Реклама / Ads
14| 5610 |09.02.2023 СВЯТ

И Чехия заведе дело срещу ”Газпром” за неспазване на договора, а ние?!

.
Поредна европейска компания реши да заведе дело срещу руският доставчик ”Газпром” заради едностранно нарушаване на договорни отношения. Чешката CEZ ще съди „Газпром“ за 45 млн. долара заради недоставен газ. Казусът е заведен в Арбитражния съд в Женева.
 

"CEZ се стреми да възстанови щети от приблизително 1 милиард крони (45.21 милиона долара), произтичащи от значителните ограничения на доставките на природен газ от „Газпром експорт“ през 2022 г.“, се казва в изявление на чешката компания.


И други компании от Европа, като германските Uniper и RWE, вече са завели дела или подготвят необходимите документи, за да потърсят международен арбитраж за отношения си с "Газпром".


Още миналата есен главният изпълнителен директор на CEZ Даниел Бенеш каза, че предприятието ще заведе дело заради понесените щети.

На практика България е в подобна ситуация и има всички основания да потърси арбритраж - през април 2022 г. "Газпром експорт" отказа да доставя синьо гориво срещу заплащане в долари, както е в дългосрочния договор, и се наложи "Булгаргаз" да търси алтернативи при "спотови" цени, които по правило са по-високи.


За съжалени българските власи играят в полза на "Газпром", като се опитват да вменяват вина на правителството на Кирил Петков, че не било подчинило на указа на Путин газът да се плаща в рубли. Действащия служебен кабинет в първите си дни обяви, че трябвало да се молим да руснаците за газ, а временният енергиен министър Росен Христов продължава да изказва "притеснения", че "Газпром" може да ни осъди, вместо да готви документите за завеждане на дело.

От вчера и прокуратурата на Гешев започна да приглася на служебния кабитет, като повдигна обвинение срещу бившия енергиен министър в кабинета Александър Николов, че бил ощетил държавата, като отказал да изпълнява указанията от Кремъл за промени в начина на плащане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4097 |02.02.2023 Кой е Петр Павел - натовският генерал, поел държавното кормило на Чехия . 0| 3538 |20.01.2023 Осъдиха на 1 млн. долара Доналд Тръмп, водил ненужно дело срещу Хилари Клинтън . 0| 3750 |13.09.2022 Застреляха рапъра PnB Rock в заведение за хранене в Лос Анджелис . 0| 4335 |04.03.2022 Извънредно положение в Чехия заради бежанския поток от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads