Реклама / Ads
0| 4241 |05.01.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 6 януари

.
Вестниците пишат за това, че България е без изход от кризата между „Газпром“ и Украйна; за спекулата, надула цените с 25 %; за "лов на лисици" в ДАНС.
 

 

България без изход от кризата между „Газпром“ и Украйна, твърди Дневник.

Само България от седемте държави, пряко засегнати от спора между "Газпром" и Украйна, няма други алтернативи за снабдяване с природен газ. В понеделник Владимир Путин нареди на "Газпром" незабавно да намали подаваните през Украйна количества с 18% - обема, който според Москва Киев краде от транзита. Това ще влоши още повече ситуацията в страната ни и в Унгария, Чехия, Румъния, Гърция, Турция и Полша, които също получават по-малки от договорените количества руски природен газ. За разлика от тях обаче България няма трасета за внос, които заобикалят Украйна, нито изграден терминал за втечнен газ. Освен това в страната има само едно хранилище и няма възможност да ползва друго. Доставките за Западна Европа след поредния руско-украински спор не са намалени. Засегнати са само Балканите, Източна и Централна Европа, за които подаваното синьо гориво в понеделник спадна с над 24%, предадоха информационните агенции.

Спекула наду цените с 25 %, оповестява Стандарт.

Спекула с цените на храните ни удря здраво по джоба. От 10 до 25 % над обичайната печалба си докарват превозвачи, производители и търговци. Това сочи проучване на федерацията на потребителите, алармира нейният председател Павел Кърлев. Сред най-драстичните примери за нагла спекула е цената на автобусните билети, които са най-пряко зависими от горивата. Въпреки че бенцин и дизел поевтиняха до нивата от 2006 година, превозвачите отказват да свалят тарифите. “Теглихме големи кредити за нови рейсове, а и заплатите скочиха”, оправдават се от бранша. Сиренето също държи подозрително висока цена. Средно килограм краве струва 5.52 лв. при 3.87 лв. през 2006 год. Разликата е близо 2 лв., а изкупната цена на млякото е мръднала нагоре само с 10 ст.

Плащаме парното по прогноза, информира Монитор.

Независимо от това, дали топлинните счетоводители ще направят или не реални отчети на уредите в домовете на абонатите, сметките пак ще се изготвят на база прогнозно потребление. Това съобщиха източници на "Монитор" от софийската топлофикация. Дори да бъде направен междинен отчет, той няма да се отрази в януарските сметки за парното, защото става въпрос само за засичане на показания, а не за изравнителна сметка, обясниха още експертите. Оттам нататък въпрос на всеки топлинен счетоводител е как ще раздели общото количество на прогнозното потребление по цени от преди 1 януари 2009 г. и след това. Според изпълнителния секретар на Федерацията на потребителите в България Павел Кърлев нищо от това, което се запише в междинния отчет, няма да се вземе предвид. По-високите цени на парното станаха факт в последните дни на 2008 г., като най-много поскъпна топлото в София - с 18,79%, и в Пловдив - със 17,37%. Тогава пловдивската топлофикация даде право на клиентите си да се самоотчетат. "Топлофикация-София" веднага последва примера й. За целта обаче в навечерието на коледните и новогодишните празници столичани трябваше да се разходят специално до топлинния си счетоводител, за да получат специални формуляри.  

Връщаме кредит без глоба от утре, пише Дневен Труд.

По закон от 5 януари всеки българин може да си върне потребителския кредит, без да плаща такса или лихва. Това предвиждат промените в Закона за потребителските кредити, който беше публикуван на 30 декември в “Държавен вестник”. Но истината се оказа малко по-различна. Репортер на вестника се опитал да издължи заемите си към две банки още в началото на първия работен ден на годината. И на двете места обаче му отказали. Мотивът бил, че все още няма инструкции ка ще става това. В понеделник следобед от банките обявиха, че служителите им вече са инструктирани.

Полицаите се готвят за протест с нищоправене, установява Дневен Труд.

“Колеги, предлагам следващият ни протест пред МВР да е на 17 януари и на него да не правим нищо – нито да пушум, нито да пием вода, нито да си хварляме обувките, нито да ядем понички". Това гласят преобладаващите мнения в полицейските форуми, в които от Нова година насам се подготвят нови демонстрации пред вътрешното ведомство. Полицаите са се спрели на датата 17 януари, тъй като предната събота – 10 януари, е работен ден. Освен най-масовото предложение за нищоправене, има идеи всички да са облечени в черно, за да отдадат “почит на загиналото МВР”.

В ДАНС имало "лов на лисици", осведомява Дума.

Определени лица в Държавната агенция "Национална сигурност се опитват да разчистват сметки с бивши служители, сочени като приближени на бившия заместник-председател на агенцията Иван Драшков. Това заяви пред Дарик радио бившият началник на отдел "Икономическа и финансова сигурност" в ДАНС Веселин Марков. Той категорично отрече появилите се информации, че е разписвал разрешение за издаване на паспорт на турския бизнесмен Суди Озкан в началото на 2008 г., когато бизнесменът е имал забрана да напуска страната заради обвинения в пране на пари и укриване на данъци. Веселин Марков твърди, че не е разследван нито от военна, нито от градска прокуратура и до момента никой не го е викал на разпит. Той допълни, че за него е имало проверки още докато е бил заместник-директор в ДАНС, както и че е бил свързван с организираната престъпност, че е корумпиран, че е толерирал наркотрафика. Според бившия директор на отдел "Икономическа и финансова сигурност" в ДАНС в агенцията тече лов на "вещици". Марков каза още, че атаката е срещу хора, считани за близки до бившия заместник-председател на родното ФБР Иван Драшков. Според Марков става въпрос за разчистване на сметки. "За съжаление последните два месеца го доказаха, че в момента тече пълен опит за дискредитация на хората, които са работили, и тъй като ДАНС в момента няма с какво да се похвали, търсят врага с партиен билет", каза Марков. 

Новата схема на осигуровките ще свие разходите за труд, четем в Пари.

Новата схема за осигуряване 8:10:12, в която за първи път официално се включва и държавата, ще доведе до относително намаление на разходите за труд на бизнеса. Например за средната нетна заплата от 560 лв. новото разпределение на осигурителните вноски ще спести на работодателя 74 лв., сочат пресмятания на Industry Watch. Колкото по-голяма е заплатата, толкова по-големи са спестените разходи за труд.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4053 |04.01.2009 Понеделнишката преса на 5 януари . 0| 4270 |29.12.2008 Пресата на 30 декември . 0| 4045 |24.12.2008 Пресата на Бъдни вечер . 0| 4333 |22.12.2008 Пресата на 23 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads