и присъдите, но е важно и да се създаде постоянна система на работа, така че постигнатите резултати да не се приемат за инцидентни, а като резултат от целенасочена работа.

Светът е на прага на грипна пандемия, стряска Дневник.

За пръв път от глобалната грипна епидемия от 1968 г. светът е на прага на нова вълна от зараза, която може да убие милиони хора и да нанесе щети на икономиката за трилиони долари. Световната здравна организация се подготвя да повиши нивото на опасност от пандемия от трета на безпрецедентната четвърта, а може би и на предпоследната пета степен от шестстепенната скала за оценка на риска, въведена през 1999 г. Това обяви в понеделник говорителят на СЗО Грегъри Хартъл, докато течеше изтегленото напред с 24 часа извънредно заседание на кризисния комитет на организацията. Обявяването на пандемия би означавало признание, че е плъзнал нов грипен вирус, срещу който хората нямат естествена имунна защита. Подготовката на ваксина за новия вирусен щам вече е започнала, съобщиха от СЗО, а според специалисти разработването й може да отнеме до 4 месеца.

Българите в паника, отказват свинското, разучил е Новинар.

Българите спряха да купуват свинско месо от страх, че може да се заразят със свински грип, показа вчера проверка на "Новинар" по столични магазини. Потребителите са твърдо решени да минат на пилешко, а търговци се опасяват, че свинското вече няма да се купува. Някои продавачи са паникьосани, че месото им ще залежи по щандовете. Производители на колбаси също очакват отлив на поръчки от страна на търговски вериги. Шефът на Асоциацията на птицевъдите Борис Стоименов каза, че отсега нататък хората ще започнат да ядат предимно пилешко. Експерти от бранша коментираха, че ситуацията с птичия грип отпреди три години ще се повтори. Тогава хората масово се отказаха от пилешкото въпреки многобройните уверения на специалисти, че месото не е опасно за човешкото здраве след термична обработка. В момента лекари също твърдят, че при консумация на свинско няма риск. Въпреки това обаче Националната ветеринарномедицинска служба обяви, че въвежда допълнителни мерки на гранични пунктове в страната, за да не се допусне пренасяне на заразата.

Съдът отряза Бойко за боклука, пише Монитор.

Върховният административен съд отхвърли искането на Столичната община да спре изпълнението на решението на Министерския съвет за обявяване на криза заради боклука в София. Мотивите на магистратите - кметството не е представило доказателства, че правителственото постановление нарушава финансовите му интереси и че мобилизираните от кабинета боклукчийски фирми пречат на дейността на наетите от него чистачи. Решението беше взето вчера от тричленен състав. Така на практика кризата с боклука в града остава в действие, докато Върховният административен съд (ВАС) не разгледа по същество жалбата на Столичната община на 11 май. След това магистратите трябва да се произнесат дали решението на кабинета е законно или не. Обявяването на кризисна ситуация заради проблемите със сметосъбирането и сметоизвозването в София беше обжалвано от кмета Бойко Борисов с твърденията, че правителственото решение е незаконно, а мобилизираните от "Дондуков" 1 фирми пречат на общинските чистачи. По време на заседанието на ВАС обаче защитниците на Столичната община заявиха, че обявяването на кризисно положение не пречи на фирмите да изпълняват задълженията си. Като единствено доказателство адвокатите на "Московска" 33 представиха договорите с осемте дружества за почистването на София. "Няма достатъчно доказателства, според които за общината да са настъпили значителни вреди и пропуснати ползи", пише в определението на съда. Според магистратите по-важна е обществената значимост, отколкото фактът, че има жалба срещу решение на правителството.

Търсят изчезнало дело срещу брата на Филчев, известява Дневен Труд.

Прокуратура и следствие са на крак и издирват под дърво и камък изчезнало дело за контрабанда на антики срещу Ангел Борисов - брат на бившия обвинител №1 Никола Филчев. Алармата е вдигната, след като във Върховна касационна прокуратура постъпило журналистическо питане за съдбата на образуваното през 1995 г. разследване срещу Ангел Борисов и още трима. Поискан е достъп до събраните доказателства и причините за прекратяването му през 1998 г. спрямо Ангел Борисов. Когато обаче инспекторите от ВКП го потърсили, се оказало, че е безследно изчезнало. Пестеливи писмени данни сочели, че делото е дошло във ВКП от СРП през 1999 г. А на 30 декември 1999 г. с постановление е изпратено в Столична следствена служба. Постановлението било подписано от прокурор Марков. Не можело да се разбере дали това е Митьо Марков, тогава шеф на отдел във ВКП, сега зам. главен прокурор. Най-вероятно делото е върнато за доразследване, предполагат от прокуратурата. “Категоричен съм - никога не съм имал нищо общо с това дело”, каза Митьо Марков пред “Труд”.

Всяко пето дете тормозено в училище, осведомява Дума.

Всяко пето дете твърди, че било обект на насилие от свои връстници в училище. Това сочи национално поучване на НЦИОМ, поръчано от Министерството на труда и социалната политика. Само 2 процента от децата споделят, че са били свидетели на насилие вкъщи, а анкетирани родители отказват да коментират темата дали бият децата у дома. 57% от подрастващите са били свидетели на побой, тормоз в училище, като в равна степен това е разпределено при момичетата и момчетата. На класния ръководител децата гледат в училище като на родител, показва проучването, и затова учениците му имат доверие при проблеми. Страховете на подрастващите са проекция на тревожността на родителите. 43 на сто се страхуват от побой, нападение или отвличане. В представата на децата държавата е като бездънна каса за безплатни придобивки като храна, закуски, униформи. Учениците искат безгрижно детство и повече време с родителите, които напълно оневиняват за липсата на средства вкъщи. Според анкетираните държавата трябва да им осигури и добро образование, твърдят от НЦИОМ. 37 процента от учениците между 12 и 17 години смятат, че е задължително споделянето вкъщи. Анкетираните деца от 8 до 17 години искат по-лек материал, по-къси учебни часове и по-понятно преподаване.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4065 |26.04.2009 Понеделнишката преса на 27 април . 1| 4495 |23.04.2009 Петъчната преса на 24 април . 0| 4002 |22.04.2009 Пресата на 23 април . 0| 4191 |21.04.2009 Пресата на 22 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads