Реклама / Ads
0| 5308 |02.01.2011 СВЯТ

Дилма Русеф положи клетва като президент на Бразилия.

.
Дилма Русеф
Около 70 000 души приветстваха Русеф по улиците на бразилската столица, съобщава АФП.
 

Проливният дъжд не попречи на хиляди бразилци да излязат по улиците и да поздравят първата жена президент на Бразилия.

Русеф, бивш шеф на кабинета на досегашния държавен глава Луис Инасио Лула да Силва, премина по улиците на столицата Бразилия с „Ролс Ройс", придружавана от ескорт от шест жени от своята охрана. Заради дъжда тя махаше на хората през прозореца на колата.

Първата спирка от нейната обиколка бе в бразилския Конгрес, където поздрави депутатите. Новият държавен глава на Бразилия наследява страна в икономически възход, но и с крайно икономическо неравенство. В първата си реч пред Конгреса тя вече обяви своя приоритет: „Най-упоритата борба на моето правителство ще бъде за ликвидиране на крайната бедност, в която тънат 18 милиона души в осмата икономика на света”. Русеф подчерта, че това е ангажимент, който трябва да бъде поет от цялото бразилско общество. Сред останалите задачи на своето правителство тя посочи образованието, здравеопазването и сигурността. Можем да бъдем по-развита и справедлива страна и да станем силна демокрация, каза новият президент на Бразилия.

Русеф обеща да следва пътя на своя предшественик Лула да Силва, който по конституция нямаше право да се кандидатира за трети президентски мандат.

Дилма Русеф бе назначена за министър на енергетиката в правителството на Лула през 2003 година и беше началник на неговия кабинет от 2005 до 2010 година. Тя спечели президентските избори през октомври 2010 година, като победи опозиционния кандидат Жозе Сера с 56% срещу 44% от гласовете. Експертите смятат, че опитът на Дилма като министър на енергетиката и началник на кабинета на Лула я е подготвил да изпълни най-големите обещания в предизборната й кампания - да продължи проектите, довели до удивителния икономически растеж на Бразилия,

Тя е известна с подкрепата си за твърдата роля на държавата в стратегически области като банковото дело, петролната индустрия и енергетиката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5568 |30.12.2010 Експрезидентът на Израел е обвинен в изнасилване . 7| 5255 |22.12.2010 Дилма Русев назначи осем жени за министри в Бразилия . 3| 5135 |19.12.2010 Гласуват за президент в Беларус . 4| 5645 |21.11.2010 Дилма Русев била "Жана д'Арк на подривното движение"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads