Реклама / Ads
18| 6271 |23.07.2011 СВЯТ

Европа в шок след кървавите атентати в Норвегия

.
Групировката Ансар ал Джихад ал Алами ("Привържениците на глобалния джихад") е поела отговорност за атентатите в Норвегия, която взе десетки жертви, предадоха световните информационни агенции.
 

В изявлението си те се заканват, че случилото се в Осло е само началото, което предизвика светкавична реакция сред световните лидери. Те изразиха ужаса си от поредния акт на насилие в една цивилизована и мирна държава, като Норвегия и призоваха за борба с тероризма.

Припомняме, че първоначално столицата Осло беше разтърсена от бомбена експлозия, при която загинаха седем души, двама бяха тежко ранени, пострадаха десетки други и бяха засегнати няколко правителствени сгради.
По-късно мъж, облечен в полицейска униформа, проникна в младежки лагер на норвежката лейбъристка партия и откри огън, предаде "Ройтерс".

По време на атаката в лагера е имало около 700 младежи, повечето от тях са на възраст между 14 и 18 години. Нападанието там е взело десетки жертви.

Лагерът се намира на остров Утоея, на около 20 км от столицата Осло, разтърсена часове по-рано от експлозията.
Стрелецът, 32-годишен норвежки гражданин, е бил задържан. Според властите, той е крайнодесен екстремист по убеждения и няма нищо общо с ислямския тероризъм.

По информация на телевизиионния канал Ен Ар Кей той се казва Андерс Брейвик.

Директорът на националната полиция на Норвегия Свейнунг Спонхайм заяви, че в профила на стрелеца във Фейсбук има публикации, "които дават основание да се предполага, че той клони към крайно десни и антимюсюлмански разбирания, но засега не е ясно дали това са мотивите за извършеното от него престъпление".Според Франс прес арестуваният е заподозрян, че е извършител и на първия атентат пред зданието, където се намира канцеларията на норвежкия премиер.
Жертвите от двете атаки вече са 80, но се очаква броят да се увеличи заради многото тежко ранени.
От полицията заявиха, че вероятно двете нападения са свързани.

Въпреки че ислямистка групировка пое отговорността за атаките и заплаши, че това е сам началото, според разследващите засега няма реални данни тя действително да е замесена. По-рано бяха задържани и двама имигранти от мюсюлмански страни.

Часове продължи спасителната операция в Осло, тъй като в засегнатите сгради дълго се намираха хора.
Премиерът Йенс Столтенберг, който не е пострадал, тъй като не е бил в сградата по време на взривовете, е определил случилото се като национална трагедия и кошмар. Въпреки това той посочи, че атаките няма да разрушат демокрацията в страната му, за която отбеляза, че се е превърнала от рай в ад.

Агенциите отбелязват, че атаките са най-голямото нападение в Западна Европа от бомбената експлозия в мадридското метро, през 2004 г., при която загинаха близо 200 души.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5063 |02.07.2011 Кадафи плаши Европа с катастрофа . 3| 4937 |20.06.2011 Газпром цапардосва Европа с 500 $ догодина . 15| 5769 |03.06.2011 Бактерия мутант мори жените в Европа . 0| 4689 |22.05.2011 Атентатите в Ирак продължават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads