Реклама / Ads

0| 2379 |29.10.2021 ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2021

Международен форум за кирилската азбука ще организира вицепрезидентът Йотова

.
На връчването на Евтимиевата награда на Великотърновския университет Илияна Йотова се обяви за връщане на позициите на лекторатите по български език.

"Заради нехилизъм и незнание за тяхното значение загубихме сериозните позиции на лекторатие по български език във водещи еврапейски университети. Трябва воля на държавата, на всички институции, с грижи за нашите лектори, да възстановим и увеличим лекторатите. При срещите с ръководства на университети в чужбина неизменно поставям този въпрос. Заедно ще успеем." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" на тържествената церемония по връчване на Евтимиевата награда. Званието се присъжда на български и чуждестранни учени за научни постижения в областна на българистиката – литературознание, езикознание, история, както и за издигане престижа на университета. Днес четирима професори и един почетен професор получиха наградата.

 

Вицепрезидентът подчерта, че Великотърновският университет изгради едни от  най-сериозните български учени в областта на старобългаристиката, на езикознанието, които разнесоха далеч зад пределите на България славата ни на най-старата книжнина, култура и история. Преподавателите Йотова определи като достойни наследници на Търновската книжовна школа.

 

По думите на вицепрезидента Великотърновският университет е един от най-проспериращите български университети. "Университетът работи най-успешно с чуждестранните студенти от български произход", посочи Илияна Йотова и отново изтъкна необходимостта от регистър на завършилите в български висши учебни заведения, за да "работи българската държава с тях тук и зад граница."

 

Пред Академичния съвет и преподавателите вицепрезидентът представи своята идея за голям форум в България с представители на страните, които пишат на кирилица. "Забелязват се тенденции за нейното заменяне с латиница. Трябва да направим всичко възможно да утвърждаваме  кирилската азбука, да върнем нейната слава, да обясняваме силно и на широко откъде е тръгнала и какво е направила за историята на много народи", призова Йотова и се обяви категорично против опитите за пренаписване на историческиге факти. "Делото на Кирил и Методий и техните ученици успя благодарение на тогавашната българска държава, от България се разпространи книжнина към другите славянски народи", изтъкна вицепрезидентът.

 

"В дългата българска история знатни и смели владетили са записали победи, но най-важното оръжие винаги е бил не мечът, а просвещението и книжнината", подчерта в приветствието си Йотова и цитира думи на Григорий Цамцлак от "Похвално слово за Евтимий" – "с перо извличаше от дълбините на невежеството спасяемите". Вицепрезидентът определи невежеството и безкнижието като най-голямата беда. "Заедно ще върнем ролята на българската интелигенция. В агресивната среда на отрицание на духовност, знания и култура, в царството на безкнижниците вие сте водачите, от които се нуждаем", се обърна Илияна Йотова към присъстващите и ги поздрави с настъпващия Ден на народните будители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 2601 |29.10.2021 Костадинов: Твърдата дипломация ще реши Македонския въпрос . 0| 2366 |29.10.2021 Радев - среща със студенти от Медицинския университет в Пловдив . 2| 2477 |29.10.2021 Росен Миленов: Първото, което ще направя като президент, е да се справя с Гешев! . 0| 2461 |28.10.2021 Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде почетен гост на тържественото връчване на Евтимиевата награда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ