Реклама / Ads
0| 5325 |06.06.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 7 юни

.
Вестниците пишат за това, че Дянков постави ултиматум за реформи; че митниците заловили рекордно количество контрабандни цигари; че Костов искал да овладее секретните масиви.
 

Дянков постави ултиматум за реформи, съобщава Дневник.

Вицепремиерът Симеон Дянков постави ултиматум на колегите си от социалното, здравното, военното и земеделското министерство за няколко месеца да извършат мащабни реформи и да изпълнят определени задачи, за да получат част от допълнителните разходи, записани в актуализирания бюджет за 2010 г. Това стана в неделя по време на семинар на финансовото министерство, където бяха представени промените в закона за бюджет 2010 г. "Ще дадем повече пари, съответните министри и агенции трябва да ми дадат планове как следващата година няма да имаме същата тема", заяви Дянков. В петък правителството внесе в парламента актуализацията на бюджета, според която заради икономическата криза в страната приходите в хазната ще бъдат с 2 млрд. лв. по-малко от планираното през тази година, а бюджетният дефицит ще стигне 3.262 млрд. лв., или 4.8% от БВП. Предвидени са допълнителни 220 млн. лв. за Националната здравноосигурителна каса, 142 млн. лв. за социалното министерство, 116 млн. лв. за субсидии за тютюнопроизводителите и около 300 млн. лв. за Министерството на отбраната за доставка на хеликоптери. Общата сума е 780 млн. лв., което е около 1.2% от БВП.

Давам пари само ако има реформи, казва за Дневен Труд вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

- Как ще защитите актуализацията на бюджета, след като тя беше атакувана и от ляво, и от дясно?
- Още през ноември-декември, когато се обсъждаше бюджет 2010, заложихме в документа, че около 15 юни ще преразглеждаме бюджета. Тогава не знаехме какво точно преразглеждане може да има предвид това как ще се развива кризата в България и какво става в Европа. Така че сега просто изпълняваме закона. От декември до сега имаше много голяма неприятна изненада за България и всички европейски държави - развитието в Гърция, което започна от 28 януари. То оказа ефект във всички европейски държави, които аз съм посетил, а аз вече съм бил в над половината. Всички те имат или вече са имали актуализация на бюджета. Нямам никакви притеснения за критиките и от ляво, и от дясно. Сега кризата е световна и има голямо значение как се развиват и икономиките около нас.
- Какви стратегии за справяне с кризата са избрали държави, които вече актуализираха бюджетите си?
- 17 държави от ЕС вече имат актуализации. Има 4 стратегии. Първата е да се намаляват социалните плащания - работни заплати, отпуски, пенсии. Най-чистия вариант за това виждаме в Румъния.

Дянков си направи фитнес зала, оповестява Дума.

Главният секретар на МФ Таня Георгиева е издала заповед, от която става ясно, че министър Симеон Дянков е направил фитнес зала в сградата на ведомството. Заповедта, с която ДУМА разполага, е издадена в петък, 4 юни - в деня, в който МС внесе орязания бюджет 2010 в парламента. Бюджетът свива с 20 до 30 на сто средствата за общините, за здравеопазване, образование, наука, култура, администрация и други публични сектори. В заповедта за ползване на фитнеса са определени часове, за които служителите могат да се записват, но няколко лица ще могат да влизат без час - министърът, заместниците му, главният секретар, началникът на кабинета. В заповедта те се посочват не само с поста си, а поименно. Което означава, че при смяна на министъра или негов заместник заповедта ще трябва да се променя, а може и сегашните титуляри ще запазят правата си, коментират служители. Никой не ни е питал, твърдят те, дали при криза да се прави с пари на данъкоплатците фитнес зала, или да се обогатят библиотеката и абонаментът за справочни сайтове като АПИС, да се поканят учени за подобряване на математическите финансови модели и пр. Ако пък чиновниците въпиещо се нуждаят от спорт преди и след работа, може да се сключи изгоден договор с двата фитнес центъра в близост, поне ще е полезно за бизнеса, коментират служители. За изпълнението на заповедта отговаря шефът на дирекция "Финанси и управление на собствеността" в МФ.

Първанов: Не посещавам общините на партиен принцип, цитира Новинар.

"Посещавам всички общини без оглед на това кой е кметът и с каква бюлетина е избран". Това заяви в Казанлък президентът Георги Първанов по повод критиките на премиера Бойко Борисов от събота, че държавният глава обикаля само „червени общини” и така си прави предизборната кампания. Президентът препоръча на медиите да попитат премиера какво точно е имал предвид с изказването си, че не си признава за политическия проект. Държавният глава посети в Казанлък по повод Празника на розата и там се срещна с кметовете от Регионалната асоциация на общините – Тракия. По думите на Първанов кметовете изразили своето притеснение и тревога от финансовото състояние на общините заради орязването на парите за местната власт, което се предвижда в актуализацията на бюджета. Според Първанов 1/4 от общините вече са отвъд границата на оцеляването. Така има опасност те да не могат вече да изпълнят социалните си ангажименти, смята той.

Митниците заловили рекордно количество контрабандни цигари, пише Дневник.

3500 мастърбокса, или 35 млн. къса контрабандни цигари са заловени при акция на Агенция "Митници". Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков днес. На кораба е открита и военна карта на българското крайбрежие. МВР не е участвало в операцията. "Ако тези цигари бяха влезли в България, само от акциз щяхме да изгубим 12 млн. евро", каза Дянков. "За последните 12 години това е най-голямата заловена контрабандна пратка", обясни министърът. Цигарите са заловени на кораб, плаващ от Молдова към Египет, който в момента е задържан на пристанището във Варна. Цигарите са с китайската марка Jin Ling и приличат на "Кемъл". Все още не е ясно къде са произведени. "На кутиите има надписи на няколко езика, сред които на руски и на немски. Ясно е, че не са произведени от фирмата, която има лиценз за това", каза още министърът.

Костов иска да овладее секретните масиви, казва в интервю за 24 часа Цвета Маркова, председател на Държавната комисия за сигурността на информацията.

- Г-жо Маркова, годишният доклад на вашата комисия бе дискутиран цели 2 часа на закрито заседание на Народното събрание. След това го подкрепиха всички без ДСБ. Защо Костов гласува против?
- Аргументите, които чух в пленарната зала, нямаха почти нищо общо с доклада. Единственият по същество е твърдението на Костов, че ДКСИ не води регистър по чл. 35 от закона. Ние го опровергахме. Първо, такъв регистър се води и, второ, големите генератори на секретна информация смятат, че това е прекалено скъпо и дори безсмислено.
- Какъв е този регистър?
- На всички документи в държавата, съдържащи класифицирана информация. Такъв регистър няма в нито една държава от НАТО, защото е практически невъзможно силовите ведомства да ни предоставят ежедневно издаваните документи онлайн. Едно такова министерство създава на ден поне 1000 секретни документа. Костов задава въпроса, макар отлично да знае, че регистър има. През октомври той в битността си на шеф на парламентарната комисия за контрол на ДАНС ми се обади да пита има ли Алексей Петров разрешение за достъп до национална класифицирана информация. Направихме му справка именно чрез този регистър. И на 18 ноември 2009 г. разрешението на Петров бе прекратено.
- Г-н Костов ви атакува и за ремонта на сградата на ДКСИ на "Цариградско шосе". Колко пари бяха планирани за него?
- 35,9 млн. лв. Към януари бяха вложени 22,2 млн. лв. Сега, когато сградата е завършена и сме в процедура по издаване на акт 15, общата стойност възлиза на 24 млн. лв. Тоест свършили сме работата за 12 млн. по-малко. А и приключи проверката на Държавния финансов контрол, която не откри нарушения по строежа. Как ще има нарушения, като ремонтът е извършен за 2/3 от планирата стойност!
- Защо тогава ви атакува ДСБ?
- Защото ДКСИ е независим орган и досега не сме позволили политическа интервенция в нейната работа. Това вероятно не се харесва на някои хора.
- Според Костов сградата не е защитена.
- В крайна сметка тя няма да е за ДКСИ. Правителството реши да я даде на службата за борба с организираната престъпност (БОП) на МВР. Ако не е надеждна от гледна точка на сигурността, щяха ли да я препоръчат за тази спецслужба. Мерките за БОП са същите, както и за нас.

20 ст. вземат от всяка дебитна карта при пазар, информира 24 часа.

Пазаруването с дебитна карта в магазина масово става платено. Все повече банки започват да удържат по около 0,20 лв. за трансакция. Някои събират такава такса при плащане на сметки през банкомат и epay, както и при резервации по интернет. Кризата ги кара да увеличават източниците си на доход, коментираха експерти. Това е причината част от финансовите институции да вдигнат и таксите при теглене от чужд банкомат. Средното увеличение е с около 0,20 лв. до 0,90 - 1 лев. Повечето клиенти не са наясно с новите условия, защото банката няма ангажимент да ги информира при промяна. Те могат да се запознаят с актуалните тарифи в клоновете и в интернет. Да минеш на касата в супермаркета с дебитна карта, вече не е безплатно. Доскоро повечето банки стимулираха безкасовите разплащания с нулеви такси, но някои взеха да удържат пари. Това важи и за плащането през банкомат и по интернет. В повечето случаи се събират по 0,20 лв. Толкова вземат някои банки дори и само при проверка на наличността по сметката, става ясно от тарифите им, публикувани в интернет. Кризата кара банките да увеличават източниците си на приход. Особено, след като приходите от лихви заради по-слабото кредитиране намаляха, обясниха банкери и кредитни посредници.

Любимец на “Кристи’с” идва с изложба у нас, уведомява Дневен Труд.

Най-скъпоплатеният в момента по света китайски художник Зенг Фанжи пристига от Пекин в София за откриването на своя изложба. Инициатори на елитното представяне са Диляна и Спас Русеви, които живеят в Лондон. Семейството е в борда на престижната лондонска галерия “Серпънтайн”. Намира се в Хайд парк, фокусирана е върху модерно и съвременно изкуство. С безплатен вход тя посреща на година около милион посетители. В Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъдат представени от 11 юни 18 творби от личната колекция на популярния артист. Спонсори на изложбата са Уникредит Булбанк, “Глобул” и “Уника”. За събитието в София ще се изсипе стълпотворение от знаменитости. Очаква се да долети легендарната фотографка Ани Лейбовиц, добра позната на Русеви, пред чийто обектив са заставали президенти, разголвали са се най-потайни звезди. Идват знакови имена в арта и колекционерството на изкуство от Англия, Австрия, САЩ, Австралия - модният дизайнер Томи Хилфигър, швейцарката Байс Къриджър, поканена за куратор на Биенале 2011 във Венеция, Джулия Пейтън Джонс - директор на “Серпънтайн”, и заместникът й Ханс Улрих... От Китай ще долети директорът на Пекинската национална галерия Вениа Занг. От Швейцария ще пристигне собственичката на фармацевтичната компания “Хофман-Ла Рош” Мая Хофман, страстен колекционер и меценат на изкуство. Очаква се в София и супермоделът, известен с прозвището Тялото - Ел Макферсън. Софийската изложба на Фанжи ще бъде открита в навечерието на “Арт Базел” (16-20 юни).

3005 българки носят футболни имена, разучил е Дневник.

3005 българки носят имена на държави финалисти на започващото в петък световно първенство по футбол, показа проверка на "Новинар". Огромна част от тях - цели 2977 нашенки, са кръстени Гана и са адашки на африканската република. Географски името е равномерно разпределено в цялата страна, но не така стоят нещата с Дания. Точно така се казват 7 българки, като по една има в Плевен и Русе, 2 са в Пловдив и 3 в София. Само една нашенка пък е кръстена Италия и тя се намира във Видин. Истински хит в имената пък се оказва Аржентина. Така по документи са записани цели 20 българки, които със сигурност ще викат за футболистите на Диего Марадона на мондиала. Футболните имена у нас досега бяха патент само за мъжете, като най-ярък пример е Манчестър Левиджов от Свищов.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5152 |03.06.2010 Петъчната преса на 4 юни . 0| 5175 |02.06.2010 Пресата на 3 юни . 0| 4713 |01.06.2010 Пресата на 2 юни . 0| 4738 |31.05.2010 Пресата на 1 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads