Реклама / Ads
0| 4110 |12.08.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 13 август

.
Вестниците пишат за това, че бюджетният дефицит лъсна и официално; че „Моля, другарко, Бойко ме бие” не работи в ЕС; че полицаи ще стрелят на месо.
 

Бюджетният дефицит лъсна и официално, съобщава Дневник.

В България вече и официално има бюджетен дефицит. Това става ясно от данните на Министерството на финансите, според които държавните финанси само за юли са на минус 556 млн. лв. Така са похарчени и последните 183 млн. лв. от оперативния резерв на правителството (натрупан най-вече заради януарския излишък от 906 млн. лв.). Сметката показва, че консолидираният бюджет от началото на годината е с недостиг от 372 млн. лв. Заради сериозното превишаване на разходите над приходите (нещо, за което анализатори неведнъж предупредиха, че носи сериозни икономически рискове), в последните си дни кабинетът "Станишев" е използвал пари и от фискалния резерв. Данните сочат, че след като в края на юни размерът му беше 8.26 млрд. лв., към 31 юли той е 7.7 млрд. лв.

Борисов: „Моля, другарко, Бойко ме бие” не работи в ЕС, цитира Новинар.

Приказки от рода „Моля, другарко, Бойко ме бие” няма да вършат работа пред Брюксел. Така в сряда премиерът Бойко Борисов коментира нападките на предшественика си Сергей Станишев, който предишния ден заяви, че ако в България се стигне до политическа чистка, ще бъдат уведомени европейските партньори на БСП. Демонстрирам приемственост навсякъде, където няма злоупотреби, категоричен бе Борисов. По думите му обаче формулата 3-5-8 е увеличила прекалено много администрацията и това налага съкращения. В сряда Борисов заяви, че отпуска помощи на Добрич в размер на 650 000 за щетите, причинени в града от пороите през миналата седмица. За покриване на щетите от земетресенията в Шабла пък кабинетът отпуска 125 000 лв.

Борисов погна “сараите” на Ахмед Доган, известява Дневен Труд.

Преписка за законността на имота, станал известен като “Сараите на Доган”, в столичния кв. Бояна е започнала Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Той е във вилна зона “Беловодски път” и се ползва от лидера на ДПС Ахмед Доган. Собственик е “Делта епсилон” АД. Още през август м.г. проверка на екскмета Бойко Борисов, извършена по настояване на общинския съветник от ДСБ Димитър Бъчваров, установи, че част от постройките са без строителни разрешителни и документи за собственост. След като информацията бе оповестена от кметството, екип на “Труд” посети имота, който има статут на хотел, и репортерката Йова Апостолова пренощува в него. Подкачен на тема “Борисов”, Доган тогава каза: “Да дойде - ако му стиска.” След това се зачуди: “Това ли е най-големият проблем на държавата?” Категоричен бе, че няма незаконни обекти в имота. За основната сграда в комплекса - “Представителен дом на Асоциация на общините “Толерантност”, има нужните разрешения и удостоверения, обявиха вчера от строителното министерство (МРРБ), на чието подчинение е ДНСК.

МВР проверява 16 компании за контрабанда на гориво, информира Дневник.

Министерството на вътрешните работи, Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" проверяват 16 фирми за контрабанда на гориво, съобщи в сряда вътрешният министър Цветан Цветанов. Той уточни, че проверката е започнала по оперативна информация и подадени сигнали. Вътрешният министър отказа да назове конкретни имена на компании с мотива, че акцията приключва в четвъртък и тогава ще бъдат обявени публично резултатите от нея. В сряда нито една от водещите вериги бензиностанции в страната не знаеха на техни обекти да са част от проверката. Според Цветанов екипите работят в момента по обекти и бензиностанции по границата и във вътрешността на страната. Проверяваните фирми се занимават с внос и търговия с горива. В последния ни сигнал е представена схема за неправомерно теглене на ДДС и ако информацията се окаже вярна, то държавата е претърпяла огромни финансови загуби, каза Цветанов. Измамата е действала от миналата година, като щетите се оценяват на 12 млн. лв. за 2008 г. и по 400 хил. лв. месечно е теглено ДДС през тази година, допълни той.

ДАНС се заема с образованието, пише Дума.

Спецзвено, което ще се занимава с образованието, ще бъде създадено в Държавната агенция "Национална сигурност". За това съобщи в интервю пред БГНЕС вчера министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че ДАНС ще прави проверка по цялата процедура, свързана с издаването на учебници. В образователното ведомство били получени множество сигнали, свързани с одобряването на учебниците и затова е разпоредена ревизия. Фандъкова обясни, че процедурата е такава, че учебниците трябва да бъдат одобрявани от учителите, но тя не била в състояние да каже дали е достатъчно прозрачна. Министърката допълни, че разчита че ще получи компетентно мнение от експертите на ДАНС и ще вземе решение. Ще се опитаме да преразгледаме учебните програми, плановете с учебниците, обясни просветният Фандъкова. Тя коментира още, че основна задача пред нея ще е да обезпечи финансово образованието, за да направи всичко възможно за нормален старт на новата учебна година както в средното образование, така и във висшето.

Страшно ли стана да си социалист, коментира 24 часа.

Казват, че най-големите далавери на прехода са правени по ръба на закона - което в прав текст означава, че прокуратура и съд могат да ги регистрират, но не и да раздават присъди. Юристи, видели много през последните двайсет години, обичат да раздуват по кръчмите градски легенди как са натрупани нечии несметни богатства. И дават пример с един избран от народа властник, чиито адвокати били особено печени да прокарват сделките му тъкмо по ръба на закона. Като благодарност за добре свършената работа те получавали 50% от всяка далавера - било спечелена обществена поръчка от когото трябва, било от приватизация на апетитен завод, било от заменка или продажба на златна общинска земя... Срещу конкретния герой на градските легенди имаше шумни дела, но нито едно не завърши осъдително. Което и отличава градските легенди от хепиенда на народните приказки. Та ако се върнем в днешните реалности, трябва да признаем горчиво, че ръбът на закона в България е широк почти колкото Великата китайска стена. По него не кон, ами цял табун може да разиграваш (в случая на гърба на 7-8 милиона население), без изобщо някой да те перне през ръцете. Водени точно от желанието най-после да има яко перване през ръцете за онези, които си разиграваха табуна през последните няколко години, министрите от новото правителство, още щом се заклеха на 27 юли, започнаха трескаво откривателство. Не стига това, ами го съобщават и на медиите.
Ето съвсем накратко само някои от най-големите открития, достойни за "Дискавъри":
- Финансовият министър Дянков откри дупка в бюджета от 2,5 млрд. лева. И сметна, че загубите от контрабандата са горе-долу толкова.Пак той откри, че като вътрешен министър Румен Петков поръчал 4 хеликоптера.
- Строителният министър Плевнелиев обяви, че наследява министерство във фалит, а предшественикът му Гагаузов е похарчил 42 млн. лева за скандален ремонт, който вече е даден на прокуратурата.
- Транспортният министър Цветков отчете, че е икономически нецелесъобразно в условията на финансова криза да се дават 109 млн. лв. за два самолета втора употреба при 25 полета и издръжка около 7 млн. лв. годишно. Прокуратурата започна разследване.
- Социалният министър пък даде на прокурор ремонта на един център в Стара Загора, прочул се с табелките за 35 хил. лева.
- За икономическото министерство стига да кажем, че АЕЦ "Белене" нямало да струва 4, а десет милиарда лева на данъкоплатеца. А само 60 млн. лева е загубила столичната топлофикация от едноличното решение на бившия министър да замрази сметките за парно от 1 януари.
- Здравният министър д-р Божидар Нанев освободи директора на болница "Св. Георги" в Пловдив д-р Илия Баташки и неговия борд заради дългове.

Полицаи ще стрелят на месо, предупреждава 24 часа.

Полицаите на улицата вече няма да са въоръжени със стоппатрони, а с бойни. Това обяви силовият вицепремиер Цветан Цветанов след заседание на Министерския съвет. Вчера сутринта след месец борба за живот в болница издъхна полицаят от Своге Любомир Митов. На 10 юли той бе прострелян при опит да спре въоръжени грабители, които избягаха с откраднат джип “Линкълн”. “При тази операция със стоппатроните, с които стреляха полицаите, не успяхме да неутрализираме и да респектираме престъпниците. Те се възползваха от това и простреляха колегата”, мотивира решението си Цветанов. Работна група, създадена в МВР след акцията, е препоръчала униформените да излизат с истински патрони. Практиката на стоппатроните я няма никъде в Европа, подчерта Цветанов. “Като премахнем стоппатроните, полицаите ще имат по-голяма възможност да неутрализират престъпниците”, категоричен е вицепремиерът. За да гарантира сигурността на служителите си, Цветанов възложил до 3-4 месеца хора от ведомството му да изготвят дългосрочни поправки в закона за МВР. Целта е реформа, но не поредният експеримент, а истинска, изцяло съгласувана с професионалистите и полицейските синдикати. Само така държавата ще може да осигури спокойствие при изпълнението на ангажиментите на униформените и на правораздавателната система въобще.

Митьо Очите на барбекю край затвора, оповестява Дневен Труд.

Скандалният затворник Митьо Очите за пореден път беше засечен да се забавлява, вместо да се превъзпитава зад решетките. Снимки, пратени в “Труд” от други лишени от свобода, показват как несебърският наркобос е пуснат на пикник на 9 август т.г. извън затвора в Казичене. Той получил отпуск за награда вместо наказание, че три дни по-рано пребил в пандиза Стоян Кръстев-Драгановеца. В жалба до прокуратурата Драгановеца пише, че Митьо бил под крилото на шефовете на затворите, а самият той бил изнудван да даде 5000 лв. дарение, за да получи работа, докато търпи наказанието си.
Митьо Очите на пикник вместо в затвора
Несебърският бос Митьо Очите, който излежава 4,5-годишна присъда като тартор на наркобанда в Казичене, преби друг лишен от свобода - Стоян Кръстев-Драгановеца. А вместо наказание получи награда - пуснаха го, за да иде извън затвора на пикник. Това написаха вчера в имейл до редакцията група затворници, като настояха да не бъдат съобщавани имената им. Като доказателства за твърденията си те приложиха направени от тях снимки с фиксирана дата и жалба от Драгановеца, пратена и до Софийската районна прокуратура. Побоят станал на 6 август т.г., а три дни по-късно Митьо бил засечен на барбекю. Скандалът предизвика пресконференция в правосъдното министерство.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3888 |11.08.2009 Пресата на 12 август . 0| 3861 |10.08.2009 Пресата на 11 август . 0| 4237 |09.08.2009 Понеделнишката преса на 10 август . 1| 3953 |06.08.2009 Петъчната преса на 7 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads