Реклама / Ads
0| 4126 |02.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 3 май

.
Вестниците пишат за това, че скокът на ДДС ще задуши икономиката; че изкарват на светло кой държи 7 милиарда лева; че няма да закриват БАН, но махат ръковоството й.
 

Бойко Борисов: Против съм вдигането на ДДС, казва за 24 часа премиерът.


„Аз съм против вдигане на ДДС. Моето разбиране е, че и в рамките на този мандат ние ще минем под 20% ДДС. Въпросът е дали трябва като временна краткосрочна мярка да се вдигне, или не. Затова има финансово-икономически екип, да ги наречем - експерти, които това им е работата”, заявява в интервю за „24 часа” премиерът Бойко Борисов. Според него като сме в голямото европейско семейство, можем непрекъснато да сравняваме какво се случва по останалите държави. Там работят също от най-добрите икономисти и финансисти. Безспорен факт е, че ако се подведем по исканията на левицата и президента и ги послушаме, ние ще банкрутираме държавата, както всички в момента, където има социалистически правителства. „Къде са най-големите дефицити в Европа? Във Великобритания, в Испания, в Португалия, в Гърция, Унгария, където беше социалистическо. Разбирам сегашната активност на Първанов, това се дължи на новия му политически проект, но ако иска да е президент на всички българи и да е нашият арбитър, на политическите партии, защото по конституция той трябва да е безпартиен”, заявява още в интервюто Бойко Борисов.

Скокът на ДДС ще задуши икономиката, отбелязва Стандарт.

Вдигането на ДДС се лансира като последния куршум в арсенала за пълнене на хазната в условията на криза. Но дали е така и кой ще спечели от такъв бюджет. Вдигането на ДДС няма да напълни ничий портфейл. Само ще извади неколкостотин милиона от джоба на едни, за да ги сложи в джоба на други. От такава операция обществото няма никаква полза. Увеличаването на ДДС обаче ще задуши всички опити за поемане на въздух и раздвижване на икономиката след кризата. Основният проблем в момента е слабото потребление. Хората просто спряха да пазаруват - да купуват коли и жилища, да сменят обзавеждането на домовете си, да ходят на хотел през уикенда. Отказват се дори от автомобилите си и се мятат на автобуса. Спряха да пазаруват не защото няма пари в банките и не могат да вземат кредит, а защото не са сигурни дали фирмата, в която работят, ще издържи на кризата - тоест дали след месец отново ще получат заплата. Затова спестяват в банка всеки излишен лев.

Изкарват на светло кой държи 7 милиарда лева, информира 24 часа.

Кой управлява над 7 млрд. лв., които народът държи в застрахователните, пенсионните, здравните и инвестиционните дружества, иска да знае държавата. Осветляването на лицата, на които сме поверили парите си, ще се случи след промени в Закона за Комисията за финансов надзор. Поправките предвиждат надзорът да изиска информация за всички акционери с над 5%. В момента има множество участници във финансовия сектор, които управляват чужди активи и за тях не е възможно идентифициране на действителните собственици, твърди депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев. Зам.-шефът на икономическата комисия е сред вносителите на промените заедно с депутати от Синята коалиция и "Атака".

"Атака": Вземете имотите на синдикатите, цитира Новинар.

Правителството да запълни дупката в бюджета не като вдига ДДС, а като отнеме имотите на синдикатите. Това предложи лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Според него още в началото на 90-те години синдикатите са били настанени в суперскъпи имоти в центъра на София и в провинцията. По думите на Сидеров на профсъюзите са предоставени безвъзмездно апетитни държавни имоти. Така КНСБ е получила сградния фонд, който ползва за своя централа. Миналата седмица шефът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев заяви, че неговият синдикат не ползва такива преференции от държавата. Сидеров предложи профсъюзите да се издържат само от членския си внос.

Няма да закриват БАН, махат ръковоството й, съобщава Дневен Труд.

Нито един от институтите на Българската академия на науките няма да бъде закриван или сливан. Независимо от решенията на самите учени за преструктуриране. Планът за оздравяване на БАН вече е разработен от управляващите и се очаква в близко време да бъде обявен от просветното ведомство. В него е записано, че всички имоти, които стопанисва академията, ще бъдат публична държавна собственост, без право върху тях да се строи каквото и да е извън научната инфраструктура. Това, което ще се закрие обаче, е Централното управление на БАН. Или всички началници там ще се разделят с досегашните си постове. Академиците, които са около 70, ще придобият специален статут. Дали те ще бъдат обединени в общ съвет, който да измисля стратегии при нужда в различни области, или нещо друго – още не е ясно.

Социалните помощи вече се дават срещу 14 дни общественополезен труд, оповестява Дневник.

Нови правила за получаване на семейни помощи са в сила от 1 май. Промени в правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане предвиждат получаващите помощите вече да полагат 14 дни общественополезен труд в рамките на 4 часа дневно, вместо както досега по 5 дни в месеца за 8 часа. Освен това безработните, които получават социални помощи, и откажат два пъти да полагат нужните часове общественополезен труд, ще се санкционират. Според указанията на социалното министерство кметовете на общините ще предоставят работа, свързана с озеленяване, социални услуги, услуги в сферата на образованието и медицинските дейности.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4042 |29.04.2010 Петъчната преса на 30 април . 0| 4139 |28.04.2010 Пресата на 29 април . 2| 4490 |27.04.2010 Пресата на 28 април . 0| 4259 |26.04.2010 Пресата на 27 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads