Реклама / Ads
0| 5174 |02.06.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 3 юни

.
Вестниците пишат за
 

Дават срок на Сергей да намери справки от ДАНС, пише 24 часа.

Бившият премиер Сергей Станишев е бил разпитан като свидетел по делото за изчезналите от Министерския съвет секретни справки на ДАНС. До края на седмицата се очаква да го привикат за втори път. Първата му визита в следствието била запазена в тайна, за да се избегнат снимки и неудобни въпроси към държавното обвинение, което разследва скандала от октомври м.г. Тогава бившият съветник в ДАНС Алексей Петров като "лоялен гражданин" даде на премиера Бойко Борисов секретна справка, писана от зам.-шефа на българското ФБР Иван Драшков за "действията на лица и кръгове върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация". Станишев бе извикан на разпит. След дни се стигна до дело, но без повдигане на обвинение. "Следовател и прокурор ще говорят с г-н Станишев още веднъж. Ще му дадат срок от 3 до 5 дни да предостави изгубените документи или да каже къде са", каза висш магистрат.

Несъбираемите фирмени заеми са се увеличили двойно, съобщава Дневник.

Фирмените заеми, които банките считат за несъбираеми, са се увеличили двойно през първите четири месеца в сравнение със същия период на миналата година. Това показват данните на БНБ за направените разходи за обезценки - 239.6 млн. лв., от януари до края на април 2010 г. Година по-рано те са били 116.9 млн. лв. Общият размер на обезценките по фирмените кредити достига 1.2 млрд. лв. "Това е най-директният измерител на икономиката", "обезценките и необслужваните заеми са пряка функция от икономическата ситуация" - с тези думи банкери коментираха цифрите. Според тях те са реален резултат, от една страна, от икономическата криза, но, от друга, и от зачестилото явление "фиктивни фалити". Още в края на миналата година Асоциацията на банките в България (АББ) поиска промени в Търговския закон с цел по-ефективно събиране на вземанията от длъжниците, но и досега няма сериозно движение по предложенията.

Кристалина Георгиева: Отпуснете коланите и затегнете реформите, цитира Дневен Труд.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева призова правителството внимателно и селективно да увеличи разходите, за да стимулира икономиката и да ускори реформите в здравеопазването, образованието, пенсиите и съдебната система. Тя предупреди кабинета на министър-председателя Бойко Борисов, че борбата с организираната престъпност и корупцията „няма ясно продължение в реформите на икономиката". „Ако не си изпълнят задълженията сега, догодина ще питаме: „защо ручахме жабетата", каза Георгиева, предупреждавайки, че съкращаването на разходи сега е ненужна болка, ако не осигури икономически растеж и по-висок стандарт утре. Тя призова правителството да прави непопулярните реформи в социалната област, докато все още се радва на висока обществена подкрепа.

Полицай до всеки тотопункт, описва Дневен Труд.

Засилено полицейско присъствие вече има около тотопунктовете из цялата страна, съобщиха от централата на Българския спортен тотализатор.Мярката е превантивна - джакпотът във II теглене на “6 от 49” неумолимо расте и се очаква за днешния тираж да мине 3 млн. лв. Това означава повече мераклии за големите пари и струпвания на хора пред тотопунктовете. А и на 29 май полицията в столицата светкавично задържа крадец, задигнал приходите от фишове на ул. “Тодорини Кукли”. От Главна дирекция “Охранителна полиция” са пратили окръжно с нареждания до всички управления пунктовете да бъдат включени в денонощните маршрути на патрулите.

Погват съдии за палати в чужбина, информира Монитор.

Прокуратурата започва проверка колко български магистрати притежават имоти в чужбина, на каква стойност са те и по какъв начин са придобити. Това научи „Монитор" от източници в съдебната власт. Поводът са сигнали, че освен с терени в Приморско хора от съдебната власт са се сдобили и с луксозни имоти в чужбина. Първата дестинация, която ще бъде проверена, е съседна Гърция. Освен това разследващите ще се поинтересуват и от вилите на магистратите в Испания и Италия. Досега разследването на подобни афери е било много трудно, тъй като информацията за подобни схеми се подавала анонимно, обясниха запознати. Освен това информациите били много лаконични и непълни. „Получавали сме сигнал за това, че в чужбина съдии притежават луксозни къщи. Без обаче да се посочва конкретика. Нито се споменава кои са тези съдии, нито къде се намират тези къщи - в коя страна, кой град", разказаха пред „Монитор" източници от съдебната власт. След разплитането на аферата „Приморско" обаче служителите на Темида почнали да се топят един другиго и така се стигнало и до данни за чуждестранните имоти на магистратите. „Готови сме да проверим всеки сигнал, който съдържа достатъчно информация. Ако след проверката се установи, че с действията си конкретни магистрати са уронили престижа на съдебната власт, ще се образуват и дисциплинарни производства. Но за да се стигне до това, някой трябва да подаде конкретен сигнал, по който да работим", обясни за „Монитор" шефът на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет Цони Цонев. Вече няколко от съдебните шефове намекнаха, че родните магистрати са се оборудвали с имоти в чужбина. Бившият министър на правосъдието Антон Станков обясни, че собственост на Черноморието имат „дребните риби" в съдебната система, докато едрите притежават имоти в Гърция и в различни европейски курорти.„Бих казал, че на Черноморското крайбрежие е цаца, а едрата риба наистина е на Беломорието. Има многобройни данни, обаче те не могат да бъдат проверени с наличния ресурс. Аз не бих се ограничил само за Гърция, а бих потърсил имоти и сметки в други курортни държави, навсякъде, където се пътува свободно с лична карта, навсякъде в ЕС", обясни Станков. Шефът на ВАС Константин Пенчев също заяви, че зад граница се крият много имоти на магистрати, които не искат да показват наяве имането си. Според него има вероятност и други магистрати да са участвали в подобни схеми - да имат имоти в малки кокетни градчета или в Гърция. „Аферите в Приморско се разкриха, защото имаше съвпадение на имената, на фамилиите, но съм сигурен, че има много по-изкусни магистрати, чиито имоти се водят на приятелки, на фирми", заяви Пенчев. Той обясни, че няма как да предостави информация на службите, защото това все още са само слухове.

Президентският проект не бил обсъждан на срещата на премиера с шефа на ЦРУ, осведомява Дневник.

В писмо на началника на кабинета на премиера Бойко Борисов - Румяна Бъчварова, до президентската администрация се отрича темата за политически проект на президента Георги Първанов да е била обсъждана на разговора му с шефа на ЦРУ Леон Панета миналата седмица в София. Това каза за "Дневник" прессекретарят на президента Бойка Башлиева. Писмото от Министерския съвет е получено днес в президентската администрация на "Дондуков" 2, каза Башлиева и добави, че отговорът няма да бъде публикуван от президентската администрация. Писмото е в отговор на запитване от началника на кабинета на президента - Никола Колев, от понеделник дали темата за евентуален политически проект на Първанов наистина е била дискутирана на срещата между Бойко Борисов и Леон Панета и ако това е истина, дали е било посочено, че политически проект все още няма.

60 000 лв. глоба за реалити с участието на деца, оповестява Новинар.

Телевизиите, които излъчват реалити програми с участието на деца, ще плащат солени глоби. На свое заседание в парламентарната комисия по култура гласува промени в Закона за телевизията и радиото, според които санкциите за медиите ще достигат до 60 000 лева. Депутатите решиха, че при първо провинение телевизиите ще бъдат глобявани от 15 000 до 30 000 лева. При повторно нарушение те ще бъдат санкционирани от 40 000 до 60 000 лева. В новите текстове на закона е записано, че доставчиците на медийни услуги са длъжни да не допускат участие на подрастващи в предавания, неблагоприятни за тяхното физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие. Проектопромените предизвикаха недоволството на Министерството на културата. Представители на ведомството присъстваха на заседанието на комисията. Там те заявиха, че министерството не е съгласно с размера на глобата, както и че участието на малолетни и непълнолетни в такива програми трябва да се разпише в Закона за закрила на детето, а не в този за радиото и телевизията.

Забраниха опасни детски дрехи, пише Дума.

При проверка на 1793 търговски обекта в страната Комисията за защита на потребителите (КЗП) е открила 199 вида опасни детски дрехи с дълги шнурове и връзки. Това съобщиха вчера от комисията. Сред тях са суичъри, бебешки гащеризони и анцузи с връзки от 70 сантиметра до 1 метър. В Европейския съюз тези облекла са забранени заради риск от инциденти. На търговците са издадени заповеди да спрат продажбата на тези стоки и да ги унищожат или коригират. Бебетата и малките деца правят неволни движения с ръцете си и ако са облечени с дреха, която има прекалено дълги връзки около врата, може да ги дръпнат, да ги пристегнат и да се задушат, обясниха от КЗП. За по-големите деца има същият риск при игра или спречкване. Дори връзките да са около талията или на гърба, ако свободните им краища са по-дълги, те може да се захванат за превозното средство по време на слизане, да се заплетат във велосипеди, люлки, катерушки и други. Подобни инциденти се случват по света всяка година и може да завършат фатално.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4713 |01.06.2010 Пресата на 2 юни . 0| 4738 |31.05.2010 Пресата на 1 юни . 0| 4201 |26.05.2010 Пресата на 27 май . 0| 4219 |25.05.2010 Пресата на 26 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads