Реклама / Ads
0| 4031 |04.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 5 октомври

.
Вестниците пишат за апела на Дянков министрите да режат по 15%; за връзката между ДАНС и незаконното дете; за това, че газът е скъп заради договора на Овчаров.
 

Дянков: Министри, режете по 15%, цитира 24 часа.

Нема лабаво. В срок до 1 ноември всички министри и шефове на държавни агенции трябва да направят план за 15-процентни съкращения във ведомствата си. Това е записано в писмо на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков до колегите му, с което "Труд" разполага. Наложило се Дянков изрично да посочи срока, тъй като администрацията си правела оглушки. Чиновническа метла в централната администрация започва до месец. Това научи “Труд” от свои източници в правителството. Миналата сряда вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е изпратил писмо до колегите си от кабинета, както и до шефовете на няколко агенции, сред които ДАНС и НСИ, с което изисква в срок до 1 ноември всяко ведомство да представи планове за намаляване на числеността на персонала с най-малко 15 на сто. Това означава, че по Коледа една чиновническа армия ще излезе на трудовия пазар. Ще има закриване на цели звена по министерствата, които дублират функциите си, а някои дейности ще бъдат изведени от прякото бюджетно финансиране, става ясно от писмото на Дянков, с което “Труд” разполага. В документа министърът обещава, че оцелелите след уволненията ще получават по-високи заплати. Това обаче е обвързано с постигането на реални резултати, без в писмото да е споменато какви ще са критериите за ефективност.

Прокурори и висши полицаи с достъп до данъчната тайна, осведомява Дневник.

Достъпът до данъчната тайна ще бъде разширен отново, ако подготвяни поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) бъдат одобрени. В списъка на тези, които могат да получат справка за данъчно досие* само с писмено искане, ще влязат премиерът, финансовият министър, министърът на вътрешните работи, както и окръжните прокурори и регионалните директори на МВР, потвърдиха източници на "Дневник". Предложенията за промени са подготвени от Националната агенция за приходите (НАП) и били получили зелена светлина от финансовото министерство. Целта на поправките била да улесни борбата с данъчните измами и престъпления. Улесняване и забързване на проверки и разследвания ще са основните мотиви, с които данъчните ще убеждават от нуждата от промяна. Това не е първият опит прокурорите и шефове в МВР да имат достъп без съдебна санкция, но досега идеята не е получавала подкрепата на депутатите при две правителства.

Дали няма връзка между ДАНС и незаконното дете?, пита в интервю за 24 часа министър Цветанов.

- Г-н Цветанов, как ви е следяла ДАНС? Вие кога усетихте и какво намерихте впоследствие, вече като вътрешен министър?

- Не смятам, че на това трябва да се отделя толкова внимание. Това беше реакция на популистките изказвания от страна на опозицията в лицето на БСП за контрола върху СРС. И евентуалните притеснения, че мнозинството в парламента не е в състояние да осъществява такъв. Затова казах, че начинът, по който беше създадена ДАНС и липсата на парламентарен контрол тогава доведе до възможност ДАНС да се превърне в политическа полиция. В този посока споменах за това, което бях предприел – да направя проверка за интерес в информационните фондове на МВР и БДС системата (български документи за самоличност) от страна на ДАНС към мен от момента, в който се занимавам с политика.
- Кога го установихте това?
- Преди три седмици, но не смятах, че това може да е най-важното, което вълнува обществото. Това е просто един отговор на продължаващия популизъм на БСП. За всичко, което се е случвало в ДАНС, поради липсата на парламентарен контрол и прякото й подчинение отговорността е върху тогавашния премиер. Така че Станишев нямаше желание да има контрол, за да може да използва ДАНС по начин, угоден нему. За да си решава проблемите, не толкова с опозицията, колкото вътрешнопартийните в БСП. Знаете, че и по “Галерия” най-информирани бяха представители на тогавашното парламентарно мнозинство. И впоследствие се разбра, че това е някакъв вътрешнопартиен сценарий, изготвен очевидно с добрите съветници на Станишев от миналото, преди 1989 г. - хора, които са били част от политическата полиция и знаят методите и как би могъл да се използва инструментариумът на изпълнителната власт, за да се шантажират политическите опоненти.
- Как се е използвала информацията, която се е събирала за вас? Стигнало ли се е до нещо съществено?
- С подобна информация би могло да се работи доста непублично, недокументирано, незаконно. Но това, което остава като следа, когато е имало проявен интерес за дадено лице, е само в информационните фондове. Преди години съм работил в тези служби, затова зная къде да бръкна и да го установя.

Газът скъп заради договора на Овчаров, твърди Монитор.

Договорените по времето на Румен Овчаров параметри за доставка на руския газ са неблагоприятни за България, обясни вчера пред БНР министърът на икономиката Трайчо Трайков. "Въз основа на това споразумение през 2006 г. беше променен един напълно легален и изгоден договор, до изтичането на който тогава оставаха 4 години. По силата на измененията цената на една трета от целия газ, консумиран в България, се повишава стъпаловидно", обясни Трайков и допълни, че в началото на следващата година предстои ново увеличение. "Около 10% от това повишение се дължат именно на промените в договора, одобрени от предишното правителство", разкри още икономист №1. В края на миналата седмица лидерът на ЕНП Мария Капон даде на прокуратурата секретните контракти, свързани с увеличението на цената на газа. Според Капон със сключването на договорите държавата е била ощетена с 2 млрд. лева през последните 4 години и отговорността за това носи Румен Овчаров. Тази седмица лидерът на ЕНП ще се срещне с Трайчо Трайков, като се очаква освен прокуратурата и икономическото министерство да стартира проверка.

Мартин Димитров разнасял CV-та на седесари по министерствата, пише Новинар.

Председателят на Съюза на демократичните сили Мартин Димитров разнасял автобиографии на седесари из министерствата и предлагал да бъдат назначени на определени позиции, научи "Новинар". По непотвърдена информация това били хора, които били вътрешна опозиция на ръководството в партията. Целта на Димитров била, като им намери работа, да си гарантира техните гласове на предстоящите вътрешнопартийни избори за ново ръководство в края на годината. Не е ясно дали синият лидер е успял да "пробие" някъде по ведомствата. Злите езици обаче твърдят, че той вече се опитва да привлече на своя страна част от местните структури. Очаква се избори за ново национално ръководство на Съюза на демократичните сили да се проведат към края на годината. Точната дата ще бъде насрочена на предстоящата национална конференция, която ще се проведе на 17 октомври. Най-вероятно СДС-София също ще номинира свой кандидат за лидер.

Стотици аптеки пред фалит, предупреждава Монитор.

Стотици аптеки са на ръба на финансовия колапс и дори може да обявят фалит. До проблема се стигнало, след като недоизпипан текст, който е въведен в закона за лекарствата от предишната власт, подвел фармацевтите и те изпуснали срока за пререгистрация, който изтекъл на 12 август. Спазвайки установените правила с адресирано до тях писмо на 11 септември, здравната каса от своя страна ги известила, че прекратява договорите със задна дата и няма да им изплати продукцията, която са пласирали след срока за лицензиране, научи "Монитор". От НЗОК отказват да работят с прегрешилите фармацевти, докато те не узаконят своите обекти. Докато това се случи обаче, пациентите няма да могат да купуват лекарствата от тези аптеки с намаление или да ги вземат напълно безплатно по т.нар. реимбурсен списък на здравната каса. А живеещите в по-малките населени места ще трябва да пътуват понякога километри до най-близката аптека, която работи по договор с касата. Проблемът може да се окаже още по-сериозен например за хора като диабетиците, които се нуждаят от животоспасяващия за тях инсулин.

Жена да е кмет на София? Симпатично е, казва в интервю за Дневен Труд арх. Христо Генчев.

- Арх. Генчев, как гледате на вероятността София за първи път в историята си да има за кмет жена?
- Това е симпатично. Може би тя ще обърне по-голямо внимание на бита, тъй като ние мъжете сме небрежни. Склонни сме да следваме големи идеи. Време е да се обърнем малко навътре, т. е. да подредим бита си.
- Какво разбирате под “да подредим бита”?
- Съвсем елементарен е примерът с кофите за боклук, чието място не е на тротоарите, още по-малко - на уличните платна. И не само това, а опошляването на сгради с афиши, плакати, графити и климатични инсталации.
- А къде да отидат тези климатични инсталации?
- Има си начин. Най-лесното е да бъде надупчена хубава каменна облицовка, правена за вечни времена. Идва някакъв примитив и ррррр пробива камъка, за да провеси маркуч, който преминава два метра по фасадата. А би могъл да си направи труда да го монтира малко по-скришом. Елементарно е. Из целия град висят проводници, инсталации... Вижте по какъв безобразен начин е ремонтирана улица “Шишман”. Тротоарната, както и уличната настилка е сложена без предварително да бъдат изправени бордюрите. Кой е приел и платил тази “работа”?
- Това, за което говорите, не са ли козметични промени, които не са чак толкова сложни? Трафикът, запушванията са доста по-изнервящи.
- Не са сложни, но трябва взискателност, която да озапти мърлявщината. А големите проблеми като трафика, зелените системи и т. н. имат достатъчно протагонисти, които с патос ги следват. Има толкова екологични сдружения. Повечето от тях се самовъзприемат патетично сякаш са на барикадата. А в действителност дребните неща са ужасяващи. Минаваме покрай тях, привикваме и вече не ги забелязваме, а те могат да се окажат дори фатални. Както е противопожарното осигуряване. Обърнете внимание на “Зона Б5”. При тези необезопасени стълби какво би се случило, ако избухне пожар. Не смея да го изговоря, защото по някой път човек предизвиква съдбата. Немърливост има и в конструкциите на сградите. Говорим за земетръс, обаче не се санкционират онези, които си позволяват да нарушават конструкцията на сградите. Това са все детайли, но много важни. Както и липсата на парапети, стърчащите проводници, провесените реклами на височината на очите.
- Кои са приоритетите, които трябва да залегнат в предизборните кампании на кандидат-кметовете?
- Най-голямата тема за София е водата. Даже не комуникациите. Ако искаме да решим проблемите с озеленяването, с чистотата, с климата, с въздуха трябва да мислим за водата.
Вторият огромен проблем е стихийното разширяване на градската територия. Преди 20 години София имаше 250 кв. км градска територия. Според последните измервания тя е станала почти 500 кв. км. Това е колосално нарастване. Тези нови земи трябва да се благоустроят - пътища, елкомуникации, водопровод, училища, детски градини, озеленяване, обществено обслужване, транспорт...

Цигари без бандерол в интернет, засича 24 часа.

Контрабандата на цигари не минава само през тайни канали и с подаване на нелегалните кутии под рафта. Проверка на "24 часа" показа, че се вихри и в интернет. В сайтове за обяви наред с различни стоки и услуги могат да се открият оферти и за изгодно предлагани папироси. В един от тях оригиналният текст гласи: "Продавам евтини цигари без бандерол. "Марлборо" - 33 лева, "Парламент" - 45 лева, "Давидоф" - 45 лева, "Мурати" - 28 лв." За връзка търговецът е публикувал дори скайпа си. Стековете са с до 8 лв. по-евтини от оригиналната им цена. Оферта в друг сайт е за български цигари - 10 кутии “Виктори” за 29 лв. Легално те струват с 5 лв. повече. Обявата е придружена със снимка, на която се вижда, че кутиите не са облепени с бандерол. Авторът й е от Пловдив и има уточнение, че е валидна до май 2010 г. От един от големите вносители разказаха, че са засекли дистрибутор на опаковани поединично цигари с прикрепена към тях клечка кибрит. Предлагали се в кутия по 100 и оттам плъзвали в търговската мрежа. Търговията на по 1 бройка е забранена, но въпреки това фирмата продавала продукта си публично, имала и сайт. Марките, които опакова, са различни, най-вероятно не взема цигарите от пазара, коментираха от производителя. Оттам сезирали няколко пъти отговорните органи. Допълнителен проблем за бранша са ментетата. Последно за него алармираха от "Булгартабак", откъдето предупредиха, че се предлагат фалшиви "Виктори". Производителите се сблъскват и с други практики - като куриери, които разнасят пратки с нелегални цигари. Продажбите в интернет пък не ги изненадват.

4 милиона българи живеят в чужбина, известява Новинар.

Близо четири милиона българи живеят извън страната, съобщи председателката на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова по време на заседание на Световния парламент на българите във Варна. Около милион и половина от тях са напуснали страната през последните години, главно по икономически причини. Другите два милиона и половина обаче са станали жертва на историческите обстоятелства. Техните семейства са останали да живеят извън страната след войни или ампутиране на територии, обясни за „Новинар” ресорният министър Божидар Димитров. Още в понеделник той ще внесе в парламента поправка в закона за българите в чужбина, която цели облекчаване на условията за получаване на наше гражданство от хора, които имат доказан български произход. Например студентите, които са получили висше образование у нас, ще получават отговор на молбите си само за три месеца, допълни Димитров.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3948 |01.10.2009 Петъчната преса на 2 октомври . 0| 3927 |30.09.2009 Пресата на 1 октомври . 0| 4112 |29.09.2009 Пресата на 30 септември . 0| 3924 |28.09.2009 Пресата на 29 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads