Реклама / Ads
4| 9538 |10.11.2022 СВЯТ

Екипът на Навални с разследване: Как ген. Суровикин прави пари от войната с приятел на Путин

.
Алексей Навални
Argus SFC, дърводобивно предприятие от Свердловска област, свързано със съпругата на генерал Сергей Суровикин, е получило пари от компания за добив на фосфати в Сирия, свързана с Генадий Тимченко, приятел на руския президент Владимир Путин. Това се казва в ново разследване на екипа на опозиционера Алексей Навални.
 

Сергей Суровикин е командващ руската групировка в Украйна, който преди това е командвал руските войски в Сирия. Съпругата му Анна Суровикина стана съосновател на Argus SFC в средата на 2000-те. Бизнес партньор на съпругата на генерала беше Анастасия Мишарина, дъщеря на заместник-министъра на транспорта на Руската федерация, а по-късно стана губернатор на Свердловска област.


През 2011 г. Леонид Волков , един от най-близките сътрудници на Навални, който по това време беше член на градската дума на Екатеринбург, обвини Argus SFC в незаконно получаване на облаги; по-късно съдът поиска тези искове да бъдат оттеглени.


Според екипа на Навални Argus SFC продължава да работи и до днес, въпреки че собствениците са се променили. Най-малко от 2018 г. Argus SFC е нерентабилен. Но през 2020-2021 г. получи 104 милиона рубли заеми от STG Logistics, дъщерно дружество на Стройтрансгаз на милиардера Генадий Тимченко, което получи разрешение за добив на фосфатни руди в Сирия. Argus SFC не е изплатил тези заеми до момента, според сътрудниците на Навални.


Структурите на Тимченко започнаха да възстановяват производството на фосфатните находища Аш-Шаркия и Хнейфис през лятото на 2017 г. През декември същата година Суровикин, който беше командващ руските войски в Сирия, докладва лично на президента на Руската федерация за освобождаването на две находища на фосфатна руда. Екипът на Навални предполага, че руската армия също е участвала в осигуряването на безопасното отстраняване на фосфатите от Сирия.

 

Сергей Суровикин е известен като привърженик на тактиката на масирани безразборни атаки срещу инфраструктура. Той беше назначен за командир на групировката на руските войски в Украйна на 8 октомври, в деня на експлозията на Кримския мост. От 10 октомври руската армия започна редовно да обстрелва енергийните обекти на Украйна.


В края на октомври изданието Nestka съобщи , че съпругата и децата на генерала притежават недвижими имоти с обща площ от почти 500 квадратни метра и приблизителна стойност над 125 милиона рубли. В същото време всички те са регистрирани в Руската федерация в Rosreestr. Скоро Rosreestr като цяло изтри информация за недвижимото имущество на Surovikins.


Министерството на отбраната на Руската федерация назначи нов командир на нахлуването - и за първи път от началото на войната публично назова името му. Това беше генерал от армията Сергей Суровикин, източници на


Meduza, превод Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3357 |24.05.2022 Руски съд отхвърли обжалване на присъдата на опозиционера Алексей Навални . 0| 3773 |15.03.2022 Русия иска още 13 години затвор за Навални . 1| 3760 |16.12.2021 Дъщерята на Навални прие наградата му ”Сахаров” . 0| 3505 |02.11.2021 Задържаха лицата, помагали на Навални в разследванията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads