Реклама / Ads
4| 5350 |28.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 29 април

.
Вестниците пишат за това, че подписваме "Южен поток" до 2 седмици; за Яне Янев, който вкарва Михаил Константинов в ЦИК; за разликата между Лондон и София.
 

Медведев: Дано "Южен поток" не остане само на хартия, цитира Дневник.

"Надявам се Южен поток" да не остане проект само на книга". Това заяви президентът на Русия Дмитрий Медведев на срещата си в Барвиха в Подмосковието с българския премиер Сергей Станишев. Разчитам в близко време двете страни да подпишат документите в сферата на енергетиката, допълни президентът, цитиран от агенция РИА "Новости".Станишев съобщи, че е обсъдил с руския си колега Владимир Путин реализацията на проекта АЕЦ "Белене". "Въпросът е в това, че "Южен поток" засега е само на хартия, докато "Белене" е нещо съвсем реално", каза Станишев.Да се надяваме, че това положение ще се промени, отвърна Медведев."Имахте добри и пълноценни преговори с нашия министър-председател... Има осезаеми резултати от работата ви. Във всеки случай, доколкото разбирам, има финална договореност по енергийния проект.""Добре е, че днес успешно завършихме преговорите, уреждащи отношенията между "Газпром" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) по строителството на газопровода "Южен поток", отвърна Станишев.Той добави, че преговорите са били доста сложни, защото по редица въпроси "всяка от страните търси своята максимално изгода, защитава своя интерес. Доволен съм, че бе прието българското предложение, което в понеделник обсъдихме с премиера Владимир Путин".

Подписваме "Южен поток" до 2 седмици, продължава по темата 24 часа.

Москва прие българските условия за "Южен поток". След ден игра на нерви Русия отстъпи и зачете нашите условия.
Пред премиерите Владимир Путин и Сергей Станишев днес бе парафирано споразумение за газопровода. Идеята на документа е да разпише правилата за сътрудничество между Българския енергиен холдинг и "Газпром" до създаването на акционерното дружество за "Южен поток". Близо два часа днес продължиха преговорите между водените от българския и руския премиер делегации в Москва. Основният и най-важен проблем на срещата бяха енергийните проекти. Руският премиер обясни, че по време на разговорите подробно са говорили за АЕЦ "Белене". Станишев е поискал от Путин руски кредит за изграждането на АЕЦ "Белене". "Предлагахме на България кредит миналата година, който бяхме предвидили в бюджета. България отказа и ние пренасочихме парите", обясни руският премиер. Станишев обясни, че миналата и тази година България е успяла да осигури финансиране по проекта. Тепърва обаче трябват още милиарди евро. Българският премиер е помолил домакина си за преосмисляне на позицията. "Ще решим проблема", заключи Путин. Руският премиер бе категоричен, че напрежението през последните дни между Москва и София за "Южен поток" е било преодоляно леко и непринудено. Той обаче обясни, че искането на България газовите посредници да отпаднат не е политически въпрос. "Газпром" е учредител на тази фирма, обясни Путин, визирайки "Овъргаз". Руският премиер бе категоричен, че за "Газпром" няма значение на кого продава. Според него обаче въпросът е сложен от юридическа и корпоративна гледна точка, тъй като при сключени вече споразумения ощетената страна може да търси обезщетения по съдебен път при неспазване на договорите. На въпрос на колеги от руските медии дали в ситуацията на криза е времето за строеж на нови енергийни проекти, Путин обясни, че сега е моментът. По думите му преди цената на горивата е била много висока, докато сега е паднала. Кризата ще отмине и тогава трябва да сме готови за по-голямо търсене на газ. Станишев пък увери след срещата, че условията за транзит на руски газ ще бъдат спазени. Русия ще спазва споразумението си от 2006 г. за 17 милиарда кубика синьо гориво годишно.

Французин ще строи Минсъвет-2, информира Дневен Труд.

Френският архитект Доминик Перо спечели конкурса за нов правителствен комплекс, който ще бъде построен в района на 4-ти километър в София, научи "Труд". Резултатите от надпреварата ще бъдат обявени официално днес пред премиера Сергей Станишев в Националната галерия за чуждестранно изкуство, където ще бъдат показани предложенията на 6-имата кандидати. Победителят бе избран от международно жури. Българското правителство ще стане герой във френска приказка. Не в “Червената шапчица” от Шарл Перо, а в нов разказ, който ще бъде написан от един съвременен французин - Доминик Перо. Той е световноизвестен архитект и бе избран от международно жури да построи новия правителствен комплекс в района на 4-ти километър в София, научи “Труд”. Сградите ще са на площ от 700 дка на мястото на сегашни казарми. Победилият проект ще бъде представен официално днес на премиера Сергей Станишев в Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Стефан Софиянски: От 2001 г. Костов играе само за БСП, казва в интервю за 24 часа Стефан Софиянски

- Г-н Софиянски, как гледате на случващото се в СДС - проблеми с регистрацията, нееднозначно приемана коалиция с ДСБ, висока летва за прескачане...

- Мъчно ми е.
- Защо тогава не останахте в парламентарната група на ОДС да помагате?
- СДС се раздели вече - по линията Костов. Моето настояване да остана там щеше да доведе до ново разделение - по линията Софиянски. Има много хора в СДС, които подкрепят позицията ми, но част от апарата е против моето присъствие. Затова е много по-добре Съюзът на свободните демократи (ССД) като млада обединена партия да участва в изграждането на ново дясно.
- Излиза обаче, че не приехте условията на Костов да не участвате лично вие в изборите, а когато Яне Янев поиска същото от вас, се съгласихте.
- Никой не може да ми поставя условия. Аз си имам собствена позиция, хора зад гърба си, с които стоим зад общи идеи. За условия не може и да се говори. Това, което ме отблъсна от коалицията СДС-ДСБ, е, че Костов поставяше условия. Моят принцип е, че ние, които носим раните от прехода, е по-правилно да се оттеглим и да дадем път на новите. Не се прие. Дори казах на Костов “Да се оттеглим ти, аз и други като нас”, но той отказа. Ние, които сме участвали в обществения живот през последните 19 г. - времето, от чиито политици обществото очевидно не е доволно, трябва да се дръпнем. Да дадем път на младите, на нови хора и да ги подкрепяме с опита и знанията си, когато има нужда - да заемаме по-конкретна позиция. Именно този принцип се спазва в новата, консервативна десница, която създаваме с Яне Янев. Така че аз не се подчиних на условията на Костов. Вместо това приех принципите на изграждането на една нова дясна партия. Каквото и да говорим за РЗС и за ССД, в тях има идеи. В СДС и в ДСБ вече няма идеи, има боричкане, което отблъсква всички. Освен това СДС и ДСБ поставят летвата много ниско - на 20 депутати. ССД има много по-големи възможности да участва в изграждането на ново дясно, в което по-добре е хора като мен да не бъдат на първа линия.
- Казахте, че Костов поставя условията в “Синята коалиция”.
- Лошото е, че надеждите, които възлагахме на Мартин Димитров - че ще преодолее всичко това като нов, необременен човек, не се реализираха. За мое огромно съжаление обединението на СДС и ДСБ не стимулира десния избирател. То издава страх. Въобще политическото поведение на Иван Костов от 2001 г. насам играе непрекъснато в полза на БСП. Нормално е БСП да не иска Софиянски, Костов и Бакърджиев да участват в избори. Позицията на ръководството на СДС и на Костов, чисто практическите им стъпки показват дълбока зависимост от БСП. С това, че бягат от широко дясно обединение.

Яне Янев вкарва Михаил Константинов в ЦИК, оповестява Новинар.

"Ред, законност и справедливост" получиха правото да имат представител в Централната избирателна комисия за национален парламент. Това стана ясно вчера по време на консултациите между президента Георги Първанов и парламентарно представените политически партии. По думите на зам.-председателя на групата на ДПС Лютви Местан, който представи на държавния глава кандидатурите не неговата партия, екипът на президента е анализирал случаят с РЗС и се стигнало до решение, че има юридически основания партията да има представителство в ЦИК. Заради партията на Янев обаче СДС загуби правото да има двама души в комисията. Така СДС и РЗС ще имат по един представител. Изборът на Янев за представител изненада всички. Той посочи за член на ЦИК Михаил Константинов, който беше една от кандидатурите на синята партия за комисията. След консултациите с президента Иван Сотиров, който депозира предложенията на СДС, съобщи пред медиите, че ще имат двама представители, които са Елена Михайлова и Михаил Константинов. Тъй като Яне Янев влезе при президента след Сотиров, сините дори не разбраха, че остават с един човек в ЦИК. Същевременно стана ясно, че НДСВ, ДСБ И СДС са против участието на партията на Янев в ЦИК. Според един от съпредседателите на Движение „Напред” Красимир Каракачанов обаче РЗС има право на квота, тъй като е била коалиционен партньор на СДС на предните избори и поради това има регистрация в ЦИК.

Печатницата на Ирена Кръстева най-вероятно ще изработи книжата за евровота, осведомява Дневник.

Издателско-полиграфическият комплекс "Родина" най-вероятно ще отпечата и достави изборните книжа за вота за Европарламента. Контролираното от приближената до ДПС Ирена Кръстева дружество е предложило най-ниската цена от 26 529 лв. без ДДС, за да извърши тази дейност, а това е основният критерий за избор на изпълнител. Днес бяха отворени офертите на кандидатите по обществената поръчка за изработка и доставка на бюлетини и книжа за изборите през 2009 г., чийто възложител е министърът на държавната администрация Николай Василев. Единственият конкурент на Кръстева беше Печатницата на БНБ, с подизпълнители управляваната от депутата от БСП Петър Кънев фирма "Демакс" и русенската печатница "Дунав прес", който обаче предложи по-висока оферта - 34 400 лв. Печатницата на БНБ обаче вероятно ще спечели конкурса за изработка и доставка на бюлетините за избора на българските евродепутати, тъй като предложи 6 лв. без ДДС за 1000 бюлетини. Офертата на ИПК "Родина" беше за 7 лв.

Емил Христов си знае купен ли е за 10 000 марки, пише Дневен Труд.

Народното събрание проверява изказвания на Сретен Йоцич за Бойко Борисов, тогава нека да провери и думите на Стоян Толупа. За това настоява прокурор Мила Георгиева в открито писмо до европейския и нашия парламент. През 2002 г. Стоян Димитров-Толупа, наричан още “нашенският Сретен Йоцич”, заявява пред Бургаския окръжен съд, че тогавашният окръжен (сега апелативен) прокурор на Бургас Емил Христов е получил 10 000 DM от Митьо Очите за да пусне от ареста “дясната му ръка” Румен Димитров-Психото.

Тик-так, тик-так. Къде е вашето дете?!“, четем в 24 часа.

10 часът вечерта е, знаете ли къде е вашето дете?” Гласът на актьора Васил Бинев произнася думите, чува се отброяване на секунди, думите се появяват изписани на тъмен фон. Това 15-секундно видео е част от кампанията на образователното министерство и асоциацията за родителска активност и ще се завърти по телевизиите скоро, съобщиха от ведомството на Даниел Вълчев. В момента просветни експерти водят преговори с водещи медии. Всички са категорични, че не е мястото на децата посред нощ по улиците, коментира министър Даниел Вълчев. Кампанията трябва да прикове вниманието на родителите и да ги накара да се замислят.

Ловни дружинки пазят села от апаши, известява Новинар.


Ловна дружинка ще патрулира на няколко часа и така ще опази домовете и покъщнината на хората от ловешкото село Дойренци. Това е предложение на кметицата на селото Марияна Хитова. Идеята дошла след десетките набези на апаши по домовете на съселяните й. От кражби по тъмно се оплакали и съседни села, които също обмисляли самозащита срещу крадците.От седмици в ловешкото село Дойренци хората не спят спокойно. Скачат от леглата при най-малкия шум или лай на куче. Всяка сутрин те оглеждат плахо домовете си дали нещо не липсва. Причината за всеобщата паника в селото са редица обири. Имало е нощи, когато по седем къщи едновременно са били обирани, разказват местните. Средно по около 10 минути трябват на апашите, за да вземат от домовете всичко, до което се докопат, твърдят запознати. Най-страшното е, че те влизат, докато хората спят в другите стаи.

Грабят злато и стрелят посред бял ден, разказва Дневен Труд.

Двама нападатели прибраха златни накити за близо 35 000 лева от ателие на улица "Пере Тошев" вчера към 11.50 часа. Те обаче изоставили бижутата, след като собствениците на магазина - братята Веселин и Димитър Недеви, успели да хванат единия от тях. Последвал бой и престрелка посред бял ден. "Пиех си кафето, както всеки обед, когато видях четирима души да се гонят. В градинката се сбиха, а когато проехтяха два изстрела, почти залегнах под масата от страх", разказва 50-годишна жена, която станала неволен очевидец на екшъна. Десетина минути по-рано в златарско ателие за продажба и поправка на пръстени, синджирчета и гривни нахлули двама млади мъже с маски на главите. "Не мърдайте, това е обир", извикали нападателите. Те насочили срещу братята газов пистолет и нож. Набързо прибрали от витраната изложените бижута в раница и хукнали по стълбите. Свалили маските. Братята тутакси тръгнали да ги преследват.

Разбиха педофилска мрежа в интернет, 18 арестувани, разкрива Дума.

Българските спецслужби заедно със свои германски колеги разбиха огромна педофилска мрежа, обхващаша 92 страни в целия свят. Операцията, проведена у нас, е обхванала едновременно осем града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Видин, Свиленград, Горна Оряховица и Мездра, съобщиха от МВР. Претърсени са десетки офиси и частни домове, иззети са стотици дискове и компютри, част от мрежата за детско порно в интернет. Арестувани са 18 души, срещу които вече има повдигнати обвинения. Спецакцията в България е част от мащабна международна операция "Персийски килими", започнала още през миналата година от Германската криминална служба. Немските криминалисти засичат разпространението на видеофайлове с жестоки клипове на изнасилване на 3- и 6-месечни бебета. Клиповете са обменяни между потребители от 92 държави чрез програмния продукт "eDonkey2000". Установено е, че файловете са ползват и от потребители в България. След няколкомесечна работа българските антимафиоти установяват 21 интернет потребители у нас, които са сваляли и разпространяванли педофилските клипове.

Разликата между Лондон и София, анализира в 24 часа Евгений Дайнов.

Вместо, както всеки Великден, да си стоя в българското село Миндя, се изнесох към английското си село Оксфорд. Отскочих и до столицата Лондон. След седмица стигнах до важни заключения. В Англия всички са щастливи. Усмихват ти се и споделят колко е хубав денят: "A wonderful day, isn't it, sir?" Извиняват се, ако ги настъпиш. Отстъпват ти да минеш по тесен тротоар и непрестанноти благодарят за нещо. Най-щастливи са таксиджиите, които ти чуруликат ведро по целия път. Строги и мълчаливи са само служителите на ЖП-то, но пък влаковете хвърчат като състезатели и стигат навреме. В България всички са нещастни. Никой не се усмихва и всички псуват всички останали. Ако някой те спре на улицата, няма да е, за да сподели възторг от хубавия ден. Настъпиш ли някого, ще чуеш: „Глей къде ходиш бе, селянин..." Таксиджиите са най-мрачните хора на планетата, а за ЖП-то не знам. Не съм луд да се качвам. В Англия всички спазват правилата за движение по пътищата. В България отвсякъде извират мутри и карат по средата на пътя. В Англия се обличат според времето и контекста. В България се развяват по мутренски анцузи. В Лондон протест пред Парламента затвори центъра за три дни. В България, разбрах, протестите щели били да ги забраняват. В Англия се стряскат от данъчни измами. В България отвличанията на хора станаха национално хоби. В Англия мразят премиера си, макар точно неговият финансов план да спаси света от депресия. В България всенародната любов към партията и правителството се била реализирала в награда „Рицар на книгата" за др. Станишев. Англия прилича на Европа. България прилича на Централна Азия. И това не опира до пари. Едно време, когато англичаните са били много по-бедни от нас днес, там пак е било чисто и цивилизовано. Не е до пари, а до акъл. А акъл от ЕС не могат да пратят.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4408 |27.04.2009 Пресата на 28 април . 0| 4040 |26.04.2009 Понеделнишката преса на 27 април . 1| 4469 |23.04.2009 Петъчната преса на 24 април . 0| 3983 |22.04.2009 Пресата на 23 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads