Реклама / Ads

2| 2596 |29.10.2021 ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2021

Костадинов: Твърдата дипломация ще реши Македонския въпрос

.
Костадин Костадинов
Д-р Костадин Костадинов председател на Възраждане и кандидат за президент издигнат от Изпълнителния комитет представи позицията на патриотичната партия по отношение на Република Северна Македония в организирания от БНТ диспут по повод на предстоящите президентски и парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

Ето какво каза той:

 

„Не трябва да има промяна в позицията ни по отношение на Северна Македония, а напротив – даже трябва да сме още по-твърди. Защото нашите партньори от Македония, сега и в годините назад,  ясно са показали че единствения език, който те приемат, е езика на твърдата дипломация.

 

Тук не говорим за поставяне на ултиматуми, нито за взаимоотношения, които да влошат двустранното ни партньорство, защото истината е, че ние нямаме никакъв проблем с българите от другата страна на границата, които са мнозинство между другото – ние говорим един и същи език, имаме една и съща азбука, една и съща култура. Имаме едно наследство от комунистическия режим обаче, което трябва да бъде изяснено – Македония трябва да разбере, че няма как да влезе в Европейския съюз, ако продължава да настоява на фалшивите тези на коминтерна и на отстояване на македонистки пропорции в историята, които просто нямат своето място.

 

Проблемът е, че нашата държава не успя да намери достатъчна подкрепа сред своите партньори в Европейския съюз и в един момент се оказа, че ние сме в изолация – парадоксално е, че държава, която е кандидат-член се опита да оказва натиск на страна членка на съюза. Само ще припомня, че това нещо не се случи с друга членка на съюза - Гърция. И тук вече големият проблем е при нас, защото в спора и двустранните ни отношения с Македония ние трябваше да се позовем на членството си в уж най-голямата и влиятелна организация в света Европейския съюз, но на практика се оказа, че ние по-скоро имаме негативи, отколкото позитиви от това членство.

 

Друг е въпросът, че голяма част от българските управляващи не знаят как да водят диалог с македонските управляващи –от изключително твърд, на моменти груб език преминават до пълна отстъпчивост и приемане на всичко, което им се каже.

 

Договорът за добросъседство беше крачка напред, но не беше изпълнен със съдържание – ние, за съжаление изпуснахме времето от подписването му преди 3 години, до сега – време, в което гърците си решиха всички проблеми с Македония, а ние през това време дори не успяхме да се разберем с македонците, че  Самуил е български цар.

 

Между другото договорът беше подписан под американски натиск, на практика македонците нямаше да се съгласят, като в този случай американските интереси съвпаднаха с българските. Обаче, след като договорът беше подписан и македонците влязоха в НАТО, на американците спря да им пука какво се случва, а нашите управляващи се съсредоточиха в основното си занимание – да крадат от държавния бюджет, оттам насетне нищо не се случи, в резултат на което този нелош за нас договор остана изпразнен от съдържание.

 

Нужно е само да го сравним с Преспанския договор между Гърция и Македония, който е 40 страници, а този между България и Македония  е 3 страници. Когато държавата поставя своя интерес, тя се грижи всичко до последната запетайка да бъде изрядно, а в нашия случай, както някои анализатори се шегуваха, това беше договор между две американски посолства – това  в София и това в Скопие“, коментира д-р Костадинов.

 

 „Новата” позиция на Република България, формулирана от държавния глава, който в момента реално управлява страната ни е, че трябва да загърбим историческите въпроси и да се насочим единствено към проблемите на българите в Северна Македония.

 

В отговор на това д-р Костадинов напомни на Радев, че е необходимо българският национален интерес да бъде поставен на първо място. Въпроси като този и техните решения изискват в следващите управляващи България да са родолюбци, за които България е на първо място. Той призова българският избирател да даде вота си за Възраждане с номер 5 в бюлетината, защото, когато Възраждане има достъп до лостовете на управление ще се взимат решения в съответствие с интересите на българите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2362 |29.10.2021 Радев - среща със студенти от Медицинския университет в Пловдив . 2| 2470 |29.10.2021 Росен Миленов: Първото, което ще направя като президент, е да се справя с Гешев! . 0| 2455 |28.10.2021 Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде почетен гост на тържественото връчване на Евтимиевата награда . 0| 2543 |28.10.2021 Горан Благоев: ЕС е завладян от корпоративни интереси и либерални икономически лобита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ