Реклама / Ads
1| 3397 |10.08.2021 СВЯТ

65% от територията на Афганистан вече са под контрол на талибаните

.
Източник: БГНЕС
Президентът Ашраф Гани поиска помощ от лидерите на местни милиции и призова цивилните да защитят ”демократичната тъкан” на страната. ООН изрази опасения, че напредъкът от последните 20 години по човешките права в Афганистан може да бъде изличен. Стратегията на бунтовниците е да изолират столицата Кабул, където се стичат хиляди вътрешни бежанци.
 

"Обръщаме се към международните организации и най-вече към ООН, да окажат по-голям натиск върху талибаните, които трябва да прекратят бруталните действия. Населението бяга от районите, завзети от талибаните, заради извършваните жестокости. Нужна е и повече хуманитарна помощ за Кабул и отделните провинции", заяви министърът по справянето с бедствия Гулам Бахаудин Джилани.

 

Съединените щати подкрепят правителствените войски с въздушни удари, но заявиха, че отговорността за защита на страната вече е на афганистанската армия. Боеве се водят в 25 от общо 34 афганистански провинции, прокудени са 60 хиляди семейства, отчитат властите в Кабул.

 

"Талибаните подпалиха всичко, успяхме да вземем само една торба. Талибаните бият и ограбват хората. Ако в семейството има младо момиче или вдовица, отвеждат ги насила. Избягахме, за да защитим честта си", разказа Рахима, прогонена от провинция Шеберган.

 

Ситуацията в Афганистан е предизвикателство, но не е отчайваща, обяви представител на Евросъюза. Според него разликата със Сирия и Ирак е, че Афганистан все още има стабилно и признато правителство. Прекратяването на депортациите от Евросъюза на незаконнодошлите от Афганистан ще изпрати грешен сигнал и дори ще мотивира афганистанците да тръгнат към Европа, се казва в писмо до Еврокомисията на Австрия, Дания, Белгия, Нидерландия, Гърция и Германия.

 

Страните посочват, че от 2015-а убежище в Евросъюза са поискали около 570 хиляди афганистанци. Комисията съобщи, че ще отговори на писмото, когато е готова. Проблемът с миграцията от Афганистан ще бъде разгледан на кризисна среща на вътрешните министри от Съюза на 18-и август.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3700 |09.08.2021 Солженицин, Набоков и Алексиевич вече не се изучават по литература в Беларус . 0| 3493 |09.08.2021 Талибаните: Няма споразумение за примирие в Афганистан с правителството . 0| 3044 |08.08.2021 Талибаните завзеха най-ключовия град в Афганистан . 0| 3163 |07.08.2021 Талибаните превзеха затвор в Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads