Реклама / Ads
1| 4807 |05.12.2017 СВЯТ

Арестуваха „кръстницата” на италианската мафия

.
Високопоставена в сицилианската мафиотска йерархия жена, за която се подозира, че ръководи промените в организацията след смъртта на „боса на босовете” Тото Риина, е арестувана, съобщи италианската полиция.
 

Мария Анджела ди Трапани – дъщеря на беглец от правосъдието, вече е прекарала 7 години в затвора за това, че изпълнявала заповедите на съпруга си – осъден мафиот, който той давал от килията си, съобщи НТВ.

 

Салвино Мадиона излежава доживотна присъда за убийството на известния бизнесмен – борец срещу мафията, Либеро Граси през 1991. Граси беше застрелян заради това, че агитираше сицилианците да се опълчат на мафията.

Ди Трапани, която беше освободена през 2015, е заподозряна, че в годините след това се е издигнала в йерархията на кримналната групировка, наричана „октопод”, защото има пипала във всички сфери на обществото. От куриер, Ди Трапани е станала „бос”, както се разбира от подслушани телефонни разговори.

 

„Веднага щом била освободена, тя се връща в Коза ностра и поема решаваща роля в нея”, каза на пресконференция прокурорът Салво де Лука.

Риина, който имаше прякор „Звяра” заради жестокостта си, почина миналия месец, а вероятният му наследник Матео Месина Денаро се укрива, докато други потенциални негови наследници излежават присъди.

 

Полицията каза, че босовете в затвора са назначили Ди Трапани за ръководителка на клана Мадона и са й възложили да осъществява връзките с други кланове в Коза ностра при „рестартирането й” в периода след Риина.

 

Ди Трапани беше арестувана във вторник сутринта заедно с 24 други мафиоти при операция с участието на 200 полицаи, хеликоптери и следови кучета.

Арестите „разкриват как Коза ностра, макар и омаломощена от разследвания и съдебни дела, още има капацитет да използва сплашване, за да принуждава бизнесмени да плащат мафиотския данък „пицо”, казаха от полицията.

Асоциацията "Addiopizzo” („Сбогом, пицо”), която се бори за край на плащанията на суми за защита, във вторник призова сицилианските предприемачи и собтвеници на магазини да се борят за правата си и са отхвърлят изнудванията.

 

Още през 2000 година името на Ди Трапани нашумя, след като тя успя да зачене от мъжа си, въпреки драконовските условия, при които той беше поставен в затвора.

През 2007, въпреки съгласие на съда, затворът отказа да позволи на двойката да има второ дете по метода ин витро. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3844 |07.11.2017 Арестуваха 10 за тероризъм във Франция и Швейцария . 0| 4244 |25.10.2017 Задържаха 80 души от китайската мафия в Испания . 2| 4244 |27.09.2017 Арестуваха в Испания руснаци и футболен шеф за пране на 30 млн. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads