Реклама / Ads
2| 5289 |04.08.2013 СВЯТ

Берлускони остана без паспорт, депутатите му подават оставка

.
Силвио Берлускони
Вчера генералът от корпуса на карабинерите Маурицио Мацавила взе документа за самоличност на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, с което го вбеси и той отново призова към предсрочни избори в Италия.
 

По нареждане на префектурата в Рим висшият офицер е отишъл с охрана в резиденцията на експремиера и освен че му е отнел паспорта,  го е уведомил официално за издаденото срещу него наказателно постановление. Берлускони бе осъден на 4 г. затвор за данъчни измами, но поради влязла в сила амнистия ще лежи само една от тях, пише "Монитор".

Вместо зад решетките обаче поради напредналата си възраст наближаващият 77-те години експремиер ще изтърпи наказанието си под домашен арест или ще бъде предоставен за 12 месеца на грижите на някоя от социалните служби в Италия. Това би трябвало да стане най-късно до края на октомври – време, през което адвокатите му ще представят необходимите за задържането процедурни и всякакви други документи.

Депутатите от партията на Силвио Берлускони "Народ на свободата" подадоха в петък вечер оставките си в знак на протест срещу присъдата за данъчни измами на техния лидер, съобщават италианските медии, цитирани от Франс прес.

Така присъдата срещу бившия премиер разклати силно и без това крехката коалиция в Италия. Лидерите на парламентарните групи в Камарата на депутатите и Сената - Ренато Брунета и Ренато Скифани, ще информират за протеста си италианския президент Джорджо Наполитано.

Вътрешният министър Анджелино Алфано, който също е от "Народ на свободата", пък подчерта, че всички министри от партията на Берлускони в кабинета на Енрико Лета също са готови да подадат оставка. Те са общо петима.

Брунета заяви, че ще поиска от президента да помилва Берлускони. Друг верен човек на бившия премиер - Сандро Бонди, пък обяви, че Италия рискува "гражданска" война, ако се стигне дотам той да трябва да изтърпи наказанието си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5319 |09.05.2013 Берлускони на крачка от затвора . 1| 5852 |08.05.2013 Сирия остана без интернет . 2| 5316 |07.03.2013 Осъдиха Берлускони на година затвор . 1| 5296 |05.03.2013 Берлускони - ръководител на мрежа от проститутки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads