Реклама / Ads
0| 4482 |06.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 7 октомври

.
Вестниците пишат за аферата на Душков-брат; за забавянето на икономическия ръст с 3 до 5%; за милиарда, договорен от ЕС; за препоръчителното ходене на пазар със списък.
 

Ревизия за имоти на много важен лидер, научи 24 часа.

Втори много важен политик, несменяем лидер на партия, е обект на ревизия от Националната агенция за приходите. Резултатите щели да бъдат внесени в парламентарната комисия за борба с корупцията. Скандалът около изтичането на информация от докладната записка за лидера на СДС Пламен Юруков обаче отложил временно стъпката. Ревизията на особено важния лидер тръгнала пак по сигнал от комисията за борба с корупцията. Инспекторите установили, че проверяваният не е подавал данъчни декларации от 1999 до 2002 г., което означавало, че има само трудови доходи. Проверките показали разминаване между заплатата и имотното му състояние. Шефката на НАП Мария Мургина вчера отказа коментар за проверките на Юруков и за втория доклад, защото законът й го забранявал.

Драшков-брат в афера с фалшив подпис на Борисов,  възмущава се Дневен Труд.

Грандиозен скандал, в който бяха замесени столичния кмет Бойко Борисов и Петър Драшков, брат на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков, гръмна вчера в София. На обяд от пресцентъра на общината съобщиха, че Генерала е сезирал градския прокурор Николай Кокинов за направена незаконна сделка с общински терен, под който стоял фалшив подпис на Борисов. За случая Генерала разбрал от сигнал, подаден в кметството. Става въпрос за договор за продажба на терен от 14 дка в жк “Стрелбище”, местност Хиподрума. Сделката е от януари 2008 г.

Икономическият ръст ще се забави до 3-5%, отбелязва Дневник.

Почти двойно забавяне на икономическия ръст у нас през следващата година предвижда най-мрачният сценарий на Министерството на финансите при подготовката на бюджет 2009. При него темпът на нарастване на брутния вътрешен продукт ще падне до 3%. Другият е ръстът да намалее с 1.5-2 на сто спрямо тазгодишния, съобщи зам.-министърът на финансите Любомир Дацов в понеделник. Прогнозите за базовата инфлация през следващата година са за 3.5%, като Дацов допусна тя да нарасне до 5 на сто под влияние на повишаването на администрираните цени и поскъпването на природния газ. Зам.-министърът очаква само до края на тази година инфлацията да се увеличи с още 1-1.4 пункта в резултат от сериозно увеличената цена на синьото гориво. Темпото, с което ще се забави икономическият растеж, зависи от развитието на ситуацията на международните финансови пазари, от цените на суровините и стоките, както и от политическото решение, което трябва да вземат управляващите - да увеличат публичните инвестиции в строителството или парите за бюджетни заплати и пенсиите, обясни Любомир Дацов.

Заради кризата потребителска асоциация ни съветва: Ходете на пазар със списък, забравете дистанционните, съветва Новинар.

Отоплявайте се само когато е студено. Говорете по телефона само вечер, когато тарифите са по-ниски. Това гласят съвети на Европейската асоциация за защита на потребителите към европейците във връзка с разрастващата се световна икономическа криза. По време на криза е хубаво да събираме повече чинии и повече мръсни дрехи, за да можем да използваме само пълния капацитет на съдомиялната и пералнята. Не е препоръчително да се пускат уредите само за две-три чинии или блузки. Микровълновата печка може да замени обикновената тенджера, съветват от потребителската организация. Световната криза налага и забрана на дистанционното на телевизора при изключване. Станете, разходете се до копчето и изключете уреда ръчно. Това спестява електроенергия. В началото на зимния сезон уплътнете прозорците си. Според финансовите възможности може да си купите нова дограма или пък да изолирате прозорците със специални за целта уплътнения. По този начин се спестяват 30 процента от сметката за отопление. Не пазарувайте, когато сте в депресия или в еуфория, съветват специалистите. Това може да ви накара да похарчите повече пари, отколкото трябва, или пък да си купите неща, които не са ви нужни. Не взимайте децата със себе си, защото може да повлияят на избора ви. Желателно е да ходите по магазините с предварително обмислен списък с покупки. Това ще намали разходите ви с 40 на сто. Избирайте сезонни плодове и зеленчуци. За българина в момента това са например зеле, моркови, ябълки. Не карайте автомобила си с висока скорост, тъй като това води до големи разходи на гориво, съветват още експертите. 

София си прибира парното, пише Монитор.

оСтоличната община ще вземе скаондалната фирма "Топлофикация-София" под крилото си и ще поеме отговорността при решаването на кризите с парното. Кметството ще увеличи капитала на топлинното дружество с максимум 50 млн. лв. и така ще погаси задълженията му към "Булгаргаз", които са в размер на 58 млн. лв. Общината ще купи нови акции от фирмата и ще стане собственик на 66,24% от нея. Предложението е на кмета Бойко Борисов и председателя на СОС Андрей Иванов и ще бъде гласувано на извънредно заседание на съветниците утре. В момента целият капитал на "Топлофикация" е 107 млн. лв., а процентното разпределение на дяловете между общината и държавата е 58 към 42 в полза на градската управа.След като София увеличи капитала на дружеството с 50 млн. лв., статуквото ще се промени на 66,24 към 33,76 на сто. "Делът на държавата ще стане под 34%, които са необходима граница за блокираща квота при вземане на решения. Общината обаче трябва да има поне 66,74%, за да може да налага решаващ глас", обясни общинският съветник от ГЕРБ Даниел Кирилов след заседанието на инженерна комисия вчера. Той допълни, че увеличението на капитала на "Топлофикация" ще стане чрез издаване на нови акции, които кметството ще купи с пари от приватизационния фонд. От думите му стана ясно, че "Московска" 33 ще пита Министерството на финансите дали може да отпусне допълнителен заем на дружеството. 

Таксита в София с 25% по-скъпи, прогнозира Дневен Труд.

Такситата в София ще поскъпнат средно с 25% още този месец, научи “Труд”. Тази седмица ще решаваме за цените, вероятно увеличението ще е около 15 ст. на километър, заяви шефът на най-голямата таксиметрова фирма в столицата “ОК супертранс” Людмил Лазаров. В момента компанията, с която всички останали превозвачи се съобразяват, вози на 59 ст./км дневна тарифа и на 70 ст./км нощна. Новите тарифи вероятно ще са 74 ст. през деня и 85 ст. през нощта. 

КАТ предлага: 2 бона глоба за три бири, информира Стандарт.

Шофьор, който бъде спипан да минава на червено, губи книжката за месец. 2 бона пък ще плаща всеки, заловен зад волана с над 1,2 промила алкохол, което прави около 3 бири. Суровото наказание е една от промените в Закона за движение по пътищата. КАТ ще внесе проекта в Министерския съвет още следващата седмица. Пресичането на червен светофар ще води още до 40 лева глоба и отнемане на 10 точки от талона. При повторно нарушение в рамките на 3 месеца наказанието скача до 3 месеца без книжка. За да се засили контролът, ще бъдат монтирани още камери на възловите кръстовища в София и големите градове. Специални мерки са предвидени за новите шофьори. "Зайците" ще бъдат задължени да карат два пъти по-бавно от допустимата максимална скорост. 

Договорили сме от ЕС 1,208 млрд. лева, оповестява Дума.

1479 договора на стойност 1,208 млрд. лева са сключени по различните оперативни програми у нас. Това съобщи вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева. Тя каза още, че по програма "Транспорт" от септември са били сключени 6 договора на стойност 494 млн. лева. По програма "Регионално развитие" за същия период има 99 договора на стойност 237 млн. лева, а по програма "Конкурентоспособност" те са 299 за 194 млн. лева. По програма "Околна среда" договорите са 9 и са за 1 423 000 лв. 19 млн. лв. е стойността на 14 договора по програма "Техническа помощ". Близо 50 млн. лв. ще бъдат отпуснати за 689 договора по програма "Човешки ресурси". По програма "Административен капацитет" са сключени 14 договора на стойност 75 млн. лева. За развитие на селскостопанските райони са сключени 204 договора на стойност 140 380 000 лв. Министърът каза още, че до момента са извършени плащания на стойност 10 млн. лв. и че администрацията по фонд "Земеделие" ще се опита да извършва по-бързо изработката на документите, което е близо 60-70 проекта месечно. До момента са били дадени 656 заявки за плащане. 

Сергей Станишев: Ще защитим имотите на университетите, цитира Дума.

Не може да продължават постоянните атаки към имотите на висшите училища, които са публична държавна собственост. Основателен е протестът на университетите срещу реституционните претенции и полузаконното овладяване на техни имоти. Разпоредил съм МОН да потърси спешно законово решение на проблема, без да се накърнява правото на частна собственост, разбира се. Това заяви вчера премиерът Сергей Станишев, който участва в заседание на Съвета на ректорите. С пълно одобрение ректорите посрещнаха намеренията да бъдат защитени университетските имоти. За пръв път премиер и правителство се ангажират със защитата на университетската собственост, заявиха изказалите се. От бюджетния излишък ще бъдат заделени 25 млн. лв. за капиталови разходи за вузовете, стана ясно на срещата. Изрично настоях да се орежат други сектори и да се даде на вузовете, обясни премиерът. Има вероятност бюджетният излишък да се увеличи до края на годината, ще настоявам в такъв случай парите за висшите училища да се увеличат, каза Станишев. В последните 3 години от бюджетните излишъци са дадени 100 млн. лв. за капиталови разходи на вузовете.  

Николай Ибушев, шеф на “Арсенал” АД: Автоматите ни отдавна не са “Калашников”, казват в Монитор.

Над 70 милиона лева са приходите от продажби на "Арсенал "АД за първите девет месеца на тази година. Това съобщи изпълнителният директор на най-голямото предприятие на българския Военнопромишлен комплекс - инж. Николай Ибушев, на специална пресконференция по повод 130-годишния юбилей на оръжейницата. След като почерпи за рождения си ден, шефът на "Арсенал" позира със спечеления на Пловдивския панаир Златен медал за фрезата FU 321А. 3 милиона лева са инвестирали тази година арсеналци в нови производствени мощности и нови изделия, които се харчат добре на външния пазар. Това са подцевният гранатомет с прогресивна стъпка за пушки М16, заедно със съответната граната с натовски калибър. Друга нова разработка е осколочната граната за РПГ7 с антирикушетно действие на взривателя. 

Искат Меглена Плугчиева за "Мъж на годината", чуди се 24 часа.

За първи път в 17-годишната история на престижните награди "Мъж на годината" попадна жена, разказа вчера новият организатор на отличията Радосвет Радев. Той откупи правото да организира награждаването от Христо Пеев, създателя на сп. "Клуб М". Не на шега вицепремиерът Меглена Плугчиева е попаднала сред 118-те мъже - политици, спортисти, журналисти, режисьори, актьори, музиканти, учени, бизнесмени. Името й е в списъка като потвърждение на факта, че в обществения живот тя се държи много по-мъжки от мъжете, обясни организаторът. 

Англичанин купи 150 къщи у нас, диви се Стандарт.

Напук на световната икономическа криза, англичанинът Дейвид Феърбърн си пазарува къщи у нас като банички. Бившият учител от Острова е изкупил 150 селски съборетини във Врачанско и Монтанско. За всяка от тях е броил по 5-6 хиляди лева, научи "Стандарт". Феърбърн върти бизнес с наши имоти от 2 години. След като купи къщите, той им прави основен ремонт и ги продава на свои сънародници. Така е превърнал врачанското село Вировско във вилна зона на Англия. От 380 къщи там Дейвид е взел 30. Всичките били необитаеми от 20-30 години. Три английски семейства вчера започнаха да се нанасят в обновените домове. Греъм и Аманда Дерби прекрачиха прага на къщата на разстреляния ятак Иван Петров, чието име носи и улицата. Охранителят и съпругата му се заселват у нас с надеждата да се отърват от стреса в родината си. В Англия животът е много депресивен и динамичен. Затова избрахме да живеем тук, разкри 22-годишният Матю Форест, който е дошъл с майка си Андреа. Дамата работи в кетеринг фирма и е добра кулинарка, но сипе суперлативи за българската кавърма. Невероятна природа, много хубав климат, мотивират избора си да се преселят в селото компютърните специалисти Патрик и Клеър. След седмица във Вировско пристига младо семейство с четири деца. 

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4005 |05.10.2008 Понеделнишката преса на 6 октомври . 0| 3744 |02.10.2008 Петъчната преса на 3 октомври . 0| 3830 |01.10.2008 Пресата на 2 октомври . 0| 4155 |30.09.2008 Пресата на 1 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads