Реклама / Ads
0| 4219 |25.05.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 26 май

.
Вестниците пишат за 4,8% дефицит в бюджета; че изпразват резерва с актуализирания бюджет; че разкриха октопод в просветата.
 

4,8% дефицит в бюджета, констатира 24 часа.

Дупката в хазната тази година ще бъде 3,691 млрд. лв., което е 4,8% от брутния вътрешен продукт. Това предвижда актуализираният бюджет за 2010 г., който Националният тристранен съвет одобри във вторник. Правителствените разчети са направени при прогноза за 1% ръст на икономиката. Миналата година дефицитът бе 3,9%. Задължителният фискален резерв се намалява от 6,3 млрд. на 4,5 млрд. лв., за да се покрие дефицитът. Стана ясно, че правителството очаква с около 1,9 млрд. лв. по-малко приходи главно от ДДС и акцизи. Намаляването на фискалния резерв не трябва да се драматизира, коментираха от синдикатите. "Действията на правителството са адекватни, те са съобразени със ситуацията", коментира Васил Велев, шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Най-важно било, че не се увеличават данъците, а се действа само чрез намаляване на разходите в публичния сектор. От финансовото министерство уверили, че сумата в резерва ще бъде възстановена още в рамките на фискалната година.

Пламен Орешарски: Изпразват резерва с актуализирания бюджет, цитира 24 часа.

„Трябва да кажа, че като гледам новините от Гърция и Румъния, се притеснявам, че това за нас е „поглед в бъдещето”, казва в интервю за „Труд” бившият финансов министър Пламен Орешарски. „Все още се надявам правителството да установи контрол върху разрастващия се бюджетен дефицит и да спре да харчи спестените пари във фискалния резерв. Вярна е сентенцията, че белите пари са за черни дни. Но белите пари ще привършат тази година, а черните дни далеч не са отминали”, казва още в интервюто Пламен Орешарски.

Синът на мъжа на годината с право на строеж по 3,60 лв., информира 24 часа.

Синът на мъжа на годината за 1999 г, бившият шеф на пожарната Кирил Войнов е получил право на строеж върху 616 кв. м в Приморско за 2402,40 лв. За разлика от съдийските дъщери обаче синът му получил имот по-далече от морето - в местността Узунджата, която се смята за вилната зона на Приморско. От града я дели главният път Бургас-Созопол, но пеш до морето се стига за 10 мин. Фрапантното в случая обаче е, че адресната регистрация на сина на пожарникарския шеф в Приморско е от 8 март 2004 г., а молбата за отстъпено право на строеж подал година преди това - на 28 февруари 2003 г.

Регистраторите - 2. Катаджии в канал за крадени коли, описва Дневен Труд.

Двама бургаски катаджии са арестувани за участие в канал за регистрация на крадени автомобили. Общо четирима души били задържани в полицейска операция, проведена в КАТ - Бургас. “Задържаните са действали като организирана престъпна група”, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Те са работили по каналите за сверка на номерата от рамите и двигателите на регистрирани и пререгистрирани автомобили. В ареста освен пътните полицаи бил вкаран и посредник при регистрациите, както и собственик на печатница за лъжедокументи, нужни за престъпната операция.

Разговорите между GSM операторите остават сред най-скъпите в ЕС, пише Дневник.

Мобилните разговори между клиенти на различни оператори в България остават сред най-скъпите в Европейския съюз, докато обажданията в рамките на една мрежа са едни от най-евтините. Това показват данните от доклада на Европейската комисия (ЕК) за състоянието на телекомуникационния пазар на Стария континент през 2009 г. Причината за тази разлика е, че българските мобилни оператори поддържат най-високите цени за терминиране в Европа, което продължава сериозно да оскъпява безжичните разговори. Под "терминиране" се разбират таксите, които телекомуникационните компании начисляват върху тарифите на едро за разговорите, които идват към техните мрежи. За България тези такси са средно 12.14 евроцента, докато в Кипър – страната с най-ниски цени за терминиране, те са едва 1.95 евроцента, или шест пъти по-ниски.

Разкриха октопод в просветата, твърди Стандарт.


Ще подам оставка само, ако я поиска премиерът, казва Сергей Игнатов. Стар канал за износ на теми в образователното министерство е разкрило разследването за матурите, каза просветният министър. Той съобщи новината по време на чат с читатели на "Стандарт", отговаряйки на техни въпроси. Министърът заяви, че все още няма пълни резултати от проверката, но очаква да научи имената на останалите замесени лица до дни. "Службите имат информация, че през годините винаги е имало изтичане на теми, просто сега за първи път това се разчу поради политизирането на изпита", каза Игнатов. Той не знаеше дали в канала и преди е участвал заловеният чиновник Красимир Левтеров, когото МВР прибра за изнасяне на матурата.

Плащаме по 7000 евро за гроб в София, установява Новинар.

7000 евро може да плащаме за гробно място в столицата, заплашиха браншовите организации. Според тях предстои да бъде приета промяна в Наредбата за гробищните паркове в столицата. С изменението ще се позволява създаването на частни гробищни паркове, където цените са много по-високи от тези в обществените гробища. Също така от бранша изразиха притеснение, че ако наредбата се измени, това ще доведе до монопол на пазара на този вид услуги. Според предвидените изменения ще могат да се създават гробищни паркове чрез публично-частно партньорство между общината и фирми.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4428 |24.05.2010 Пресата на 25 май . 0| 4477 |20.05.2010 Пресата на 20 май . 0| 4184 |18.05.2010 Пресата на 19 май . 0| 4297 |17.05.2010 Пресата на 18 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads