Реклама / Ads
0| 5343 |18.02.2011 СВЯТ

В Египет отбелязват с шествие седмица без Мубарак

.
Лидерите на египетската опозиция призоваха своите поддръжници да отбележат днес с шествие в Кайро една седмица от оставката на президента Хосни Мубарак. Демонстрацията ще носи наименованието „Марш на победата”.
 

Междувременно поддръжниците на Мубарак ще проведат „Марш на съжалението”. И двете акции ще започнат след петъчната молитва.

Frognews.bg припомня, че миналия петък, след 18 дни на протести, Хосни Мубарак подаде оставка, с което се сложи край на 30-годишното му управление. Властта в страната беше поета от Висшия съвет на въоръжените сили, които разпуснаха парламента и суспендираха Конституцията. Военните обещаха, че в най-скоро време ще бъдат изготвени промени в основния закон на страната, а до 6 месеца ще се проведат демократични избори за държавен глава и парламент.

Египет обаче все още не се е завърнал към нормалното си ежедневие.
По улиците на Кайро са разположени танкове, затворени са банките и училищата, а из цялата страна се провеждат стачки. Военните все още не са отговорили на някои от основните искания на опозицията, като освобождаване на политическите затворници и отмяната на извънредното положение.
Междувременно беше съобщено, че трима бивши министри от египетското правителство са арестувани по подозрение в корупция. Сред задържаните са бившият министър на вътрешните работи Хабиб ал Адли, както и министрите на туризма Зухаир Гарана и на жилищното строителство Ахмед ел-Маграби.

Хабиб ал Адли, чийто пост му даваше контрол над наброяващите 500 000 души сили за сигурност, е обект на всеобщи критики от опозицията за използването на сила от полицията срещу протестиращите в Египет.

Задържан е и стоманеният магнат Ахмед Ез. Временните военни власти обявиха, че четиримата са арестувани за срок от 15 дни.

На фона на продължаващите в цялата страна стачки на работници в различни отрасли на египетската икономика, вчера Висшият съвет на въоръжените сили обяви увеличение на заплатите на работниците в предприятия в държавния сектор и служителите в държавни учреждения. Увеличението трябва да влезе в сила от 1 април. При това надбавката няма да се облага с данъци.

В същото време САЩ обявиха, че са дали 150 милиона долара на Египет като спешна финансова помощ за справяне с прехода към демокрация. „Радвам се да обявя днес, че ще пренасочим 150 милиона долара за Египет, за да подпомогнем прехода в страната и да допринесем за икономическото възстановяване”, заяви държавният секретар Хилари Клинтън.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5071 |15.02.2011 Запорират милиардите на египетски държавници . 3| 5181 |09.02.2011 „Ал Кайда” зове Египет за джихат, парламентът под обсада . 2| 5758 |06.02.2011 Преговори между „Мюсюлманските братя" и правителството на Египет . 5| 5471 |05.02.2011 Взривиха газопровод, нападнаха вицепрезидента в Египет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads